ziemi projektowania stacji telemetrycznych

C

craigp

Guest
I ma początkujący w projektowaniu groundstation telemetrii. W moim projekcie, muszę zaprojektować system, który może telemetrii strumienia danych z nadajnika do groundstation na pokładzie, który znajduje się około 200m od siebie. D transceivery wykorzystanie pary i są CC1100-RTY1 z Texas Instrument. Moje pytanie to: jaki rodzaj anteny i powinien być wykorzystywany w d groundstation? (HGA lub innych osób czy jak 1 / 4 fali anteny elastyczne ... etc). Poza tym, mogę bezpośrednio podłączyć urządzenie nadawczo-odbiorcze na ziemi do komputera PC lub mikrokontrolera muszę interfejs transceiver d do komputera?

Musisz microcotroller, bo CC1100 posiada interfejs SPI. Możesz użyć SoC, która zawiera C51 MCU. Nadajnik jest umieszczony na obiekt latający? Maksymalna moc wyjściowa 10dBm jest z CC1100. Nie sądzę, to wystarczy, aby zapewnić niezawodne działanie, zdarzenie dla obiektu latającego, z uwzględnieniem anteny na obiekcie może być losowy zorientowane podczas lotu. Na terenie obiektu mocy jest bardzo niski. CC1100 jest przeznaczony do kilku metrów, jak mysz. Zależy ona w dużej szybkości transmisji danych, too. Sprawdź arkusza danych. Antena stacji naziemnej należy λ / 4 wielokierunkowa, jeśli nie wiesz dokładnie położenie obiektu w locie.

Spójrz na to, co jest znane jako "budżet link". Książka Sklar w sprawie Digital Communications dobry przykład. To daje punkt wyjścia, widząc, co trzeba i gdzie można iść na kompromis i jeszcze pracę link.

1 transceiver jest umieszczenie wewnątrz d obiektu latającego, a drugi jest na d groundstation odbierania danych. co oznacza, że muszę 2 mikrokontrolerów, 2 transceiver, 2 anteny, przewód USB do połączenia przez port szeregowy, które tworzą interfejs między d nd MCU PC? plan i ustawić szybkość transmisji danych do d 38.4kbps i zastanawiam się czy cc1100 transceiver może wspierać +-200m transmisji danych? czy muszę wstawić dodatkowe PA w obwodzie?

hej ja pracuję nad moim projektem fyp, w którym mam do przesyłania danych frm jeden mcu do innych w mniej niż 20 metrów zasięgu. HAV i wybranych cc1100 transciever ale dont hav jakiś pomysł, którego należy użyć anteny ... hav i częstotliwości przeznaczone dla mojego projektu jest 433 Mhz. tak łaskawe udostępnienie mi zaproponować anteny dla tego transciever na częstotliwości 433 MHz .... i jest bardzo wdzięczny wam ludzie ..

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back