Przewód koncentryczny do High Voltage pomiaru pulsu

M

mmv2062

Guest
Witam wszystkich, mam do skontaktować impuls 500V peak 50uS do oscyloskopu za pomocą kabla koncentrycznego. Jaki rodzaj koncentrycznych należy użyć? Próbowałem z RG11, ale według specyfikacji Belden RG11, napięcie Maximun jest 300Vrms. Impuls pochodzi od pojemnościowy dzielnik (K = 800) w wysokiej test napięcie udarowe transformatorów. Dzięki

300Vrms jest średnia. Twoje 500V jest szczyt, jaka jest twoja średnia? Powinieneś znaleźć kabel może dopuszczalnego swój szczyt i średnio w tym samym czasie.

RG11 jest określony z 5 kVrms napięcie dla niskich częstotliwości. RF operacji zostanie dodatkowo ograniczone przez efekt skórki i straty dielektryczne. Nie mogę sobie wyobrazić, że ograniczenia stosowane dla swojego problemu.

Ty, oczywiście, sprawę, że 500V pulsu zdmuchnąć przodu większości standardowych oscyloskopy! Musisz rezystancyjny dzielnik napięcia i powinna być dopasowana do impedancji kabla.

Tak, używam 100X sondy oscyloskopu i planowanych do wykorzystania złącza T, aby skontaktować się 75 Ohm i terminator oscyloskopu sondy. Dzięki biff44.

Niestety, zbyt wcześnie rano, jak sądzę, ale to nie ma sensu. Proszę dać nam szkic. Dokładne szczegóły jak to zrobić ustalić, czy to będzie działać czy nie.

Myślę, że powinien zakończyć się w koncentryczne 75 Ohm terminator, aby uniknąć odbicia. Ale muszę się połączyć sondy oscyloskopu, który 10M równolegle z niektórych pojemności i złącze BNC, następnie łącznik T pozwól mi, aby skontaktować się z koncentrycznych terminator i sondy oscyloskopu, przy użyciu karty typu BNC do F. System działa teraz bez terminatora, koncentryczne (30mt w przybliżeniu) jest bezpośrednio podłączony do sondy. Związku z tym, moim zdaniem, powoduje oscylacje w powstanie impulsu.

Jak biff44 już wspomniano, dopasowanej impedancji, niski opór dzielnika napięcia będzie oczywiste rozwiązanie, jeśli optymalną wydajność impulsów jest przeznaczony. Korzystanie z wysokiej impedancji pasywna sonda oscyloskopu jako dzielnik napięcia jest oczywiście możliwe, ale 75 ohm wygaśnięciu linii przesyłowych jest obowiązkowa. Pojemności wejściowej oscyloskopu proble nadal będzie powodować odbicia, dlatego też rozwiązanie to nie może konkurować z rezystancyjnego dzielnika.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back