Tryb uśpienia pic - Wyjaśnienie!

N

natraj20

Guest
Czy może ktoś wyjaśnić jak dokładnie działa w trybie uśpienia oszczędzać energię? Tylko poprzez bezczynności procesora z NOP do przerwania lub WDT? Co się stanie z istniejących wartości portów I / O? Czy stale pobierają prąd w trybie uśpienia do utrzymania poprzedniego zadania? Dzięki!

[Url = http://www.electro-tech-online.com/microcontrollers/21981-pic-sleep-command.html] PIC i spać polecenia. [/Url] to pomogę

Dzięki za odpowiedź! Czytałem, że post rzeczywiście. Równanie to opisuje różne opcje, aby obudzić się procesor. Co Szukałem jest na jaki procesor oszczędza energię. Lubię to, co dzieje się w trybie uśpienia? - Zamyka CPU? Nie wykonanie instrukcji? Ile różnica pobór prądu to robi?

PIC naprawdę iść spać, nawet zegar zatrzymuje się w celu oszczędzania energii więc nie ma w ogóle instrukcje są wykonywane. Musisz jakiś sposób budzi go, ale odbywa się to elektrycznie, a nie poprzez czytanie państw pin. Przerwania w trybie uśpienia będzie ponowne uruchomienie zegara i niech rozpocznie się program ponownie i pin reszta oczywiście uruchom go i przejdź do resetowania wektorowych. Należy pamiętać, że 10Fxxx PIC nie wznowione, to reset od początku, kiedy się obudziłem. Porty są zasadniczo "zamrożone" w czasie snu, więc jeśli chcesz, aby zminimalizować zużycie energii, upewnij się, że nie dostarczają prądu do czegoś innego. Brian.

Dzięki Brian dużo! W zamrożone, nie oznacza to, że u szpilki port zachowują swoje wartości? A niektóre z funkcji w sterowniku jak konwerter A / D i porównania funkcji w trybie uśpienia. Jaki będzie status zegara w tych sprawach? I mam swój punkt na wyzwalanie przez obudzić zewnętrzne przerwanie do procesora się, ale jak zegar watch dog to zrobić? Czy ma oddzielny zegar działa? A kiedy przyjdzie do zastosowań praktycznych, jak dużo energii może faktycznie z kontrolera jest w trybie uśpienia wszystkich urządzeń peryferyjnych i szpilki wyłączony? Przepraszamy za wszystkie te podstawowe pytania głupie, ale im rzeczywiście stara się lepiej zrozumieć w tryb uśpienia i muszą korzystać z ultra trybie uśpienia. Wszelkie odniesienia lub jakichkolwiek materiałów będzie bardzo pomocne! Jeszcze raz dziękujemy!

Większość energii jest konsumowane przez podkręcanie rzeczy. Jeśli zamykasz wysokie taktowania zaoszczędzić dużo energii. Niektóre procesory mają 32kHz zegar, który może być używany i dlatego ma mniej mocy. Inni po prostu polegać na watchdog obudzić się procesor który jest wolniejszy i ma nawet mniej energii. Można też zatrzymać wszystkie zegary i powoływać się na nawet - przerwanie lub port zmienić pin - aby obudzić go. szpilki Holding portu lub miejsc pamięci w danym stanie nie bierze moc pod warunkiem, że nie staramy się uzyskać moc z pinów. Keith

Dzięki Keith! I ll upewnić się, że nie wyodrębnić z kołków mocy w trybie uśpienia! I staram się korzystać z trybu uśpienia ultra z 18F47J53 PIC kontrolera. Daj mi znać, koncepcje, każdy rodzaj informacji lub odniesienie do różnych rodzajów snu i tryby oszczędzania energii. Jeszcze raz dziękujemy za pomoc mnie!

Musisz upewnić się wyłączyć prawie wszystko, aby uzyskać najniższą spać prądu (zakładając, że coś zewnętrznego będzie budzić go). Będzie to ADC i komparatory Myślę - sprawdzić arkusz danych. Keith.

Dodając do tego, co Keith powiedział, WDT jest niezależną oscylatora, to działa w zwolnionym tempie i nie jest częstotliwość ustabilizowała się utrzymać obecnego na jak najniższym poziomie. Jeśli wyłączysz WDT przestaje to oscylator zaoszczędzić jeszcze więcej spożycia, ale wtedy nie można go użyć, aby przywrócić urządzenie ponownie. To jest główne zastosowanie "kontroli crash" nie czas jednak. Przez "zamrożone" mam na myśli szpilki pobytu w kraju mieli w chwili PIC poszedłem spać. To jest powód, dla zapewnienia, nic nie jest rysunek moc z nich, chyba że jest to, co zamierzają. Brian.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back