Równanie PWM dla 555 zegar

Kiedyś PSPICE dla folowing układ przedstawiony na całym 555 zegar IC, aby wyświetlić wykres PWM: , ale po wyjściu. Podstawową ideą było wykorzystanie 555 jako Astable multiwibratora który został omówiony w następujących post: http://www.edaboard.com/thread64259.html # post933387 formuł i używane: t1 = 0,693 ( RA + RB) C1 ---------- cyklu ładowania t2 = 0,693 (RB) C ------------------ rozładowania% cyklu Cykl pracy = t1 / (t1 + t2) dla danego wyniku następującej kombinacji otrzymano;% D = 66,66% = częstotliwość 4.8kHz

Jak doszło do tego równania dla C_tot i praktyczny sposób napięcie zasilania jest 11,90 V.

<span style="color: grey;"><span style="font-size: 10px">---------- post dodane na 12:50 --- ------- Poprzedni post był o 12:40 ----------</span></span>
ashish hi, obwód, w którym napisałeś, gdzie różnice CV? To, co chcę.

Jak doszło do tego równania dla C_tot i praktyczny sposób napięcie zasilania jest 11,90 V
C_tot = T / R / ln [Vcc / (Vcc-Vctl)] jest T = RC * ln [(Vcc / (Vcc-Vctl)]

Jak doszło do tego równania dla C_tot i praktyczny sposób napięcie zasilania jest 11,90 V.

<span style="color: grey;"><span style="font-size: 10px">---------- post dodane na 12:50 ---------- Poprzedni post był o 12:40 ----------</span></span>
ashish hi, obwód, w którym napisałeś, gdzie jest zmian CV? To, co chcę.
Jak już wspomniałem, że użyłem Astable konfiguracji układu multiwibratora, a jeśli są świadomi PSPICE kodowania wtedy można wyraźnie zobaczyć, że użyłem pin nie. 5 555 i karmione przez nią kontroli napięcia i tym samym jest widoczny na wyjściu. Ynu widać różnicę między wyjść z tego postu, a stanowiska, którego łącze i wcześniej dał. Poza tym, jeśli nadal niezadowolony możesz zapytanie bardziej zrozumiałe dla mnie.

Hi ashish, mam następujące wątpliwości z obwodu. 1. CV masz różnić w zależności od 1/3VCC do 2/3VCC, ale widzę w swoim obwodzie, sinusoida różnym znacznie niższe niż 1/3VCC i jeszcze wyjście jest obecny. 2. Co może i max częstotliwość podawania do pinu nr 5. Jaki powinien być odpowiedni i wartości R C. 3. Patrząc na swoje fali impulsu, nie jestem w stanie wywnioskować, chwilowe amplituda sinusoidy. To jest moje pierwotne pytanie. Zależność między szerokością impulsu i wielkość napięcia sterującego tak, że mogę powiedzieć, że jeśli karmię powiedzmy 5 V, to chciałbym uzyskać odpowiednie wyjście PWM i tak dalej.

Więc nie można było rozważyć zastąpienie RA przez stałe źródło prądu (za pomocą tranzystora pnp na przykład). Jak wiecie, formuła to: T = Vctl * C / I Ponieważ jest stała T będzie proporional do Vctl (w ograniczonym zakresie mniej niż 0 do 12V, jak można odkryć). Jeśli nawet w tym przypadku T różni się od wyników formuły (co jest prawdopodobne), trzeba będzie rozważyć za opóźnienia pomiędzy: Trigger - wyjście> wysokie C w Vctl -> wyjście niskich Kerim

ya Kerim za pomocą prądu stałego źródła, PWM jest rzeczywiście liniowa. dzięki

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back