Potrzebujesz czujnik przepływu powietrza do pomiaru przepływu powietrza

E

ex4

Guest
Witam, muszę zbudować w pełni elektroniczny system pomiaru przepływu powietrza o prędkości od 0 do 45 m / s, więc ktoś może mi pomóc o projekcie? Chcę, aby podłączyć go do mojego AVR ATMega16 mam szukać handlowych czujnik ale cena jest orzechy: cry:: cry: dzięki

Wow! To jest pewnego projektu! Spójrz na: - rurki Pitota - wiatromierz Hot-wire - (Ultra) wiatromierz Sonic Wszystkie wyżej wymienione urządzenia nie mają ruchomych części, dzięki czemu mogą one być tanie potetntially.

Najprostszym jest użycie kilku tranzystorów, umieszczonej w powietrza i jedno ekranowane podnieść środowiska temerature. W ten sposób napięcie różnicowe ze względu na własny ogrzewania, który będzie wprost proporcjonalna do kwadratu prędkości wiatru. Tranzystory są * rzeczywista tanie i nie podatne na uszkodzenia fizyczne. Wzmocnienia z op wzmacniacza i wkład w swoje żetony ADC. Czy wszystkie kalibracji oprogramowania.

Aland, czy masz jakieś schematyczne przy użyciu tego systemu? [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 56 minutach: [/color] [/size] Hej, mam schemat od EDN, bu jestem pomylony o ustawienie maksymalny przepływ powietrza mierzona od Potrzebuję więcej niż 45m / s. ktoś może wyjaśnić mi jak?

wow, to potężny high tech: |: | Nie jest to proste jak myślałem

Wygląda na to, że układ generuje prędkość wiatru do produkcji częstotliwości. Chciałbym kran wyjście pierwszego Op Amp. Else będę szukać prostszy schemat, który generuje napięcie bezpośrednio. Jako plus na ten schemat, jeśli czujnik jest w rozsądnej odległości od uC częstotliwość wyjściowa jest mniej podatne na hałas lub tłumienia. Szukałem na stronie pan wspomniał przy użyciu "wiatromierz", ale ten jeden ów liniowy (bez obliczania lub tablic w oprogramowaniu)
3_1157797837.GIF
jest rzeczywiste artykułu hxxp: / / www.edn.com/article/ca243221.html?ref=nbsa&text=anemometer

Witam EX4, Czy za pomocą powresupply PC wentylatora muffin jako czujnik prędkości wiatru? z niewielkimi zmianami jest on zdolny do wyprowadzania sygnału cyfrowego proporcjonalna do prędkości wiatru.

[Quote = willib] Witam EX4, Czy za pomocą powresupply PC wentylatora muffin jako czujnik prędkości wiatru? z niewielkimi zmianami jest on zdolny do wyprowadzania sygnału cyfrowego proporcjonalna do prędkości wiatru. [/quote] Doskonała propozycja. Niektóre nowsze fanów wbudowane wyjście obrotomierz, więc bez zmiany byłyby potrzebne. Jedynym problemem jest to, że mechaniczne i wymagają większych zabiegów konserwacyjnych (łożyska, etc) w celu utrzymania jego dokładności.

Zmiany zrobiłem było usunięcie armatura zachowując obwodu i sala przełącznik w stanie nienaruszonym, oraz połączenie dwóch rezystorów 10k w miejscach, gdzie cewki były połączone. to elininates zaczepowy spowodowane przez attrattion magnesy do armeture, umożliwiając jej obracać się swobodnie, a jeśli można znaleźć jednego z łożysk kulkowych (wiele z nich), a następnie isnt utrzymanie problem również działa nawet na 5V więc sygnał wyjściowy jest w istocie cyfrowy

oraz aland, mój schemat z EDN tylko przodek że tam masz moje pytanie, jak mogę to zrobić do środka więcej niż 30m / s? oraz o zasilanie muffin, nie jestem więc w tym upodobania: | od unikam fizyczne rodzaju projekt w części czujnika

Patrząc na tor, ustaw VR2 do maksimum, a następnie ustawić VR1 do zera produkcji, a potem z powrotem do kalibracji R2 dać wyjście z zakresu, który chcesz. W razie potrzeby zwiększyć wartość VR2 (ale nie będę go ponad 10K). Q3 i VR2 określa, ile dodatkowych prąd wstrzykiwany jest do ogrzewania Q1. Wystarczy pamiętać, większa prędkość wiatru mierzona mniej rozdzielczość będziesz w stanie zmierzyć. Cały układ będzie kosztować około $ 5 dolarów na budowę - z PCB, żebym z nią bawić.

Dobrze, że to wyjaśnia wszystko: D: D teraz jestem w budynku przekonać go, lubię prostotę układu, a przede wszystkim działa bardzo dobrze biorąc pod uwagę elementów.

jeśli u dont potrzeba dokładna metoda, to tutaj jest .... skontaktować się niewielki wentylator zabawka ... silnik prądu stałego z uwagi na wałek obrotowy napięcie zostaną opracowane .... skonstruować tabeli ... porównując je z wartościami znanymi (wcześniej tabeli z nich) u może to ... .

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back