zarejestruj pliku lub jednego rejestru?

E

eexuke

Guest
Szanowni Państwo, Jeśli chcesz korzystać z jednego portu pamięci o rozmiarze 16 * 4-bitowe, czy mogę mieć dwie możliwości: 1) [63:0] single_reg, 2) reg [03:00] reg_file [15:0], kiedy I syntezy tych dwóch w DC, który jest bardziej popularny? Ponadto, jeśli mam większy jeden port on-chip pamięci, powiedzmy, 1KB, należy użyć pliku syntezy zarejestrować lub skorzystać z dostarczonych przez SRAM odlewni? Z góry wielkie dzięki!

drugi wybór nie jest syntezowalnych. I uważa, że esencje z dwóch nie robi żadnej różnicy. Jeśli chcesz uzyskać więcej większych regfile, wystarczy użyć SRAM nie rejestruje.

[Quote wkong_zhu =] drugi wybór nie jest syntezowalnych. I uważa, że esencje z dwóch nie robi żadnej różnicy. Jeśli chcesz uzyskać więcej większych regfile, wystarczy użyć SRAM nie rejestruje [/quote] Witam, wkong_zhu:. Dzięki za odpowiedź, ale chcę wyjaśnić dwie rzeczy: Po pierwsze, Pamiętam jak 2) wybór jest również syntezowalnych. Jeśli nie jest, w jaki sposób ludzie opisują syntezowalnych regfile? Czy mógłby pan sprawdzić dokładnie na ten temat? Po drugie, 1) i 2) ma różnicy, na [63:0] single_reg, dekoder powinien mieć możliwość zwrócić się do każdego nieco od 0 do 63, dla [03:00] reg_file [15:0], dekoder może Wystarczy adres 0 ~ 15. Czy mam rację?

Witam, eexuke, można zdefiniować w rejestrze pliku portów, ale nie używać tego formatu: [03:00] reg_file [15:0]. Synteza narzędzie nie rozumiem tej składni. Ogólnie rzecz biorąc, można pobrać plik rejestru z innych części jak SRAM. Możesz znaleźć wprowadzenie od stron internetowych. Wielkość rejestr pliku i rozmiar rejestrów są różne. Później jest większa. Power jest tak. Powodzenia

hi .. W przypadku u użyć [03:00] reg [15:0], możesz to zrobić definiując cztery różne giles z reg [15:0 [a następnie za pomocą dekodera do określenia, który ma się aktywne. Dla większej pojemności będą Polecam również SRAM. Mam nadzieję, że pomogło. Nitu

Witam, drugiego wyboru jest również syntezowalne, ale nie jest popular.Usually piszemy reg [03:00] reg_file_1, reg [03:00] reg_file_2 i tak dalej. Ponadto, polecam Ci napisać reg [03:00] reg_file [00:15], nie reg_file [15:0], choć ta ostatnia nie ma błędu. Jeśli SRAM 1k, polecam użyć rejestrów. rejestrów ma niewielki obszar. Jeśli liczba rejestrów jest duża, SRAM jest lepszy. 1bit komórki obszaru pamięci SRAM jest mniejszy 1bit zarejestrować, ale SRAM Logic adres, który jest overhead.At tym samym czasie, SRAM powinny obejmować bist logika badania. Więc jeśli składowania jest niewielka, narzut SRAM jest bardzo duża. Ale to pamięć jest duża, SRAM ma więcej korzyści. Claint

oczywiście z jednej drugiej, a jeśli potrzeba dużej sram, lepiej użyć kompilatora pamięci wygenerować. Ponieważ jeden port jednostki sram zajmują tylko 6 tran. I każdy rejestr potrzeba 14/10 tran.

Zwykle, oprócz używane komórki biblioteki, firmy ma jakieś macroes dla małych pamięci (nie większym niż 32x32, nawet mniejsze Virage / Artisan / ... pamięci może mieć mniejszą powierzchnię). Często nazwa jest rejestr tablic, zatrzask tablic, itp. Jeśli nie mamy czegoś takiego, można użyć opis jak jeden dałeś. Nawiasem mówiąc, obaj są synthesisable jeśli używasz najnowszej wersji DC (jeśli nie masz pewności, skorzystaj z pierwszej). A jak będzie dać taki sam efekt, ponieważ narzędzie sythesis (co wiem) nie robi żadnego optymalizacji wykorzystywane do indywidualnych rozwiązań pamięci.

Nie ma dużej różnicy między tymi dwoma wyborów myślę. A może oddzielenie tych rejestrów jest lepszy. Takich jak reg [03:00] reg_0; reg [03:00] reg_1; ..... reg [03:00] reg_15;

może ktoś mi powiedzieć jaka jest diffenence między rejestracji i rejestracji plików w ASIC projektu?

zarówno syntezowalnych i powinien mieć taki sam efekt. ponieważ są wszystkie rejestry. Musisz skompilować pamięci, aby uzyskać więcej małych design, ponieważ to, co chcę jest jedna-port pamięci RAM.

Myślę, że th drugi jest bardziej popularny. ponieważ będzie to zużywają mniej zasobów routingu. jeśli używasz barana na 1K, należy użyć dostarczonych przez SRAM odlewni, powierzchnia będzie mniejsza. [Quote = eexuke] Szanowni Państwo, Jeśli chcesz korzystać z jednego portu pamięci o rozmiarze 16 * 4-bitowe, czy mogę mieć dwie możliwości: 1) [63:0] single_reg, 2) reg [03:00] reg_file [15 : 0] Kiedy syntezy tych dwóch w DC, który jest bardziej popularny? Ponadto, jeśli mam większy jeden port on-chip pamięci, powiedzmy, 1KB, należy użyć pliku syntezy zarejestrować lub skorzystać z dostarczonych przez SRAM odlewni? Z góry wielkie dzięki! [/Quote]

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back