Tektronix 2246 Problem oscyloskopu.

J

jordankersten

Guest
Właśnie dostałem Tektronix 2246 Mod oscyloskopu. Wszystko działa świetnie na niego z wyjątkiem jednej rzeczy: CRT wydaje się mieć pewną "blask" lub "szumu" w nim. Ślad wygląda jakby ma kreski lub przerwy w nim. Jest coraz gorzej, tym więcej kanałów na których jesteś na ekranie (jego 4 zakres kanał) i dostaje jeszcze gorzej jeśli używasz linii wyzwalanie. Mam na myśli być może zasilacz problem filtra? HV CRT problem? Przechodzi on wszystkich swoich auto testy i działa to dobrze kalibracji. Ponadto, problem wydaje się nie wpływać na odczyty ekranowych lub kursorów. Jakieś pomysły?

[Quote = XNOX_Rambo] Czy kreski równej odległości? [/Quote] No, a oni poruszać się w postaci fal. Podczas przeglądania prostokątny, to gorzej w pionie ugięcia. [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 9 minutach: [/color] [/size] [quote = XNOX_Rambo] są kreski równej odległości [/quote] Cóż, nie do końca, jakie są. Oto pic śladów w trybie 10x Mag ... [/img]

Niektórzy ludzie nie będą chcieli ściągnąć tak dużego pliku JPEG. Oto mniejsza wersja.

Czy przełączanie się pomiędzy CHOP i ALT nic zrobić?

[color = # 999999] Dodano po 7 minutach: [/color] [/size] Oto pic w trybie CHOP ... te "kropki" chuncks przemieszczają się wzdłuż śladów.

Dziwne. Liczyłam na Pocięte śladów w trybie CHOP. Czy zakres został odnowiony / naprawić? Być może niektóre okablowanie została przekroczona. Można sprawdzić, że ALT i CHOP działać prawidłowo przez ustawienie podstawy czasu do 0,1 s / dz i umożliwiając CH1 i CH2. W trybie ALT ślady będą na przemian w zamiatanie ekran. Mniejsze kropki wędrujące mogą być przypisane do odczytu ekranu - belka musi przełączać się między nimi malować i ślady. Widzę, że masz ustawić podstawę czasu do X10 - które mogą mieć coś wspólnego z nim. Możesz spróbować wyłączyć z odczytem i zobaczyć, co dzieje się z kropek. / Ram

Jeśli należy wyłączyć odczytu, kropki wygładzić.

Cóż, wydaje mi się, że zakres działa tak jak powinno i że kropki widoczne są po prostu artefakty pochodzące z eksploatacji do krojenia. Albo czy zakres nie mieszać się do CHOP / ALT ustawienie. Na pierwszym zdjęciu Pocięte widać, że jest jedna kreska i trzy "przestrzenie" z rzędu, co jest zgodne z wyświetlaniem cztery ślady. Po przełączeniu do dwóch śladów wzór będzie kreska-przestrzeń-kreska-przestrzeń itd., ale kreski nadal będą z tej samej długości co poprzednio. Z obrazu można obliczyć częstotliwość siekania być o 1 MHz, co wydaje się normalne. Należy użyć kombinacji Alt większość czasu i tylko przełączyć do CHOP przy niższych częstotliwościach przemiatania kiedy wyświetlacz zaczyna migotać. / Ram

Problem znika gdy odczyt jest wyłączony. Intensywność odczyt nie wpływa to w ogóle, ale po włączeniu odczyt intensywności przez całą drogę w dół (off) problem znika.

Wydaje się, że problem z danych Z mod zakłóca normalnej pracy śledzenia. Będziesz musiał zdobyć instrukcją obsługi i zakres sygnały sterujące odpowiedzialne za wygaszanie i funkcji odczytu. Będziesz potrzebował innego zakres roboczy to zrobić. Istnieje diagnostyka serwis, który pomoże ci. Można wejść w ten tryb, naciskając górną i bot menu elementów przyciski w tym samym czasie. Jedną z pozycji w menu serwisowym jest DIAGNOZA, które mogą wskazywać na danym obszarze problemu.

Zgodnie z instrukcją obsługi, jest kondensator zmienny Z reakcji. Jednak na płycie głównej zakresu, istnieje stała kondensator, bez regulowania. Czy odpowiedź Z mają nic wspólnego z tym?

I bardzo wątpię. Chciałbym podejrzewasz problem logiczny - wadliwy bramy lub coś, co powoduje błąd pomiaru czasu z terminami Z wygaszania. Może to doprowadzić do odczytu danych, który moduluje wiązkę, stąd kropek. Czapka odpowiedź Z tylko wpływa na pasmo przenoszenia danych wejściowych Z mod.

Nie mogę znaleźć nic w instrukcji obsługi o zaślepieniu osi Z. Byłoby to uznać za coś innego?

Przeczytaj opis połączeń w instrukcji o Z mod, odczytu i DAC obwodów. Istnieje kilka multipleksowania obwody zaangażowane, które mogą być przyczyną problemów.

Ok, instrukcja serwisowa mówi, że gdy ROR (odczyt Zapytanie czy coś takiego) wejście jest niskie, posiekać wygaszania jest wyłączony i Rob (Odczyt zaślepka) jest odwrócony i kontroluje wygaszanie. Gdy ROR idzie od niskiego do wysokiego, puste wyjściowe pozostaje podłączona do odczytu pustego sygnału za dodatkową czterech do sześciu okresów zegara TC aby zamaskować pionowe źródło przełączanie nieustalone. Moje pytanie jest takie: na moim ROR, wysokie wejście 5.06V i niski jest 4,65. Jest 4,65 wystarczająco niskie, aby zostać uznane za "niski" i umożliwić wygaszanie odczytu? Kiedy garnek odczyt jest skręcona off, dostaję 5,06 napięcie na pin ROR. Gdy odczyt jest włączony (nie ma znaczenia w jakim natężeniu, tylko on) następnie spada do 4.65V ROR w celu umożliwienia wygaszanie odczyt (ROB). Czy to napięcie dźwięk różnica prawda?

To zależy - jest wejście analogowe lub cyfrowe ROR? Jeśli cyfrowy, "niska" jest daleko - powinno być poniżej 0.8V. / Ram

Szczerze mówiąc, nie wiem. Ja nie, że Freq na ROR jest 24kHz gdy odczyt jest włączona i 0Hz, kiedy jest wyłączony. Również w tarapatach z 7,5 dostosować zachowanie zmieniło, ale nie odejdzie. "Ozdobny" z śladów teraz skanować w poprzek śladu jest to zauważalne tylko raz na jakiś czas teraz. Jedna rzecz: nie ma znaczenia, gdzie mogę umieścić 7,5 ustawiany, -7.5 jest zawsze nieco wyższy. Ex. Jeśli 7,5 to excactly 7.5V następnie -7,5 wyniesie około 7,56 lub 7,57. Wysoka logika dla ROR jest obecnie tuż przy 5,03 V, niski logika jest 4.69V.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back