OBDII J1850 FORD SCP dokumentacji potrzebnej PWM - PIC Project

A

anzic

Guest
Witam, jestem budowy PIC 18F mikro projektu odczyt danych i kodów błędów PID z portu OBD-II FORD przy użyciu protokołu J1850 PWM, Ford SCP (Standard Corporate Protocol) zmiany. To było w użyciu w niektórych brodów australijskich i międzynarodowych do około 2000-2002 w zależności od modelu. Jego 41.6k baud wersji. Rozumiem, że istnieją szczególne producent chipów z OKI i innych, aby interfejs do ford autobus, ale chcę to zrobić z PIC, a niektóre układy niewielkie. Keep it ładne i proste. Mam problem ze znalezieniem SAE J1850, że dokument szczegółowo cały protokół PWM, więc mogę rozwijać swoje oprogramowanie, a także PID australijskich Ford pojazdów. Wiem, SAE J1850 doc swobodnie była dostępna na pewnym etapie, ale nie jestem w stanie otrzymać kopię z dowolnego miejsca. Jeśli ktoś ma kopię byłoby bardzo mile widziane, jak w przypadku innych informacji na temat J1850 PWM SCP. A na PID, wydają się różnić w zależności od kraju, tam tak wiele różnych typów! Każda pomoc będzie wielki. Pozdrawiam, Anzic.

Witam Xnox, że mam jeden, i to tylko zarys podstaw protokołu. Niestety, nie podaje szczegółowych danych w ramki danych, nic o dane IFR lub adresów węzłów ubiegania się o konkretne dane. więc podczas gdy przedstawia strukturę protokołu, isnt że faktycznie wykorzystana do niczego, chyba że masz resztę informacji (takich jak kody ford SCP). Każda z poniżej pomoże, jeśli ktoś je ma .. byłoby świetnie. Pozdrawiam, Anzic. SAE J1850: Określa wymagania dla danych pojazdów komunikacji sieciowej. Komitet Zgodności wniknięcie (J1699) SAE J2178: Określa zakaz komunikatów diagnostycznych. Część 1 - Wiadomość formaty nagłówka i fizyczne Część adresów węzłów 2 - Wiadomość parametrycznych części danych 3 - Wiadomość zadania dla jednego formatu bajtowy nagłówek Część 4 - Wiadomość zadań dla trzech bajtów nagłówka format SAE J2012: SAE J2190 diagnostyczne kody: Określa diagnostycznych i nieprawidłowego wiadomości (do "poprawki" pojazdów) SAE J2008: Zalecane Organizacja Vehicle Information Service J1978 SAE: OBD - II Scan Tool (On Board Diagnostics) SAE J2205: Rozszerzony protokół diagnostyczny dla OBD-II Scan Tool

Ahh, widzę ... Interesujący temat. Mam dwóch przyjaciół z branży produkcji pojazdów samochodowych, które mogą być pomocne - ale są one zarówno na letnie wakacje więc będę musiał zwrócić je w ciągu miesiąca lub więcej. / Ram

Dziękuję za to, byłoby to najbardziej mile widziane. To typowe dla Ford użyć własnego protokołu w taki sposób. Im przede wszystkim mających na celu czytanie silnik do wyświetlania danych, a czytanie i kasowanie kodów błędów PID. Kupiłem ELM327 i że tylko flat out nie będzie się łączyć, to najwyraźniej nie czyta zmieniony "Ford SCP" wersji protokołu J1850 PWM OBD. Jeszcze raz dziękujemy. Polowanie trwa: D Anzic.

Być może trzeba SAE J1850 do projektowania układów i SAEJ1979 dla protokołów komunikacyjnych. Możesz pobrać te dokumenty na stronie internetowej SAE, jednak być może trzeba zapłacić roczną opłatę członkowską za to. J1979 SAE określa wszystkie kody PID winy i danych dynamicznych wyświetlania informacji w tym tablice przeliczeniowe. Wszystkie pojazdy jadące w Ameryce Północnej muszą być zgodne z przepisami SAE, nie tylko Ford, ale także inne podmioty. Nie jestem pewien, czy mogę po tym dokumencie, czy nie.

Witam Sahn, Dzięki za to. Najbardziej pomocne. Wiem, że dokumenty te były dostępne bezpłatnie w internecie lat temu ... Jeśli można po tych dokumentów, byłoby wspaniale, lub PM do mnie. Bardzo wdzięczny. Dzięki, Anzic.

Znajdziesz tutaj przykład: http://obddiagnostics.com/ Download schematu. Ci ludzie sprzedać zaprogramowany PIC (16F84). Ale jeśli chcesz rozwijać swój własny kod, możesz użyć ich schemat (jak ja) i program swój PIC. Zmieniłem PIC16F876A, ponieważ ma wbudowany UART, więcej pamięci, itp.

VVV, dzięki za ten link. było trochę przydatnych informacji. Niestety, Ford z wersji SCP z PWM J1850 mangle sygnału za pomocą różnych sekwencji i inną strukturę ramki do normalnego protokołu. Choć był dość standardowy interfejs (podobny do ELM327 interface), jego bardziej im kod po. W szczególności, PID, DTC i węzeł informacyjny. I nie byłby umysł SAE J1850 na papier do weryfikacji projektu, a papier J1979, aby upewnić się co najmniej danych ramka jest poprawna, to wystarczy zastrzeżonych danych ford, aby to wszystko działa. Anzic.

VVV, Dzięki za pomoc. Bez informacji na temat zapytania o dane silnika (IDS węzła i rzeczy), a co do odpowiedzi IFR powinny być, wygląda jak ten projekt będzie tylko w połowie tego robić, chyba mogę dostać w swoje ręce niektóre rzeczy, SAE lub ford / ScanTool biegły wyraża gotowość do pomocy. Dzięki za kody problemów, przynajmniej ów początek. Kto by pomyślał, tworzyć własne ScanTool będzie tak ciężko .... Anzic.

Sprawdź ten link http://obddiagnostics.com/obdinfo/info.html http://obddiagnostics.com/obdinfo/msg_struct.html Obejmuje to wiele z tego co musisz wiedzieć. I to jest przykład tego, jakie dane powinny wyglądać, kiedy to działa. http://obddiagnostics.com/obdinfo/pwmmode1.TXT Ignoruj bajt kontroli i numer klatki. O ile pamiętam na moim 1998 Mercury były nieznaczne różnice w liczbie bajtów zwracanych przez pojazd w odpowiedzi na pewne wnioski, ale się udało. Aby przetestować narzędzie, wystarczy wysłać do jednej z ramek podane w przykładzie: 61, 6A, F1 ..... Jeśli wszystko pójdzie dobrze, powinniśmy wrócić odpowiedzi i będziesz go stamtąd.

Dzięki za to, będzie spróbować. Jeśli ktoś ma jakieś info lub SAE więcej dokumentów, prosimy przyczynić się do tego ciekawego projektu. Pozdrawiam :), Anzic.

Jeśli ktoś ma kopię PDF papieru SAE J1850 lub podobne, to byłoby bardzo pomocne. projekt ten zatrzymał się bez tych informacji niestety ... Anzic.

Bardzo ciekawy projekt. Mam nadzieję, że utrzymanie wszystkich aktualizacji.

VVV, Mate jesteś mistrzem, dzięki tak dużo. Szukałem wszędzie, że dokument to po prostu niesamowite. Wiem, że mogę być przesuwając ją, ale nie byłby zdarzyć się, że więcej dokumentów J pływających wokół prawda? Dam Ci pomogło kliknij, jeszcze raz dziękuję. Postaram się zachować każdy aktualizowany wraz z postępem, przynajmniej teraz jej :) ruchu anzic.

Cześć wszystkim, chciałbym również w tym projekcie ISO9141-2 protokołu (który jest używany w niektórych Forda), ale nie mogę wydawać się znaleźć kopię dokumentu ISO w dowolnym miejscu. Uważam, że protokół ten używa linii K i uściski dłoni, a następnie w 5bps strzela do 10kbps. A może być również używany z linii VPP do programu ECU? dźwięk o prawo ....? Jeśli ktoś je ma i może wysłać go do mnie Będę bardzo wdzięczny. Hope do akcji wszystkie wyniki tego projektu po FINSHED. Pozdrawiam, Anzic.

Witam, przepraszam, by wskrzesić stary wątek, ale chciałbym wiedzieć, jak to działa obecnie? Czy zakończyć projekt? Czy nadal istnieje kopia dokumentu J1979 okolice? Jestem rozpoczęciem projektu programowania siebie i chciałbym tej dokumentacji. Dzięki za pomoc, C

Dzięki chłopaki to jest bardzo przydatne. Patrząc na rozwój tej samej aplikacji i trzeba zdobywa się te same materiały. Czy po to, co mi się znaleźć. [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 1 minutach: [/color] [/size] Jestem również zainteresowany znalezieniem co uaktualnienie dla tego projektu.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back