Pytanie w FloorPlanning

I

Ikon

Guest
Witam, Na jakie czynniki zdecydujemy 1] proporcje bloku 2 wykorzystanie rdzeń] 3] pls std wykorzystania wyjaśnić szczegółowo, co faktycznie jest wykorzystanie podstawowych i wykorzystanie std.

W astro, wykorzystanie podstawowa jest definiowana przez łącznej powierzchni komórek w obszarze rdzenia, co do wykorzystania std, myślę, że to jest określone przez normę powierzchni komórek w obszarze rdzenia w chip, jest być może w niektórych komórkach innych niż standardowe komórek, takich jak twarde makro

proporcje = szerokość chipu / długość chip = 1 oznacza, że jest plac wykorzystania rdzeniowy układ = ile% ur projekt powinien accoupy w ur obszarze core = zasadzie wybrać 70% wykorzystania rdzenia to tylko narzędzia można umieścić bufor zegara, gdy u do CTS itp. Pozostałe 30% należy stosować do wstawiania bufory zegar i optization czas zrobić przez narzędzia (na miejsce duże wstawić komórki z małych)

Hi Aravind i Tarkyss, Dzięki za odpowiedzi. Więc na początek, 70% wykorzystania rdzenia (domyślnie które narzędzie daje) jest dobry, myślę, że to właśnie narzędzie daje kiedy ur projekt jest załadowany. Prawo. 1] Jeśli projekt jest mi dane, to jak powinien i zdecydować, co shud być wykorzystanie do tego rdzenia. Chodzi mi o to na jakie czynniki zdecydujemy. thankx

first u daje żadnych przypadkowych wartości wielkości rdzenia. następnie po floorplan u widać obszar accoupied przez projekt, a następnie u może zwiększyć lub zmniejszyć rozmiar rdzenia.

Hi Aravind, więc u znaczy, że możemy zacząć od każdej wielkości rdzenia, a następnie zmienić w zależności od projektu. Ogólnie ile wykorzystanie rdzenia jest uważane za najlepsze dla każdego projektu. np.: 30%, 40% lub 70%. 1] Załóżmy, że utrzymanie wykorzystania rdzenia o 30% oznacza to, że tylko 30% rdzeń jest przetwarzany przez komórki. Co się dzieje z 70% pozostałych rdzeń mam na myśli, gdzie jest wykorzystywane. 2] Czy będzie to dobry projekt, jeśli wykorzystanie Core jest tylko 30% do 40%. poprawcie mnie jeśli się mylę.

nope, jeśli u umieścić 70% wykorzystania podstawowych pozostałe 30% jest wykorzystywane do umieszczania buforów zegar i umieścić inny typ komórek zgodnie z ur ograniczenie czasu przyjąć pozostałe 30% służy do bufora zegara. po IPO u run (w optymalizacji miejsce) w spotkaniu, a następnie u może sprawdzić, ile powierzchni accoupied przez ur projektu, jeżeli tylko 90% zajęte przez komórkę następnie zmniejszyć ur wielkości rdzenia.

Hi Aravind, Dzięki za odpowiedzi. Jeśli więc konstrukcji rdzenia o 30% wykorzystania oznacza to, że dajemy narzędzia 70% rdzenia umieścić bufory Zegar i inne elementy opóźnienia w czasie optymalizacji. Czy to naprawdę dobry projekt, aby dać Wykorzystanie podstawowych tylko 30%.

nie, zwykle rdzeń Wykorzystanie są większe niż 30% może można spróbować wszystkich rodzajów kursów do routingu jest dobre, oczywiście, mamy nadzieję Wykorzystanie rdzenia jest tak duża, jak to możliwe, na przykład można spróbować z 80%, jeżeli nie działa , a następnie spadek stopy aż pracuje jako skalę technologii w dół, kurs spada, coraz więcej miejsca jest używany do trasy, w chwili obecnej, to jest o 55% (widziałem danych na stronie internetowej)

Hi tarkyss. dzięki za wyjaśnienie. Mam X bloku. musi być umieszczony w rdzeniu. Na jakiej podstawie mamy miejsce w bloku w rdzeniu.

Witaj Aravind, myślę, że napisali złe pytanie. Moje pytanie jest jak zdecydujemy pozycję Block (makro) w Core. Powiedz na przykład w warsztacie DTMF dysku makra są na krawędzi rogu rdzenia. Czy istnieje więc żaden szczególny sposób rozstrzygnięcia miejscach Makra? Czy istnieje jakiekolwiek szkody, jeśli miejsce Makra w centrum Core?

po umieszczeniu bloku, należy wziąć pod uwagę czas, routing i obszaru, na przykład, na miękkiej, może się zastanowić, jak zminimalizować całkowity legth z drutu i obszaru, to zależy od jego funkcji kosztów, funkcja jest różna dla różnych miękkich

tak tarkyss ur prawidłowe jest głównie depent z routblity między dwoma blokami u można ręczny blokuje się zgodnie # przewodów łączących. przykład bloki łączy 50 sieci do bloku B i 20 blk do C i 40 sieci do D zgodnie z połączenia u musi się wokół niego

Hi Aravind, tarkyss te odpowiedzi są naprawdę dobre. inorder miejsce bloku musimy wziąć pod uwagę czas, routability, obszar bloku. mamy do rozważenia pin lokalizacji w bloku przy składaniu?

Oczywiście miejscach pin wpłynie routability i długości przewodów bezpośrednio, a następnie wpływa obszar i czas

Czy Backend Inżynierowie mają żadnej kontroli nad miejscach pin, możemy zmienić lokalizacje pin to jest więcej problemu routingu / zatorów tam. jest jakieś polecenie, aby zmienić lokalizacje pin w spotkaniu. W przypadku zmiany lokalizacji pin to mieć żadnego wpływu na projekt

możemy zmienić lokalizacje pin w pliku io. po zmianie lokalizacji pin, musimy zrobić analizę czasów. jeśli łamane są tam musimy IPO, etc.

Jeśli chodzi o Flooplanning zalecane jest, aby umieścić Makra do krawędzi core.This umieszczenie określa się zgodnie z ich łączność z ISs.generally Makra są mocno podłączone do IO.Placing na krawędziach daje więcej miejsca na komórki std być umieszczone w innych obszarach umrzeć. Jeśli chodzi o Pin Location.Yes PD może wybrać lokalizacje Pin i odpowiednio zmienić lokalizację Encounter Pins.In możesz to zrobić w GUI itself.After zmianę lokalizacji masz do analizy czasu na projekt, a jeśli naruszenie exsists, możesz zrobić planowanie ponownie.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back