pomocy na temat analizy nadajnik FM

S

shazdek0ch0l0

Guest
Czy jest jakiś inżynier, który wie jak to działa układ? W inny wyraz chcę przebieg wyjściowy tego obwodu i ręcznie analizy tego, czy ktoś pomaga mi będę bardzo wdzięczny czekam!
ECA-090401105629.jpg

Q2 przypuszczają być wysokiej częstotliwości oscylatora Colpitts, z częstotliwością wyjście modulowane przez 1kHz częstotliwości, który jest wzmacniany przez Q1. W każdym razie, nigdy nie będzie oscylować Q2 z wartości składowych, które zostały (C5 = 1uF równolegle z C3 = 5pF !!??)

1 u wszystkich podziękować za pomoc myślę, że źródło "V2" powinien mieć częstotliwość 1MegHz ale i, Nie jestem pewien, ponieważ jest to model mikrofonu, jaka powinna być częstotliwość mikrofonu? oraz o c3: to jest tylko, aby uzyskać nieco strojenie z cewki, aw zauważa tego circuir napisał: możesz to 4-40pF trymera (opcjonalnie) równolegle nad L1 [size = 2] [color = # 999999] Dodano po 3 minutach: [/color] [/size] i hope u innych inżynierów i pomoże mi rozwiązać ten problem i chcą wiedzieć, co jest i jak fali wyjściowej analys mogę tego! Będę bardzo wdzieczny

V2 do symulacji Mikrofon powinien być 1kHz. C5 nie należy równolegle z L1 i C3. Miejsce C5 pomiędzy V1 i ziemi. W rezonans na pasmo FM 88-108MHz, L1 wynosi około 100nH i wykorzystanie do C3 cap wykończenia, jak pan powiedział 4-40pF. Musisz oprogramowania do symulacji, aby zobaczyć przebieg wyjściowy. Sprawdź w internecie, istnieje kilka freeware symulatory Spice.

Używam "express obwodu" do zobaczenia waveform.but wyjście można plz powiedz mi, co jest wzór napięcia wyjściowego w tym obwodzie?

Dziękuję, ze L = 100nH, napięcie wyjściowe jest jak poniżej (myślę, że jeśli c5 miejsce pomiędzy V1 i ziemi, będzie równolegle z c1)
ECA- 090402202833.jpg
I z elementów, wyjście jest:
ECA-090402202730.jpg
W obu z nich, nie widzę FM kształt! bo słyszałem kształt FM jest jak poniżej. Dlaczego te miejsce? I które z nich jest poprawna?
ECA-090401222327.jpg

Czy jest ktoś odpowiedzieć na moje pytanie? [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 3 minutach: [/color] [/size] i korygują wartość V2 6mV i ja się sinusian fali, ale nie jest to FM, jeszcze. Co mogę zrobić? plz odpowiedź na moje pytanie [size = 2] [color = # 999999] Dodano po 2 minutach: [/color] [/size]

Patrząc na czas swojej symulacji, wydaje się, że oscylator RF (Q2) nie jest oscylacyjny. Widzisz 1kHz wygenerowane przez generator sygnału. Usuń z C2 schemat i sprawdzić, czy któryś RF oscylacji na wyjściu Q2. Przy okazji, dlaczego nie decyduje się na rzeczywistym tranzystorów Q1 i Q2 z biblioteki.

Qulality Factor obwodu zbiornika jest tak źle .. 1uH / / 5pF nie jest dobre choice.Instead, L powinny być tak niskie, jak to możliwe, C powinny być o wiele bardziej higher.Therefore Osc obwód nie zaczyna się kołysać ... można też znaleźć bardziej odpowiednie obwody transmiiter FM w internecie, takich jak Varicap FM modulowany wzmacniacz nadajnika bufora itp.

ale nie mogę zobaczyć poprawny wynik, ale może u pokaż mi poprawny wynik, u know?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back