Porównaj wejście analogowe w PIC18F452

S

Stavros84

Guest
Witam Chcę dać wejście analogowe do pic18F452 przez czujnik temperatury lub potencjometr. Z krzywej analogowych i wejście znajdzie równania. Po tym Znajdę odwrotność tego równania i będę przechowywać do pic. I wreszcie chcę porównać sygnał z wynikiem odwrotnej równanie i zapisać go do pamięci zewnętrznej, a następnie wysłać go do DAC. Czy ktoś wie jak mogę je porównać?

Trzeba było zwrócić się do niej trochę jaśniejsze .. Mam nadzieję, że już znalazłem odpowiedź ..

Witam exnol Chcę zrobić coś takiego [URL = "http://www.anadigm.com/_doc/DB0223009-U210.pdf"] to [/URL] (patrz 1 strona) Spróbuję jeszcze raz, aby znaleźć rozwiązanie z tych myśli, które czytałem na tej stronie i jeśli nie znajdzie rozwiązania, i postaram się wyjaśnić to lepiej.

To jest bardziej problem programowania, niż analogowy, myślałem. Masz ADC w PIC więc edytorów i albo obliczyć produkcji lub stosowania tabeli odnośników. Musisz zewnętrznego DAC do wyjścia. Keith.

Witam Keith Tak mam ADC w PIC więc digitalizacji wejście analogowe i obliczyć z pic odwrotność sygnału wejściowego. Przechowywać wyjście na tablicę i wysłać do zewnętrznego DAC do wyjścia. Coś jak np. w [URL = "http://www.anadigm.com/_doc/DB0223009-U210.pdf"] link [/URL]. Zrobiłem kilka testów dzisiaj. Myślę, że to działa, ale z dużym problem. Wyjście nie trójkąt jak na rysunku 3 w na stronie internetowej jest, albo nie tak jak na rysunku 6. zrobię więcej testów jutro. Może mam problem, gdy sklep i (z wyjątkiem produkcji pic) w tabeli odnośników.

Spróbuj prostego wyszukiwania w tabeli (po linii prostej o nachyleniu -1 na przykład), łatwiej będzie do debugowania. Keith

OK Keith Dziękuję bardzo. Oto zdjęcie z wyników, że mam podjąć dzisiaj.

Jest to trudne, aby mieć pewność, co ja rzeczywiście patrząc, ale wydaje się, że po linii prostej do pierwszego kwartału fali - to jest to co powinno? Keith

Myślę, że tak, że powinien być linią prostą (przekątna), jak w pierwszym kwartale lub powinna mieć małe kroki, takie jak [URL = "http://www.anadigm.com/_doc/DB0223009-U210.pdf"] rys. 6 [ / URL] I nie rozumiem, dlaczego po pierwszym kwartale pójść w dół do 0 Volt i powrócić do kontynuowania linii. To myślę, że będzie starał się rozwiązać na jutro. Zastanawiałem się, czy będzie potrzebowała kondensator (może między wejście analogowe i pic), aby rozwiązać problem. Więc będzie jakiś test z kondensatorem

To wygląda bardziej na problem z oprogramowaniem do mnie. Keith

Pójdę teraz to sprawdzić. Bałem się, że może to problem z oprogramowaniem. Może po pierwszym kwartale (linii), nie przechowywać wszystkie wartości w tabeli odnośników. Jeśli więc w jakiś stanowiska adres tabeli odnośników to nie wszystko sklepu (tak mamy 0 Volt), więc może będzie to dlatego, że zejść do 0 V i wrócić. Dziękuję bardzo za pomoc Keith

Nie znalazłem jeszcze rozwiązania. Będę sprawdzić ponownie kod i potencjometr, czy to działa dobrze. Może potencjometr "przeskoczyć" pewne wartości (na przykład z 2,3 V do 2,6 V idzie), więc może to dlatego, że mam tej grafiki. Mam dokonać kalkulacji w Excel i uważam, że wyjście z odwrotności "przeskoczyć" pewne wartości (na przykład z 2,3 idzie na 2,6). Więc to jest powód, że mam tej grafiki, ponieważ w niektórych adres tablicę nie przechowywać wszystko. Nie wiem, czy mogę zrobić coś na ten temat. Wreszcie i znaleźć rozwiązanie. To był programowalny problem. Keith Dziękuję za pomoc

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back