Równanie PWM dla 555 zegar

K

kishore3677

Guest
hi ktoś może wyjaśnić związek między napięciem i wyjście PWM z 555 timer. Wyszukiwanie dużo, ale nie mógł go otrzymać.

Sprawdź ten link [url = http://www.kpsec.freeuk.com/555timer.htm] 555 i 556 Obwody zegara [/url] wszystkie tryby są wyjaśnione i równania do obliczania częstotliwości lub obowiązku Alex

Właściwie to szukam różnych PWM napięcia sterującego, a nie z puli, jak pokazano na link, który sugerował.

ya wyrejestrowany miejscu, ale może ktoś jasno wytłumaczyć matematycznie relacji między napięciem i wyjście PWM.

W tym przypadku należy użyć specjalnie zaprojektowany PWM IC, aby uwzględnić różne ustawienia dla częstotliwości drgań oraz umożliwienie zewnętrznym napięciem.

Jeśli np. na początku, może to być możliwe znalezienie formuły, to kiedy jest stosowany jako PWM obwodu.

Mam na myśli ... zacząłeś z czymś? Oznacza to, że nie masz konkretnego obwodu, w którym główne IC 555 i chcesz dowiedzieć się, na przykład, związek pomiędzy napięciem na pin 5 i fali wyjściowej na pin 3? Albo jesteś po prostu pytając ogólne pytanie?

I tak przewodowej 555, jak na karcie. Wyzwalanie w pin 2 i modulowania wejściowych na pin 5. Pierwsze wyjście PWM, ale nie można ustalić bezpośredniego związku między napięciem i szerokości impulsu. Nie jest w stanie odnosić się matematycznie.

Widzę ... Użyć 555 jako monostabilny. Wystarczy, aby upewnić się, czy twój sygnał wyzwalający ma stałej częstotliwości (takich samych odstępach czasu)? Na przykład, co jest napięcie zasilania? Czy jest to regulowane? Ponieważ przewodowego obwodu, wartości, które zostały wybrane do RA i C? Przepraszamy za to zbyt wiele pytań ... I używać do obliczania budować układów rzeczywistych. Ogólna postać dowolną formułę, w celach edukacyjnych, wymaga więcej pracy, aby uwzględnić wszystkie możliwe warunki: grin:

tak mój spust ma stałą częstotliwość, z 50us szerokości impulsu. Wartość R-10K i C-10nF. Tak, mój zasilacz liniowy nie, SMPS. Mam również oddzielona z 0.01uf. Teraz to jakieś wskazówki.

Nie widzę wartości: wink: częstotliwość wyzwalania i napięcia zasilania Jeśli nie jesteś pewien swojej wartości, może dać żadnej z nich wolisz. Lubię pracować z formułami, z których można uzyskać wyniki liczbowe dla jednego lub więcej przykładów. Więc można sprawdzić swoją pracę na prawdziwym torze.

Teraz jesteśmy gotowi do pracy ... Przyjrzyjmy się, co jest za PIN5. Nie ma dzielnika napięcia. Jej górna rezystora 5K a niższe 10K (faktycznie 5K +5 K). Więc PIN5 napięcia, jeśli otwarte powinny być: Vctl = Vcc * 10 / (5 + 10) = Vcc * 2 / 3 W naszym przykładzie: VCT = 12 * 2 / 3 = 8V Teraz, gdy sygnał wyzwalający przybywa (jego hi do niska krawędź), C zostanie zwolniona od oin7 i być ładowany przez RA. Ciąg dalszy nastąpi ... Uwaga: gdy jestem na stronach edaboard mój internet odciąć losowo ... więc trzeba go zrestartować.

Próbuję użyć następującego równania Vc = VCC (1-e (-t/RC)). Zmieniony Vc dla różnych napięć sterowania (4 do 8V) i próbował znaleźć odpowiedni T, teoretycznie. Teraz przez eksperymentowanie, nie jestem w stanie zbliżyć się wartości teoretyczne.

Nawet w PIN5 = 7V na przykład Dobrze, że zrobiłeś kilka testów ... możesz dzielić się swoimi wynikami, tak abyśmy mogli przeanalizować je razem.

tak będę dzielić niektóre wyniki: w zakresie R = 9.83K wartości c = 15nF. Napięcie sterowania = 4 V ----> PW = 56us CV = 5V ------> PW = 78us CV = 6V -------> PW = 102us CV = 7v ------- -> PW = 133us CV = 8V --------> PW = 171us

Ok ... więc zastanówmy się czy zmierzona t (PW), jak danych i dowiedzieć się, C, 555 IC naprawdę widzi. Zakładam, że można sprawdzić, czy RA rzeczywiście 10K wartości. Właśnie zauważyłem wartością rzeczywistą RA i C. .. Przepraszam C_tot = T / R / ln [Vcc / (Vcc-Vctl)] Wydaje się, że C_tot (obserwowane przez 555) jest około 12 nF (przepraszam to jest problem: oops:) 14.05nF @ 4V 14.72nF @ 5V 14.97nF @ 6V 15.45nF @ 7V 15.83nF @ 8V Więc myślę, że musimy dodać kolejny czynnik we wzorze C do włączenia VSAT z pin 7: Vc (t) - Vc (0) = [Vmax - Vc (0)] * [ 1 - e ^ (-t/RC)] gdzie Vc (0) = VSAT (w czasie 0) T = RC * ln [(Vcc - VSAT) / (Vcc - Vctl)] Lepiej jest wyizolować VSAT pierwszy. VSAT = Vcc - (Vcc - Vctl) * e ^ (T / RC) to nie działa zbyt: sad: Jeżeli zdarza mi się ... Nie będę spać aż wrócę do kluczy brakuje: uśmiech: Nie jestem pewien, ile opóźnienia od wyzwalania wyjścia (od najniższej) oraz z Vc = Vctl do wyjścia (od wysokiej do niskiej) przyczyniają się o pomiar szerokości impulsu. W każdym przypadku, ponieważ mamy 12V, wolę za C z prądu stałego zamiast. Myślę, że już zobaczyłem jak to zrobić w następnym akapicie "Rampa liniowa".

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back