Potrzebujesz pomocy budynku nadajnik FM

D

devilgod

Guest
Hi Guys, Nazywam się devilgod, od ostatniego miesiąca, i zostały badania na budowę nadajnika FM. Jestem w sumie newbie. Znalazłem film na youtube, gdzie ten facet zrobił drewniane nadajnik FM. m.youtube.com / watch? gl = & hl = pl-PL & client = mv-google & v = DXhbGzdecHI i fulldescription = 1 On napisali listy rzeczy musiały też. Kupiłem rzeczy ze sklepu. Lista: - 1) 2N3904 tranzystor X 2. 2) 1nf kondensator ceramiczny. 3) 100nF ceramiczny kondensator. 4) 10pF ceramicznych cap. 5) 33pf ceramicznych cap. 6) 22nF ceramiczny korek. X 2 7) 1-5p DO 30p trymer powietrza. 8) 470 R rezystor 9) 47K Rezystor 10) rezystor 10k 11) rezystor 68k 12) 1M rezystor 13) 10mm mic 14) Antena 15) podłączyć akumulator Teraz, kiedy i po tut, nie mogę zobaczyć, co rezystor i capacito jest on używany. Oznacza to, co do zastosowań, gdzie i on dint nawet głos w wideo. Więc jestem zdezorientowany. Tak więc każdy może podać kilka informacji, schematu, aby nadajnik FM z tych rzeczy. PROSZĘ.

Schemat miga się i then.When jej na ekran pause wideo i spróbować skopiować układ na kartce papieru do pracy. Szczery

hello ... obwody nadajnika FM istnieją w wielu stronach internetowych. Wystarczy zrobić Google Image Search "FM schemat nadajnika, a otrzymasz wiele ..

Dzięki chłopaki, dint widać jest ckt diagram w wideo ....:) ll i post, jeśli i wobec problemu ...

Otwarty wideo na stronie internetowej Youtube regularne, wstrzymane wideo na 00:58, ale poniższy zrzut ekranu. To powinno być ci. Jeśli nie umieją czytać kody kolorów rezystor zespołu, to google i istnieje wiele samouczków. To naprawdę bardzo proste, gdy spojrzeć na znane rezystora i dopasować to kolory / numery.

Ya mam zdjęcie .. ale w tym filmie, jest kondensator napisane na 223 na jej temat. ale mam kondensator 203 na niej napisane. więc 203 będzie działać zamiast niego ...

Tak, możesz użyć tego kondensatora. Nie wszystkie wartości są krytyczne. Kondensator szyfr: liczba 1st jest 1 cyfra, 2. numer 2 cyfra, 3. liczba jest liczba zer dać pojemności w pF (1pF = 10 -12 F) Ignoruj liter - po prostu wskazać, tolerancji i napięciu. : Grin: na przykład: 223 oznacza 22000pF = 22nF i 203 oznacza 20000pF = 20nF

1 więcej pytanie, W tym filmie on używany cztery cewki kolei. Czy mogę używać ręcznie cewki z miedzi przez siebie ... i jak można zrobić 1 / 8 diamtere cewki w razie potrzeby w tym obwodzie??

Tak, shure. Trzeba mieć tylko niektóre szkliwa drutu i 1 / 8 wiertło ... : Grin: cewki są nawinięte w jednej warstwie przy pomocy wiertła w postaci uzwojenia. Możesz użyć 24-27 Wire Gauge odzyskane ze starego transformatora lub ze starego ugięcie telewizji. Jeśli nie możesz znaleźć przewód do recyklingu trzeba kupić szkliwa pokryte drutu, w wyspecjalizowanych sklepach z "drutu magnesu" (również szukać sklepów, które specjalizują się w przewijanie silników elektrycznych). : Grin:
coil2.jpg

Cześć chłopaki muszę ponownie pomóc ... i zobaczył faceta w filmie nie używaj trymer powietrza, ale stwierdził on w części używanych .... więc może ktoś powiedzieć Trimmer jest naprawdę konieczne ...

Musisz użyć trymer kondensator w celu dokonania dalszej zmiany częstotliwości. Za pomocą śrubokrętu odpowiedni dla śrubokręt gniazdo na trymer kondensator. Czasem, gdy nieodpowiednie lub rada nosi śrubokręt jest używany, dostosowanie może być trudne. Ponadto, za pomocą metalowych śrubokrętem sprawia, że regulacja pojemności trudne ze względu na pojemność rozproszenia. Idealne do ceramicznych śrubokręta. : Grin:

Można również ustawić częstotliwość przez zginanie uzwojenia, mniej wygodne oczywiście.

Cóż, jako początkujący lepiej używać trymera, łatwiejsze do wyrównania różnic indukcyjności. Śrubokręta lub podobnego narzędzia jest wymagane, aby dostosować trawnika. Cały proces regulacji wymaga dużo cierpliwości, ponieważ obecność dłoni i narzędzie będzie nieco zmienić pojemność trymera. Czy radio FM w pobliżu częstotliwości obwodu i zestaw, w którym ma recepcji. Zasilanie do obwodu, start regulacji trymera, aż znajdziesz odpowiedni punkt. Później, jeśli odbiór w radiu mogą zostać utracone w kilka metrów zasięgu, niż jest to prawdopodobnie spowodowane przez złe ustawienie częstotliwości i słuchania niektórych harmonicznych przetwornika zamiast częstotliwości środkowej. Drugi raz spróbować umieścić radia z dala od układu i ponownie ustawić.

Mam kilka pytań ... W schemacie, to pokazuje i trzeba używać trimmmer równolegle do 33pf kondensator ... ale trymer ma. 3 nogi .. więc gdzie podłączyć 3. jeden?? i w tym ckt, powiedział do korzystania z baterii 9V, można używać baterii 3V, to będzie działać?? i ostatnie pytanie, jak knw, w którym częstotliwość jesteśmy na średnie jak ustawić ... a jak wiadomo, w którym mamy tunned nasz nadajnik??

Trymer kondensator posiada dwa terminale połączone ze sobą i jeden samodzielny. Na tym torze trzeba zachować 9V zasilania. Ostateczna regulacja częstotliwości trymer ustawi nadajnik FM, od 88 do 108 MHz. Zazwyczaj może to wymagać użycia licznik częstotliwości RF, ale po prostu użyć radia FM w pobliżu toru i rozpocząć regulację trymer, aż znajdziesz odpowiedni punkt.

Na tym torze trzeba zachować 9V zasilania.
Prawdopodobnie nie będzie pracować z 3V, ze niższa. Ale należy rozpocząć od baterii 9V. Jeśli to działa, można spróbować zmniejszyć podaż.

I dodaje 9V do zasilania moc ....[ COLOR = "Silver"] [SIZE = 1 ]---------- post dodane o 14:41 ---------- Poprzedni post był na 14:39 ----------[/SIZE] [/color], ale nadal nt workin ... chcę yo wiem czy kondensatory, rezystory + ve-ve stronie i naprawdę efekt. . bcoz i lutować je bez seein ...

Może być wiele powodów, dlaczego układ nie działa. Nie widząc jak go składał, nikt nie może wiedzieć. Należy zacząć od sprawdzenia poziomu obwodu DC. Ponadto, jeśli zmierzyć napięcie na bazie tranzystora oscylator, o których mowa ziemi lub świadczenie zwarcia, będą nieco zmienić w przypadku oscylatora pracy, jeśli dotykać wyjście anteny z palca.

Czy możemy zobaczyć kilka zdjęć z nadajnikiem? Czy korzystasz z kilku krótkich anteny? Jak przetestować nadajnika? Czy starają się dostosować również odbiornik FM?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back