MOSFET kierowca pytanie

W

Wamor

Guest
Witam, Używam mosfet IR4426-driver, aby przełączyć się mosfet IRFR3910. Mosfet IR4426-kierowca ma Io + / - 1,5 dnia. Mosfet IRFR3910 ma Qg z 44nC (QGS = 6.2nC i Qgd = 21nC). Jeśli nie stosujemy żadnych rezystor bramy dowiedziałem się, że mogę obliczyć mosfet-czas włączenia się według następującego wzoru: t = Qg / Io, co dało mi przejście na czas 29.3ns. Czy jest to prawidłowe? Czy IR4426 zawsze dostarcza 1,5 A także, gdy używam mosfet, które nie wymagają prądu 1.5A? Jaki będzie wpływ bramy rezystor w odniesieniu do przejścia na czas? Jak obliczyć prawidłową bramy rezystora. Dziękuję i pozdrawiam

Możesz używać rezystor bramy, jeśli chcesz (albo potrzebujesz jakiegoś powodu), aby spowolnić zmiany. Nie zgadzam się z obliczeniem czasu przełączania. Do najciekawszych parametrów (np. strat przełączania) to czas narastania, w zasadzie odpowiada za Miller. Do przejścia na czas, część QGS do płaskowyżu (Q) Vgs diagram dodaje. Jednak łączne obciążenie samolotu nie ma znaczenia dla włączeniu. Skuteczne bramy bieżących z rezystorem bramy zależy od napięcia plateau (Vgs, w), a napięcie kierowcy.

Brama mosfet się do kierowcy jak kondensator musi być naładowany do napięcia progowego, aby włączyć urządzenie. Im więcej prądu można dostarczyć do ładowania / rozładowania kondensatora, tym szybciej można je włączyć i wyłączyć. Możesz uzyskać szacunkowe włączyć czasu, przez odjęcie kolei mosfet od napięcia od napięcia dysku. Podzielić to wartość rezystora bramy, aby uzyskać średni prąd ładowania. Przełom na czas całkowitego naładowania bramy Kulombach nana divded przez prąd w A, to daje odpowiedź w NS. Przykład; Drive napięcie 12V. napięcia progowego MOSFET 1,5 wolta. Rezystor 10 Ohm. Prąd ładowania = (12 - 1,5) / 10 = 1,05 Prąd, skręcić na czas = Całkowita brama, podzielona przez prąd ładowania = 44 / 1,05 = 41,9 ns. Ze względu na niewielką wartość pojemności zaangażowane inne czynniki wchodzą w grę takie jak składnik układu. Normalna procedura polega na obliczeniu wartości następnie sprawdzić rzeczywistą wydajność poprzez pomiar przełącznik on / off i spaść / wzrosnąć razy z zakresu. Bez rezystora bramy serii, za prąd szczytowy w sterowniku mogą być wyższe niż specyfikacji, ponieważ nie ma nad nim kontroli?

Włącz czas = Całkowita brama, podzielona przez prąd ładowania = 44 / 1,05 = 41,9 ns.
Całkowita brama jest łącznie z opłatą za dostarczone po MOSFET jest włączony. Tak więc obliczenia przecenia przełomu na czas. W przeciwieństwie do części za bramą Vgs> Vgs, liczy thr dla wyłączania.

To z linku powyżej View attachment 54191 dodałem kolory dla lepszej widoczności, można łatwo zauważyć, że prąd wyjściowy jest zmaksymalizowane i spadek napięcia zaczyna spadać na długo przed całkowitą Gate punktu ładowania. Alex

Dziękujemy za powiązanie noty aplikacyjnej Fairchild. To wyjaśnia wszystko jasne.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back