Wybór mikrokontrolera

Y

yousafzai82

Guest
Witam wszystkich ... Jestem stoi problem z wyborem mikrokontrolera. Potrzebuję 2 wejścia analogowe (12 bit ADC) na dwa czujniki oraz siedem lub osiem wejść cyfrowych do podjęcia danych z już zainstalowanych metrów. Wtedy będzie wysyłać dane na modem USB na zdalnym serwerze. Ja jestem pomylony z smażenia jednego kanału dla każdego czujnika lub i będą musiały korzystać z wielu układów scalonych? co PIC18F4550 lub ATMEGA8? Prosimy o przypomnienie mi wybrać prawo IC. Zahoor Ahmad

MCP3208/MCP3204 są odpowiednio 8 i 4-kanałowy 12 bit ADC z Microchip. Używają SPI do komunikacji i potrzebuje zewnętrznego zasilania Vref.

Witam, Możesz mieć kilka różnych adc urządzeń podłączonych do jednego pic chip. 4550 chip jest tylko 10 bit ADC, myślisz, że nie będzie żadnych układów w zakresie 16 lub 18F, który 12bit ADC i usb - trzeba PIC32 do tego, chyba że używasz oddzielnego 12bit ADC chip wejścia.

Mam dwa pytania, czy można odpowiedź. 1) Co jeśli mogę użyć 12 wejść analogowych PIC18F4550 do jednego czujnika i 13 10-bitowe wejście analogowe inny czujnik. Czy to działa? 2) Czy będę mógł wysłać te dwa wejścia analogowe oraz 6 wejść cyfrowych z jednym chipie (PIC18F4550 ie) za pomocą poleceń AT na serwerze?

Witam, Jesteś naprawdę próbuje uruchomić, zanim będzie można chodzić, trzeba zrobić dużo więcej czytania na micros w ogóle. To, co staramy się robić to duży i skomplikowany projekt nie na pewno coś bym się spodziewał newbie micros się próbować na tym etapie. Z niezrozumienia 12 bit ADC termin - oznacza to, że jeden adc wejście micro chip będzie czytać w produkcji czujników napięciem 0 - 5V max i przedstawia je jako 12-bitowy binarny wynik, więc 5v wartość wejścia spowoduje w b '1111 11111111 "

Masz rację w tym sensie, że jestem w pracy micros po raz pierwszy. Ale jeśli concertrate i to byłoby trudne i czasochłonne, nie jest niemożliwe. To zaś oznacza, muszę mikrokontrolera z dwóch kanałów ADC (AN0, AN1) i 6 wejść cyfrowych. Mam program i wysłać dane za pomocą poleceń AT na interfejsie USB. Jak ja jestem przy pomocy modemu USB. Jeśli możesz mi powiedzieć o mikrokontroler odpowiedni do stosowania w PIC32 lub lepszy interfejs inny mikrokontroler (po USB) z MCP3202. Pierwszy kontakt z micros staram się najmniejszą liczbę układów scalonych na opakowaniu.

Witam, Otóż trzeba patrzeć na różne aspekty swojego projektu, jak różne rzeczy będzie dyktować, co trzeba. PIC18 chipy 10bit ADC są standardowej wtyczki kąpieli w żetonach, podczas gdy PIC32 są SMD elementy, które wymagają ekspert zespołu. Jaki jest powód dla 12bit ADC? to potrzeba 12 bitów lub byłeś zadanie z tym? Czy można używać bardziej popularne 10 adc bit? USB jest coś, czego nie można sobie program, należy użyć Układy scalone zestaw kodów, co oznacza, musisz użyć Układy scalone C - Czy znasz to? Można uniknąć za pomocą portu USB w programowanie przy użyciu znacznie prostsze serial communcations i korzystania z gotowych seryjny do kabla USB konwerter. Również spojrzeć na to, co masz za zadanie naprawdę potrzebuje i co jest dostępne i co czujesz, że możesz osiągnąć. Nauka korzystania C jest głównym rzecz sama w sobie, jeśli nie zrobiłeś tego wcześniej.

Witam, Jeśli potrzebujesz mikrokontrolerów z ADC 12-bit, jak Microchip i Atmel są odpowiednie rozwiązania. PIC24F, dsPIC i PIC32 wszystkie mają 12 bit ADC. Atmel ma ATxmega z 12 bit ADC. Można też spojrzeć na AVR32. Jeśli jesteś nowy w micrcontrollers, nie należy robić AVR32, PIC32 lub dsPIC. Proponuję skorzystać ATxmega lub PIC24F czy 12 bit ADC jest lub musi korzystać z zewnętrznych ADC. Jeśli potrafisz zrobić z 10-bitowym, a następnie użyć ATmega lub PIC18. Do programowania można użyć BASIC lub C. Proponuję przyjrzeć mikroBASIC i mikroC kompilatorów. Nadzieję, że to pomaga. Tahmid.

Witam Możesz użyć STM32f101x4 ARM-kory M3 mikro, jest to pełna moc mikro z 12 bit ADC, niskie koszty i łatwą w użyciu (biblioteka sterownika można bezpośrednio pobrać ze strony produkcji) Wszystkiego najlepszego Bobi [ color = red] mikrokontroler [specjalista / b] [/color]

Witam wszystkich Kiedyś MAX187 jako 12-bit ADC. I to połączony z komputerem za pomocą następujących schematów: [url = http://images.elektroda.net/84_1267160528.jpg]
84_1267160528_thumb.jpg
[/ url ] To działa dobrze i podać dokładne wyniki. Teraz chcę to interfejs z mikroprocesorem, ale nie wiem jak do interfejsu Dout z mikroprocesorem. [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 2 godziny i 20 minut [/color] [/size] ktoś proszę mi powiedzieć jak interfejs Dout, SCLK i CS z mikroprocesorem .... [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 1 godzina 42 minuty: [/color] [/size] Witam Czy ktoś może potwierdzić będzie z interfejsu MCU pracę w sposób przedstawiono na rysunku poniżej: [url = http:/ / images.elektroda.net/49_1267175067.jpg]
url] [size = 2] [color =

[Quote = yousafzai82] Muszę rozdzielczość 12 bitów, bo chcę dobrze objętość zbiornika 2000 litrów. Teraz jestem zmianą planu PIC18F4550 lub ATMEGA8 z FT232BM (konwerter USB). My kompilator Hi tech C. będę mówić do Ciebie po kilka ulepszeń ... Zahoor Ahmad [/quote] Musisz mi pomóc w zrozumieniu swoje wymagania do 12 bitów. Co ja rozumiem, że chcieliby Państwo środka zbiornika 2000 l do uchwały 1/2L czy to prawda. 1. Jaki rodzaj i dokładność jest czujnikiem? 2. Gdzie się on znajduje w zbiorniku? 3. Czy można zagwarantować, że zbiornik jest w 100% wypoziomowana (poziomo)? Jeżeli zbiornik jest tylko około 0,1 stopnia wyłączone i czujnik nie jest w 100% w centrum zbiornika, będziesz miał więcej odchylenie w pomiaru od fizycznej konfiguracji niż zysk w rezolucji z 10-bit do 12-bit. Co ja mówię, że twoje ustawienia mogą być źródłem znacznie więcej niż 2 litry nieścisłości (to będzie 1 LSB na 10-bit). Nadzieję, że to pomaga, aby to w perspektywie. Jeśli naprawdę chcesz używać urządzenia z 2x12-bit ADC, sprawdź STM32 jak Bobi już zauważył. Dużo łatwiej niż konfiguracji. Pozdrawiam, Bob http://www.mcu-related.com/architectures/35-cortex-m3/52-stm32f105-stm32f107

Twoje pytanie: Musisz mi pomóc w zrozumieniu swoje wymagania do 12 bitów. Co ja rozumiem, że chcieliby Państwo środka zbiornika 2000 l do uchwały 1/2L czy to prawda. 1. Jaki rodzaj i dokładność jest czujnikiem? 2. Gdzie się on znajduje w zbiorniku? ODP: Tak, szukam 1/2L dokładności,. Zbiornik znajduje się na zdalnym serwerze. Mam do interfejsu to z modemem następnie wysłać czytania poprzez GPRS. Pozwól mi zobaczyć STM32 również. Czy porozmawiać po ....

Założę się, 18F4553 jest dobrym wyborem dla Ciebie, jeśli nie masz ograniczenia budżetowe i masowej produkcji jest taki sam jak 18f4550 ale dostał 12 bit ADC ... Przypuszczam, że tam również niski wersji pin.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back