Tektronix 2246 Problem oscyloskopu.

Jeśli 7,5 Volt regulacja jest dokładnie 7.5V, że "kresek" produkowane przez skanów odczytu całej śladu. Jeśli wprowadzą te 7.5V ustawić niższy, skanuje szybciej i szybciej. Jeśli wprowadzą się do 7.5V w górę, do "kreski" Skanuj szybciej i szybciej zanikające prawo około 8 woltów. Wszystkie inne napięcia są OK. 15V zasilanie jest prawie 16V przy 7.5V jest dokładnie 7,5. Wszystkie inne napięcia są na prawo. [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 20 minutach: [/color] [/size] I jeszcze jedno: jeśli są dwa odczyt wyświetla na (CH1 i czas) są dwa zestawy kresek że skanowanie całego prześledzić. Jeśli dodać inne rzeczy do odczytu (CH1 CH2, czas, itp.) inny zestaw myślniki skanowania całej ślad za wszystko dodawanego do odczytu. [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 1 godzin 1 minut: [/color] [/size] Również szybkość z tych kresek może być kontrolowany przez holdoff wyzwalania. Gdy nie ma sygnału, myślniki odejść kiedy holdoff jest na MIN, gdy jest wyzwalany stosowany sygnał, że jest odwrotnie, gdy holdoff jest na MIN kreski skanowania poprzez przebiegu. Gdy jest włączony do około 10-o-zegar, myślniki odejść jak miga fal.

Hmm, ja uciekam z sugestiami ... To jest jak pewnego rodzaju problem rozrządu, a jest jeszcze gorzej, gdy zakres ma więcej rzeczy do rysowania na ekranie. Jeśli jest to free-running, czyli nie wywołał, ma też "mniej" do zrobienia. Może jest jakaś ingerencja (częstotliwość rytmu) z częstotliwości sieci? A zmiany beat podczas regulacji 7,5 V z tego powodu ... Nie wiem ... Jak stary jest ten zakres? Może powinieneś sprawdzić elektrolity w zasilaczu, aby zobaczyć, że nie poszły suche i straciliśmy trochę pojemność. / Ram

Przede wszystkim dziękuję za pomoc. Po drugie, myślę, że może to być zasilacz lub problem wyzwalania. Daleko idące, ale co złego filtra zasilającego? Jeśli grasz z ramami czasowymi i holdoff wyzwalania, przy zastosowaniu odpowiedniej kombinacji, problem znika całkowicie. Jest tak na wszystkich trybach wyzwalania z wyjątkiem LINE. Jeśli jest w trybie wyzwalania LINE, masz te same kreski w ślad że znikają, gdy odczyt jest wyłączony.

W trybie on-line - czy kreski stać lub nie poruszają się bardzo powoli? / Ram

Poruszają. I jest ich więcej. W innych trybach, są tylko dwa zestawy kresek (tam będzie jeden zestaw dla każdego innego elementu odczytu na wyświetlaczu) w liniowym trybie Multiply i są wszędzie.

Można zmierzyć zasilacze z DMM w tryb zasilania sprawdzić, czy jest nadmierne tętnienie. Powiedzmy, że powinna ona być mniejsza niż 50 mV, tak aby mieć figurę. / Ram

Więc chcesz mnie sprawdzić wszystkie zasilacze DC w trybie AC? A jeśli mam czytanie mniej niż 50mV, mam sporo zmarszczek?

Nie, jeśli masz więcej niż 50 mV możesz mieć zbyt wiele tętnienia. Wciąż myśląc, że nie mogą być pewne suszone elektrolity stwierdza w zasilaczu. Jeśli ich pojemność jest niska nie będzie złagodzenia napięcia stałego wystarczająco dobrze. Z innego oscyloskopu będzie łatwiej zmierzyć ... : Wink: / Ram

Ok, sprawdziłem napięcia, tętnienia ... nie ma nic ponad 006 V AC na tych liniach zasilania DC. Odkryłem coś nowego, że nie sądzę, ma rację. Istnieje regulacja garnek do odczytu "jitter" Jest tuż przy HV części płyty głównej. Jeśli jest włączony wszędzie, ale w pełni zgodnie ze wskazówkami zegara, odczyt i ślady zwariować. Nie jestem ekspertem, ale nie sądzę, by zaprojektować Tektronix to być w pełni prawo. Będę dołączyć schemat zawierający tę regulację.

Oto, co trochę instrukcja mówi o danej części toru ...

Na liniach 55V i 15V, miernik nie będzie rejestrować wszystko w trybie AC, to pulsuje tam iz powrotem między 4 a 9 V AC na 15 V linii i 113V i 17V na 55V linii. Robi to bardzo szybko jak bar częstotliwości na dole idzie w górę iw dół. Będę dołączyć schemat zasilania.

Również spytać swoje pytanie w grupie dyskusyjnej Usenet sci.electronics.repair lub sci.electronics.equipment. Widziałem wiele dyskusji sprzętu do testów.

[Quote = XNOX_Rambo] W trybie on-line - czy kreski stać lub nie poruszają się bardzo powoli? / Ram [/quote] Dziś stanęli jeszcze chyba holdoff został zamieniony w górę ...

Muszę wręcza go Tek - oni (kiedyś?) Sprawiają wielką dokumentację. Przyjdź, aby myśleć o tym - Pracowałem dla nich przez sześć miesięcy w '98, aż ich akcji spadła i mamy laid-off. Ach, dobrze ... : Wink: Odczyt Jitter pula w pełni włączony brzmi dziwnie. Jeśli zakres został "naprawiony" to może być oczywiście nieudana próba, aby rozwiązać poważny problem ... Jeśli pomiar 15 V. i 55V dostaw w trybie VDC z tobą DMM, będą one mniej lub bardziej w porządku? Tylko regulacja napięcia +7.5 V będzie także set-7.5V dokładnie ale reszta napięć są nieuregulowane i zmieni w zależności od ich obciążenia. Powinny one być w granicach ± ​​10% ich wartości nominalnej chociaż. Jeżeli wartości są niskie chciałbym podejrzewać kondensatory C2229 i C2230 lub C2233 być złe. Myślniki stoi w tryb LINE "dziś" jest prawdopodobnie ze względu na fakt, że częstotliwość sieci 50/60Hz zmienia w ciągu dnia w zależności od obciążenia. To będzie niższa w ciągu dnia i wyższy w nocy, gdy przedsiębiorstwa energetyczne rev ich generatory do "catch-up". Celem jest utrzymanie długiego czasu na średnio precyzyjnie 50/60Hz. Dlatego chciałbym oczekiwać kreski przenieść albo szybciej lub wolniej w okresie 24 godzin jako wewnętrzna częstotliwość oscylatora jest stały w stosunku do LINE. / Ram

Napięcia są dobrze w granicach wymienionych w instrukcji. Co do garnka jittera odczytu, jedyną rzeczą, widziałem wpływa to U701 Vert. Out wzmacniacza. Pot się sprawdzić dokładnie 5K i rezystor 1k łączący wycieraczkę do U701 był doskonały. Mam o 1 wolt na pinie 23, gdy pula jitter została skręcona CW (do ziemi) i mam około 3 V po włączeniu CCW (do zasilania 5V). I jeszcze jedno zwrócić uwagę. Nie wiem czy to ma coś wspólnego Ø z nim, czy nie, ale na tych liniach wychodzących z DL 21 do U701, dostaję napięć niewiele ponad V ... schematyczny mówi powinno być +90 mv i mv +72 .

Tak, że wydaje się wysoka. Czy wszystkie Delay-Line Driver Napięcia w porządku - w tym +15 VB-5VE i-5VC?

Rzuciłem zakres w sklepie dzisiaj. Mam dość bawić się z nim. Czekam na kosztorys. W międzyczasie znalazłem Tektronix TDS Zakres 320 lokalnie. Czego wszystkim myśleć o tym zakresie? Jak to porównać do mojej 2246?

Cóż, to zależy od rodzaju pomiarów, które robisz. Tzn. jakie jest twoje pole pracy - analogowe, cyfrowe itp.? / Ram

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back