Silniki DC problem prędkość synchronizacji

S

sysysy

Guest
Witam, Robię samochód robot z 2 koła, które przez 2 niezależne sterowanie silnikiem prądu stałego. W obecnym etapie Mam pewne trudności. I udało się kontroli zarówno mojego silnika prądu stałego do przodu, ale jest problem jak synchroniczne ich prędkości? 1 porusza się szybciej a drugi wolniej. Oznacza zarówno RPM silnika jest inny? Ktoś może mi dać rozwiązanie, zarówno synchroniczne jak prędkość pojazdu? Czy z pomocą kodera opinie? Jeśli tak, wiem, że teoria pracy i jak to działa? Thx. Pozdrawiam, sysysy.

Nawet w dwa silniki takie same, a sterowniki same, nie sądzę, samochód trafi prosto na jakiś czas log z powodu tolerancji. Jedynym rozwiązaniem jest, aby dodać pokrętło, a inteligentny system napędu (sprzężenie zwrotne). Jeśli system używa zmiennej prędkości obrotowej w tej chwili, należy proces aktualnego położenia koła lub prędkości mikrokontrolera (jeżeli jest dostępny w projekcie), aby wyznaczyć nowy cel dla pożądanej prędkości. Albo za pomocą silników, które reagują mniej lub bardziej ich w określonym sposób jak silniki krokowe lub silniki BLDC. Silniki krokowe są proste do synchronizacji, wystarczy podać te same impulsy zarówno sterowniki silnika. Jednak zużywają więcej energii, aby wykonać te same ruchy. Stefaan

Dzięki za odpowiedź. Jestem już robi silnik prądu stałego w połowie drogi, i dun że zamierzasz zmienić typ silnika teraz. Zresztą, może i znasz jakieś pomysł zbudowania obwodu obrotowego enkodera własnym lub po prostu kupić IC zamiast? Wreszcie, po prostu zastanawiasz się, jak pracować teorii? jest to sygnał sprzężenia pojedzie zarówno ruch koła w tej samej prędkości i RPM? Dzięki. Pozdrawiam, sysysy

Innym rozwiązaniem byłoby silnikiem krokowym, przez który można kontrolować zarówno szybkość, jak i pozycji.

W końcu, po prostu zastanawiasz się, jak pracować teorii? jest to sygnał sprzężenia pojedzie zarówno ruch koła w tej samej prędkości i RPM?
sprzężenia zwrotnego (pilses z kodera) muszą być przetwarzane z dodatkowym funkcjonalnego bloku w systemie. Musisz liczyć impulsy, to daje położenia kątowego koła. Jeśli spojrzeć na szybkość impulsów, to daje prędkość koła. Normalnie, należy liczyć impulsy, a wywodzą się z prędkością, że na przykład obliczyć różnicę między dwie pozycje po 10 milisekund w czasie. Daje to liczbę impulsów z enkodera przeszedł w tym przedziale 10 milisekund, a więc prędkości kątowej silnika. należy rozwijać sterowania silnikiem independed dla każdego silnika, po pierwsze, daje wgląd w tej sprawie. A jeśli się uda, możesz łatwo skopiować do 2 z nich. Dalej linia dać dwóch sterownik silnika tym samym prędkości odniesienia, i już ... Później możesz spróbować bardziej sofisticated pętli regulacji, które thake także różnica między dwoma silnikami pod uwagę, jeżeli nessecary. Macie jakieś doświadczenia z elektroniką? To nie jest coś dla hobyist entry-level jest. Stefaan

Dzięki za odpowiedź. svhb, właściwie to już rozwijać 2 silnika prądu stałego się z kontrolowanych przez L298 silnikiem napędzającym poprzez mikrokontroler PIC. Podczas badania mój silnik, i stwierdził, że zarówno silnik prędkości obrotowej mają nieco inne. Tak, to naprawdę wpływa na mój ruch robota. Mój problem to wiem gdzie znaleźć dekoder opinie i zewnętrznie dodać do całego układu. wyszukiwania i za pośrednictwem internetu, wiele silnik prądu stałego w stykają się z dekodera (dysk optyczny). tak, to może wiem, gdzie mogę dostać układ dekodera i dodać do układu z zewnątrz? Jestem naprawdę ból głowy z tym. Jeśli jakieś sugestie, może się podzielić? Dzięki, Pozdrawiam, sysysy

inne rozwiązanie może zaproponować i jest za pomocą PWM .. pozwól silnikowe kierowcy mają otrzymać PWM MOSFET Wejście .. a następnie wykonaj programowania w mikrokontroler wartości PWM .. więc musisz chnge PWM wartości, aż do uzyskania cieśniny ruch robota ..

Witam Lockman, dzięki za sugestię ur, mosfet jest to związane między podłożem a dioda silnika? W moim przypadku używam L298 silnika kierowcy sterowanie moim kierunku silnika i włączyć i wyłączyć. Mam abit mylące, ponieważ używam 2 wejścia i 1 pin umożliwiające pin do sterowania 1 silnikiem ruchu. OK, przed tym zrobić test moje wejście sterownika silnika z PWM i widzę zmiany prędkości. Ale teraz mój problem jest, dlaczego sygnał PWM jest połączyć się z MOSFET że connnected pokóje btw i dioda silnika? abit może wyjaśnić jak to rzeczywiście działa? Dzięki. Pozdrawiam, sysysy.

sysysy, Jeśli już podłączone wszystkie sygnały z L298 do PIC, możesz spróbować PWM bez całkowicie zmieniając sprzętu. Kilka fotek już sprzętu wewnątrz bloku PWM. To zależy, w jaki sposób nieco związane L298. Czy można wysłać schemat? Stefaan

Jeżeli chodzi o "dekoder opinie", wystarczy pomyśleć o dysku ze szczelinami lub otworami wyciętymi w nim na każdym wale silnika i photointerrupter standard, podłączony do pin PIC. Na umiarkowanym poziomie tętna, pomiar może być przetwarzane w oprogramowaniu bez uitilizing konkretny wkład przechwytywania sprzętu. Projektowanie regulatora prędkości reakcji na pomiar.

Witam, Poniżej znajduje się schemat blokowy kontroli prędkości opinie, może ktoś mi powiedzieć co jest czynnością jako integrator i jak to działa? Każda zalecana układ integratora?
speedcontrol1.gif

ur schemat jest typowym systemem kontroli .. detektora fazy jest błąd comaparator .... ok mówić abt u ur pytanie można użyć zmiennej rezystora i kondensatora (nie komercyjnych) i pamiętam u może zaprojektować integrator (co jest bardzo dobra opcja) obwód za pomocą 741 op-amp (ktoś podobny do niego, co eliminuje jego problem offset) ... nadzieję, że pomoże:)

Za rozsądną działania, by zmienić toplogy jak poniżej [url = http://images.elektroda.net/27_1295285246.gif]
27_1295285246_thumb.gif
[/url]

jest jakiś błąd w obu schematów, należy jedno odniesienie do obu obwodów jazdy. i indivisual zwrotnie chould użyciu zarówno dla napędu. Wniosek ten pozytywny efekt oznacza, że zwiększa prędkość lub ustawić kilka prędkości, choć odbicie to ma negatywny wpływ zmniejszenia prędkości tylko proste integrator dodać algebraicznych oba sygnały i wynik jest suma, która jest zawsze dodatnia mniejsza niż w odniesieniu do napędu silnika. wszelkie op-amp jak LM 741 lub TL082 lub tego samego typu mogą być stosowane. inny pomysł to trochę inżynier pomocy i spróbować jazdy zarówno koło z jednym silnikiem. powodzenia

Witam, korzystać z wewnętrznego starej myszki komputerowej (z piłką) wewnątrz masz czujnik do wykrywania i koło rotacji i szybkości. sukces

jest jakiś błąd w obu schematów, należy jedno odniesienie do obu obwodów jazdy.
Zgadzam się, że poszczególne pętle regulacji prędkości o wspólnej wartości zadanej są lepsze rozwiązanie. Integralną termin pętli regulacji również zero błąd pozycji.

Pracuję też na PWM ... Słyszałem, że nawet jeśli uda nam się kontroli prędkości obu silników. Ale szybkość różni się, gdy robot jest ładowany i znowu to trzeba skalibrować silnik z PWM. Czy to prawda?

Z prawdziwą pomiaru prędkości, jak sugeruje, kontroler zrekompensuje wszelkie zmiany obciążenia.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back