Pomocy! - Circuit Design: wzmacniacz Dzielnik napięcia

S

simplynew

Guest
Jestem studentem pierwszego roku Inżynierii Elektrycznej i Komputerowej i mojego projektu jest zaprojektowanie i zbudowanie pojedynczego napięcia pracuje wzmacniacz rozdzielacz z następujących elementów designu: 1. wzmocnienie napięciowe = 50 2. niższe odcięcia częstotliwości może być mniejsza niż 3 100 Hz. musi być maksymalnie 4 symetryczne swing. napięcie zasilania = 15V 5. małych tranzystorów sygnału (2N3904/2N2222) zostanie wykorzystana i nie mogę dostać mój wartości ICQ, etc pomocą i praworządności, kciuki może określić Icq przez praworządności, kciuki, ale bez tego nie jestem pewien, jak Wybierz moje wartości i Icq myślał, aby moje wartości ICQ z arkusza danych HFE przed Ic i wybierz wartość w połowie drogi do HFE dla określonego tranzystor (używam 2N3904). to jest dobra droga o wyborze wartości ICQ?

Ok, więc tutaj jest jednym z moich prób: Icq = 10mA Vcc = 15V (Voltgae Gain) = 50 = 0,6 V VBE (nie jestem pewien Jak wybrać VBE, ponieważ jest w zasięgu) Vc = Vcc / 2 = 7,5 V (bo wtedy uzyskać maksymalną symetryczne swing o Vc) Po tym wszystkim jest to ustalone, I przystąpił do obliczenia Rc i Re ustawą Napięcie Kirchhoffa: Vcc = MKCK + Vce + IeRe Vcc = Vce + Ic (Rc + Re) {Zakładając, że że IC ~ IE} Teraz mogę Ic = (Vcc-Vce) / (Rc + RE) (1) Icq = Vcc / ((2 * A * Re)) {gdzie zysk = Volatage} (2) → Z równania (2): 10mA = 15 / (2 * 50 * Re) Dlatego, Re = 15 Ω Teraz Volatge Gain, A = - Rc / Re (3) Tak, 50 = Rc = 750Ω Rc/15 Ve = Veq = Icq * Re = 10 mA * 15Ω = 0.15V Ogólnie VBE = 0.60V Dlatego VBE = 0.60V + 0,15 = 0,75 V VBE VI nie jestem jeszcze pewien, jak mam jechać o wyborze wartości VBE, mogę ponownie sprawdzić na karcie? Sp stąd mam teraz obliczyć R1 i R2, ale jest to miejsce gdzie siedzę, nie jestem pewien jak to zrobić bez użycia praworządności, kciuk. i wysłał mój układ konstrukcji. View attachment 50522

Istnieje kilka punktów brakuje w obliczeń: - wzmocnienie napięciowe może być zredukowane poprzez skończonych transcondutance tranzystor, należy zmniejszyć Re do około 12 ohm, aby zrekompensować to. - Można spróbować uzyskać dokładną wartość VBE w odpowiednie miejsce pracy z arkuszem danych tranzystor, ale to nie jest dużo pomoc, bo rzeczywista wartość będzie mieć wpływu na zmiany wzorem i zmiany temperatury. Układ nie może pracować bez dodatkowego niezawodne opinie DC, ale rozwiązanie może być przyjęte jako ćwiczenie. VBE = 0.6 powinien być OK, na razie. - Wymiarowania dzielnik napięcia bazy tranzystora prąd uzyskać odpowiednio Ib powinny być znane. R2 prąd musi być ustalona w dodatku. Zwykle to wybrany np. 10 * Ib. Po ustaleniu tych parametrów, należy być w stanie wyliczyć wszystkie wartości rezystorów.

Kolejna próba: Projektowanie CE obwód Dzielnik napięcia przy Vcc = 15V = 1mA Wybierz Icq na dobre współczynnik wzmocnienia i pasma przenoszenia i bez powodowania nadmiernego ogrzewania. VBE = 0.7Volts. Dla dobra stabilność prądu spoczynkowego, VRE = 1 / 10 Vcc = 1,5 V. Stąd, Re = 1.5/1mA = 1.5kΩ Dla maksymalnej symetryczne huśtawka, Rc = (15-1.5) / (1.5 * 1 mA) = 9kΩ Teraz Vbq = VRE + VBE = 2.2Volts prąd przez R1 i R2, Ir 1 = / 10 = 0,1 mA Icq. Daje to R2 = = 22kΩ i 2.2Volts/0.1mA R1 = (15-2.2) / 0,1 mA = 128kΩ mogę zaprojektować układ ten sposób, ale nie jestem pewien, dlaczego VRE musi być 1 / 10 VCC i dlaczego Ir do 1 / 10 Icq Mój nauczyciel powiedział, w ten sposób korzysta z praworządności, kciuk i muszę obliczyć wartości rezystorów w inny sposób.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back