multiplekser analogowy i połączenie rtd

S

solace76

Guest
Witaj przyjaciele, niedawno zaprojektowany 8-kanałowy wskaźnik temperatury RTD. Kiedyś wspólnego wzmacniacza i philips zrobić 74HC4051 do przełączać się między wieloma 3 przewodowe RTD. Teraz mam wspólnego sosem i prąd, a następnie wzmacniacza, który odżywia się w 12 bit ADC, co się dzieje, jak temperatura zmienia Ron z 4051 zmian i wprowadza błąd w wyświetlacz temperatury. Czy istnieje sprzętu / oprogramowania obejść ten problem, używam 16f72 mikrokontrolera mikroprocesor, ma obwód, który można użyć, aby wyeliminować lub zmodyfikować ten układ. Nie chcę iść do urządzeń analogowych mux / przełączników, ponieważ są one bardzo drogie tutaj. Z poważaniem, Solace76

Trudno wyobrazić sobie układ z opisem. Przez "wspólne źródło prądu" masz na myśli jeden prąd sosem, który jest włączony między czujników? Jeśli bufor napięcia RTD poprzez indywidualne wzmacniacze i multipleks wyjścia wzmacniacza, to skutki mulitplexer Ron będą ograniczone do minimum (przy założeniu, że A / D impedancja wejściowa jest wysoka w porównaniu z rezystancji RTD. Pozdrawiam, Kral

hello Kral, co mówisz, jest słuszne, jego jednego źródła prądu dla wszystkich kanałów, Nie chcę korzystać z wielu wzmacniaczy, ponieważ rozmiar obwodu i kosztów zarówno wzrośnie, mogę somthing zrobić z istniejącymi Circut.

Przede wszystkim, jeśli źródło prądu jest naprawdę źródłem prądu i działa poprawnie, wzrost na opór przełączniki nie robi żadnej różnicy. To pod warunkiem, poczucie napięcia RTD PO tych przełączników, nie przed nimi. Jeśli możesz umieścić na schemacie lub PM do mnie, mogę zaoferować sugestie.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back