wymaganej przepustowości OPAMP w nieprzerwany czas filtr

C

carl_chao

Guest
Witam wszystkich, jestem projektowania ciągłego (aktywne RC) filtra. Sygnał wejściowy ma najwyższą prędkość 20MHz. Jaka jest minimalna przepustowość OPAMP mam projekt ten filtr? Thanx z góry! [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 23 minutach: [/color] [/size] mam na myśli wejście ma przepustowość 20 MHz.

Aby ustalić, GBW, wzmocnienie pętli (AOL) musi być utrzymywana @ najwyższej częstotliwości sygnału wejściowego (w = 20 MHz). Aol = GBW / w na przykład otwarte wymóg uzyskania loop = 46 dB (~ 200) Wtedy twoje GBW> Aol w * GBW> (200) * 20e6 GBW ~ 4 GHz Pozdrowienia, Ramesh

To zależy od częstotliwości filtra i charakterystycznych przeznaczone. Ogólnie ograniczoną wzmacniacz GBW zakłóca filtr cech. Może to być uznane w pewnym stopniu filtr rozmiarów, ale może to być niemożliwe do osiągnięcia dokładnie filtr zachowania. E. g. mieszkanie Bessela lub filtrem Gaussa mogą wykazywać szczytem i przerostu w dziedzinie czasu. GBW powyżej 100 MHz Zasadniczo zaleca na 20 MHZ filtra.

Dzięki FVM i rames Tak, myślę, że UGB z OPAMP powinny być określone przez stosowanie (zwłaszcza zakłócenia) Wymagania filtra. Jeśli UGB jest zbyt niska, na 20MHz uzyskać OPAMP jest zbyt niska, aby w obiegu zamkniętym (thst jest, filtr) skuteczne, co prowadzi do dużej części składowej częstotliwości osiągając. Tak więc, OPAMP projekt UGB jest rodzajem procesu iteracyjnego: start z rozsądku (np. 5 razy wymóg Szerokość pasma) wartości, test obwodzie, jeśli przejść spec, spadek OPAMP UGB (w celu oszczędzania energii), jeśli nie , zwiększenia. Popraw mnie jeśli się mylę tutaj. rames, myślę, że błędnie zrozumiał moje pytanie.

Istnieją dwie rzeczy, które powinieneś dotyczy ok. 1) GBW z OPAMP wpływa na biegun / zero częstotliwości (wynikają z filtrem). Można model OPAMP jak verilogA (w tym GBW parametru w Verilog-A) i symulacji właściwości filtra (z Verilog-OPAMP) i wybrał GBW - które nie ma wpływu na biegun / zero częstotliwości 2) wymóg Distortion Pozdrowienia, Ramesh

[Quote = carl_chao] Witam wszystkich, jestem projektowania ciągłego (aktywne RC) filtra. Sygnał wejściowy ma najwyższą prędkość 20MHz. Jaka jest minimalna przepustowość OPAMP mam projekt ten filtr? Thanx z góry! [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 23 minutach: [/color] [/size] mam na myśli wejście ma przepustowość 20 MHz [/quote] o 100MHz.

Witam jecyhale, możesz podać relacji (równania) w jaki sposób doszedłeś @ GBW z OPAMP na ten wymóg? Czy powinniśmy polegać tylko na Verilog-modelowanie OPAMP (z dowolnego min GBW na początek) i obserwować pole zmian częstotliwości, a także zmienić GBW (w końcu przyjechać @ sweet spot), dla których pole częstotliwości nie var. Dzięki, Ramesh

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back