Przyszłość 5V logiki i DIP chipy

T

techie

Guest
Co Pana zdaniem jest przyszłość 5V logiki i DIP żetonów.Jak długo będą ostatnie.

Z powodu dużej ilości sprzętu nadal działa na 5V, i wymaga konserwacji, chciałbym sobie wyobrazić dość długo jeszcze.

W przypadku nowych wzorów, co jest nieco inna.Osobiście, jeśli wszystkie części muszę w projekt są dostępne w 3.3V lub cokolwiek,
będę szczęśliwy i zapomnij go używać 5V.

Pytanie może być analogiczne do "jak długo będzie DIP części ostatniej, przed otrzymuje SMD?"(Edit. .. he he, I missed DIP części postu, kiedy napisałem to wszystko i tylko zobaczył 5V, musi uważnie przeczytaj więcej!)

Z obu pytań, nie ma powodów, aby nie używać niższego napięcia i SMD części w nowe projekty, a wiele powodów * * do korzystania z nich.Wraz z faktu, że wiele nowszych części są tylko w 3.3V i SMD.

Chciałbym sobie wyobrazić, że ceny 5V i DIP części może zacząć rosnąć, ponieważ producenci produkują mniej więcej z nich i niskiego napięcia części.

Inną opcją jest oczywiście do produkcji części, które można uruchomić na 5V * i * 3.3V bez skargi.

Tylko moje myśli.

FoxyRick.

Cześć

Myślę, że do końca 5V dostaw nie jest w niedalekiej przyszłości.3.3V została wprowadzona ze względu na zużycie energii o wysokiej prędkości wzorów.Dziś, wiele potrzeb nie są w wysokiej prędkości.Na drugiej strony, fab procesu zyskiem.

Dla pakietów DIP, moje uczucia są takie same.Wiele małych firm nie są na tyle bogate, aby kupić Rozległy materiał do wspierania montaż SMD.Niektóre inne myślenie, że montaż SMD nie są wystarczająco wiarygodne dla swoich potrzeb.A co z hobby w domu ...

Prawdziwy problem powstaje, gdy trzeba zastąpić manufactureres zakłady produkcyjne ..procesu i maszyn do 5 V i 3 V urządzeń nie są takie same ..To kiedy genearally tych firm decyduje się, że buissenes.Just one blisko całego zakładu i otworzyć nowe z pełną nowych caracteristics!

Szczerze, uważam, że w przyszłości zostanie podjęta nie przez popyt, ale podaż.DIP chipy są w tej chwili, aby tańsze w porównaniu z SMD chipy dla tej samej wielkości.Jednak nowe IC maszyn pakujących coming out będzie to zmienić situaion.Więc, dostawcy ostatecznie przejść do SMD żetonów.Wyraźnie wskazuje to, że większość nowych chipy są dostępne w formacie SMD niż DIP.

Niemniej jednak, sam nie jest prawdą o 5 VDC systemów.Tylko niektóre branże (bezprzewodowe, telefony komórkowe, PDA niskich zasilane z ARM itp.) stosowanie 3 VDC wzorów.Tradycyjne elektroniki, telekomunikacji i automatyzacji prac biurowych wciąż używa 5 VDC, i że ma już przyszłości.

Ajay

Nie wiem o przyszłości 5-vs-3,3 V, ale myślę, że przemysł nie może sobie pozwolić, aby zmiany w łatwiejsze.desiging zasilacza do spadku 5V do 3.3V łatwe wystarczy.

Jednak DIP
na pozostanie na jakiś czas.Moje reasonings:
1.Hobbyist; wiele łatwiej impliment i rozwiązywania problemów prototypu.
2.Przemysł; samych powodów powyżej.zanurzeniowej łatwiej zmienić się wtedy konieczności odtapiać powierzchni zamontować IC.
3.Po branży działa obecnie błędy,
a następnie mogą przejść z powierzchni montażowej, oni wiedzą, prototyp działa.

Wiem, niektórzy ppl powie "No co symulacji programów?".Cóż mogę powiedzieć tylko to, że
jesteśmy tylko dobra do punktu.
Moje uczucie o symulatory są one zwrócić uwagę na poważne błędy projektowe, ale wciąż masz do breadboard projektowania!

Nie
jestem tutaj, by rozpocząć wojnę o przyszłości!I'm just oferując moim wejść do dobrej dyskusji.Po tym wszystkim nie
jestem --- tak nie znam przyszłości.

Tylko moje myśli.
WA

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back