Tektronix 2246 Problem oscyloskopu.

Oto schematy Display / Trigger logiką i systemem odczytu. U600 Powolny logicznego układu scalonego jest logika wyświetlacz.

Przy okazji, jest to najbardziej zauważalne przy dłuższych czasach. Na krótszy czas, problem zniknie.

Może to normalne zachowanie dla tego modelu. Około 20 lat temu, krótko zobaczył nieznanego modelu zakres Tek i został zaskoczony przez drażniących artefaktów krojenia. Nie pamiętam, który model to było. Rzadko zdarza mi się zobaczyć, że życie w moich 2465/2467 zakresów. Te zakresy ma "odświeżania prioritizer", który wykonuje bardzo dobrą robotę ukrywając artefakty krojenia. Może twój zakres nie posiadają tej funkcji.

Cóż, miałem jeden z tych 3 lat temu (nie pamiętam czy to był 2246 lub 2246 Mod) i nie ma tego problemu.

Nie mam instrukcji obsługi dostępnej dla oka, ale są często procedury pętli, które można aktywować poprzez menu serwisowym do pomiarów zakresu. Pomiary te mogą być porównywane z sygnaturami przebiegów podanych w instrukcji. Powinno być dość łatwo porównać do synchronizacji i zagadnień na poziomie logicznym, które będą przyczyną problemu.

U2410 generuje RO_BLANK PIN 16) i RO_REQ PIN 14), a te powinny być wysoki> 2.0V lub niski

Pin 14 ma 5 V podczas gdy odczyt jest wyłączony i 4,7 V, gdy jest on włączony. [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 37 sekundach: [/color] [/size] A te rezystory i połączenia sprawdzić OK.

Przy okazji, czy jesteś pomiaru sygnałów z innego oscyloskopu? / Ram

Nie, używam DMM z V metr i licznikiem częstotliwości.

OK, ma licznik częstotliwości zarejestruj nic na pinie 14? Myślę, że tętno jest niska bardzo krótko i że DMM mierzy średnią napięcia. Seesm coś się dzieje na kołku, choć. / Ram

Pin 14 jest 25kHz gdy odczyt jest włączona i 0 Hz, gdy jej wyłączyć. Pin 16 jest 13 KHz, gdy odczyt jest włączona i 0, gdy jej wyłączyć.

Czy problem z POZIOM i vert buforuje U2416-tych mają nic wspólnego z tym problemem?

Jeśli dobrze rozumiem działanie poprawnie wyjście z tych opamps dać pozycji XY do punktów odczytu i jak oni najwyraźniej są w odpowiednim miejscu na ekranie są OK. Kolejne źródła rzeczą przychodzi na myśl - czy kropki pojawiają się każdego śladu? Na zdjęciu widzę je w śledzenia dna. Jest to, że CH4? / Ram

Są one wyświetlane na wszystkich śladów i staje się bardziej zauważalne, tym więcej śladów, które są na ekranie. Nie ma nic gorszego po włączeniu kursorów lub metr volt. I odczyt intensywność nie ma wpływu albo. Jeśli jeden lub wszystkie cztery, ślady na ekranie i odczyt jest wyłączony, są one doskonałe. Po włączeniu odczyt na, zobaczysz "kresek" przejść śladami na całym ekranie, a następnie rozstrzygnąć w. Jak tylko odczyt jest wyłączony, ślady płynne. [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 2 godzinach 44 minutach: [/color] [/size] Na styku nr 1 U600 (wejście TC) otrzymuję tylko 2,4 kHz. Schemat mówi 10 MHz powinno tam być. Na Blank (pin 18 z U600 i pin 2 U602) ma 26 MHz z odczytem na temat i nic, gdy jej wyłączenia. Także w moim zasięgu, jest kondensator przez R666. Nie ma czapka na schemacie.

Jeśli nie otrzymujesz 10 MHz na U600 pin 1, jest krystalicznie oscylator jest martwy?

Mogłoby to spowodować nieprawidłowe działanie odczytu? Czy TC wejście na U600 karmić wygaszanie odczytu?

Jest bardzo mało prawdopodobne, że masz 26 MHz z U600 czy TC jest 2,4 kHz - lub nawet 10 MHz dla tej sprawy. Naprawdę trzeba oscyloskopu zmierzyć te sygnały właściwie. Można spróbować usunąć dodatkowy kondensator przez R666, aby zobaczyć co się dzieje. / Ram

Woaps! Mój błąd, zrobiłem błędu literowego. Jest to 26 kHz, a nie MHz.

Czy to obwód oscylatora wchodząc TC wejścia U600 ma nic wspólnego z odczytem?

U600 ma wiele wspolnego z wyświetlacza. To prawdopodobnie będzie działał z 2,4 kHz - ale wszystko czas będzie daleko. Brzmi farfetched chociaż ... Niemniej jednak należy o to, że dostaje 10 MHz. / Ram

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back