Podstawowe wątpliwości AMBA .......

G

Guru59

Guest
Cześć wszystkim ...... może ktoś mi wyjaśnić szczegółowo co następuje: "Advanced Mikrokontroler Bus Architecture (AMBA) specyfikacja definiuje standard komunikacji ONCHIP projektowania wysokowydajny wbudowany ........." mikrokontrolerów wht nie ONCHIP Communications Standard odnosi się do ..... dzięki

Znaczy że Amba (zwłaszcza AHB i AXI) nie nadaje się do off chip moduł komunikacyjny

autobus ONCHIP oznacza połączenie z modułów w układzie scalonym, jak AMBA, BVCI. OFFCHIP oznacza połączenie z różnych układów, jak SPI, I2C, itp.

odnoszą amba pdf to standard ramię na współpracę urządzeń peryferyjnych, takich jak procesor ARM system on chip

Powyżej tej linii przez mnie od SPEC sobie ..... To, co chciałbym wiedzieć, co dokładnie ONCHIP communcations STANDARD odnosi się do ..... Dzięki

Przypuszczam, że na ur SOC ur o rdzeń ARM, kontroler pamięci (SDRAM), procesor jest o tak dużej szybkości dostępu do danych fastly między tymi dwoma, musimy autobus, który może pracować z dużą częstotliwością i wysokie osiągi ....... ... Więc autobus AHB jest specjalnie używane do tego celu ....... EX: SOC r o ur o rdzeń ARM (Z ITCM, DTCM), kontroler pamięci (SDRAM), NAND Flsh kontrolera, o czym Block jak DMA ........... Początkowo wszystkie informacje (rozruchu) r przechowywane w pamięci NAND Flash, więc dla wszystkich configration urządzenia, jeśli procesor ARM jest czytanie poprzez NAND flash controoller bezpośrednio, to zajmie więcej czasu, więc DMA będzie trasfer danych kontroler NAND flash => SDRAM, to dane zostaje przeniesiony do TCM z pomocą bloku DMA (bez użycia procesora) przy użyciu protokołu AHB z dużą prędkością ....... Myślę, że teraz ur wątpliwości mogą być usunięte w .......

ONCHIP communcations STANDARD oznacza AMBA jest szeroko stosowany w dziedzinie soc autobus, wiele IP mają po specyfikacji, u IP łatwo można podłączyć przez AMBA zbudować własny system

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back