zmiennej Zasilacz impulsowy

M

mdinan2

Guest
Chcę, aby Zasilacz impulsowy do konwersji -48 VDC -30 / +15 / -15 / +5 VDC. proszę mi pomóc zaprojektować układ z 555 timer. thank u innych

Nie sądzę więc, jest to dobry pomysł, aby zbudować zasilacz impulsowy dla wielu wyjść z prostym 555 timer. Spróbuj pomyśleć o użyciu LM3524 lub SG3525 etc (PWM) jak i projektowania specjalnie dla SMPS. Każdy sposób jest następujący układ oparty na 555 do konwersji światła rury. Możesz wybrać na pomysł i modyfikować ten tor. (jeśli nalegać na 555 tylko). Drugiego obiegu jest oparta na dyskretne tranzystory, można również szukać. Pozdrawiam

thank u Awarapunshee, chcę za pomocą 555 jako PWM. u uważa, że LM3524 lub SG3525 jest więcej niż przydatne. Prosze systemu SMPS, że korzysta z nich jeśli u mieć. chodzi

Można znaleźć wiele obwodu (banknoty i aplikacji itp.) tych układów scalonych, po tak jest przetwornicy przy 3525.

Jaki jest cel wyjście tranzystorowe karmienia transformatora w dwóch z tych obwodów ... z jednej z 555 timer, IRF510 555 circuit.GIF przełączania, a drugi (M3) SG3525 SMPS.gif? Dzięki!

[Quote = Nora] Jaki jest cel wyjście tranzystorowe karmienia transformatora w dwóch z tych obwodów ... z jednej z 555 timer, IRF510 555 circuit.GIF przełączania, a drugi (M3) SG3525 SMPS.gif? Dzięki! [/Quote] Jest to dość podstawowe pytanie. Są to tranzystory MOSFET mocy, które szybko przełączać między nasycenia (full-on) i wyłączenie (full-off) państw. Służą one jako "brama" do wprowadzania dostaw energii, która jest następnie dostarczana do obciążenia. Przepływ energii jest regulowany przez układ sterujący, który wykrywa energii wymaganej przez załadować, a następnie zmienia się odsetek na czas dla wyłączników mocy, które następnie "regulować" dostawy energii do obciążenia, aby dopasować obciążenie żądania . Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź. I zbudowali podobny obwód do 555 timer na zdjęciu powyżej. Nie mam 10nF kapelusza jest w pierwszym, i używam 2222 BJT. Mój układ nie działa, proszę mi pomóc w zrozumieniu teorii i rozwiązać ten problem. Z transformatora usuwane, a mocą usunięte z BJT, mam puls ~ 100kHz w bazie tranzystora / 3 z 555 pin. Gdy stawiam na mocy BJT (transformator nadal usunięty), impuls na stacjach bazowych i czytam Vcc na kolektorze. Z rezystora w miejsce transformatora, wciąż jestem czytanie brak tętna na BJT. Czy ktoś może mi pomóc zrozumieć, jak wybrać tranzystor? A ja wciąż widzę impuls po podłączeniu stosowane? Jakie napięcie fali należy spodziewać się na kolektorze (wejście do transformatora)? Dzięki! N_N

Użyj MOSFET, Zamiast BJT (2N2222), to nie może poradzić sobie z obciążeniem. Konieczne jest również 10nF Pozdrawiam

Witam Nora, Post pls obwód ... Btw, myślę, że tranzystor ma awarię ... K.

K. jesteś całkowicie prawo, wymieniłem tranzystor i działa obwodu. Dzięki! I've wysłana obwód tu i wciąż masz pytania na temat jak / dlaczego operacji. Jak zaprojektować dla tranzystora / mosfet? jakie wartości ja szukam? Skąd mam wiedzieć, czy mogę użyć BJT lub mosfet? Coś jeszcze trzeba uważać? Wiem, że mój transformator potrzeb przełączania freq około 100kHz, więc zaprojektowany układ 555 do tego (w końcu będą mikroprocesorowy). Na mocy wejściowej do TR1 mam kondensator elektrolityczny, oryginalny 470uF nie wydaje się do pracy, więc przeszedłem do 220uF. Jak wybrać kondensatora wartość? Czy należy elektrolitycznych? Dzięki! N_N

Witam w obwodzie ur wyjście pin nr 3 dysk skrzyżowaniu base-emiter bez u resistore musi dodać resistore RB ochrony 2N3904

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back