Margines fazy w Laplace'a równań

G

goldsmith

Guest
Witam Moi przyjaciele! Chcę wiedzieć, że jak są Laplace'a równania i bood diagramów tego filtra. (I relacji między nimi.) Czy możliwe prowadź mnie proszę? Pozdrawiam Goldsmith

Jest to dość proste do zrobienia samemu Zakładając idealne OPAMP (nieskończone wzmocnienie, Nieskończony Rin, Zero Rout) iw oparciu o Uo = (u + - u-) oraz prawo na Kirchhoff w całym OPAMP można wyodrębnić żądaną funkcję przesyłania . Jeśli przyjąć bardziej złożony model dla OPAMP procedura jest identyczna, ale może obliczenia są bardziej czasochłonne. Posiadanie funkcji transferu można naszkicować odpowiedź wielkości i fazy lub symulować swoją zaprojektowany obwód i porównać wyniki z teorii.

Drodzy jimito13 Dzięki za odpowiedzi. Potrafię napisać funkcję przesyłania w płaszczyźnie takie proste. ale nie mogę znaleźć margines fazy od tego. i nie mogę narysować bood diagram. jest to możliwe, że poprowadzi mnie, proszę? Pozdrawiam Goldsmith

można napisać funkcję przesyłania w płaszczyźnie takie proste. ale nie mogę znaleźć margines fazy od tego.
Nie można znaleźć Margines fazy za pomocą teorii i równań lub za pośrednictwem symulacji? Zapamiętaj PM definicję: Jest to odległość fazy dla częstotliwości, w którym małe wzmocnienie sygnału przecina zera dB od-180deg . Teraz załóżmy, zastosowanie powyższej definicji: 1.) Weź wielkość swojej funkcji transferu (substytuty s = jω) i sprawiają, że jest równy 1 (czyli 0dB) Rozwiąż dla Ohm iw efekcie uzyskać częstotliwość (ω0) w. co mały sygnał zysk przekroczy zera dB. 2). Weź odpowiedzi fazowej systemu i zastąpić zmienną Ohm z nazwą ω0.Let 's ω1 wynik swoich obliczeń. 3). PM = ω1-(-180deg) = ω1 +180 st. Co do symulacji jest dużo łatwiej, ale należy pamiętać definicji PM i zastosować powyższe kroki w reakcji wielkości i faza że dostanie po małych sygnałów analizy.

Drodzy jimito13 Dziękujemy za odpowiedź cenne i pomocne. ale jest to możliwe, że robisz to dla tego obwodu. i mylić naprawdę. i myślę, że jeśli widzę jego rozwiązanie od Ciebie, jako przykład, ja to rozumiem doskonale. Ponownie dziękuję za uwagę i przewodnika. Z poważaniem Goldsmith

Ważny punkt, który wydaje się być pominięte jest to, że margines fazy mierzy się sprzężenie zwrotne złamane. Oznacza to, że jest otwarty charakterystyczny pętli. Obwód jest pokazany w zamkniętej pętli. Trzeba przerwać pętlę. Każda dobra książka o projektowaniu obwodów i teorii sterowania powinny mieć wyjaśnienie. Jeśli chcesz czerpać równanie nie chcesz używać nieskończoną zysk - zysk musi zasnąć wraz ze wzrostem częstotliwości. Przyrost OPAMP z w0 / s jest dobrym przybliżeniem. w0 jest punkt, w którym przyrost OPAMP przekracza zera dB.

Tak, RobG ma rację. Wszystko, co Jimito stara się wyjaśnić jest związane z GAIN pętli. To znaczy: Otwórz pętla, wstrzyknąć w tym momencie sygnał testowy i zmierzyć napięcie stosunek w momencie otwarcia. Jednak bardzo często stwarza problemy: punkt pracy DC został zmieniony lub nawet zagubiony i załadunku zmienią się warunki w danym węźle. Dlatego niektóre specjalne metody muszą być stosowane (np. w formie proponowanej przez Middlebrook).

Dzięki chłopaki, ja zupełnie zapomniałem wspomnieć, że wszystkie moje poprzednie posty były o wzmocnienie pętlę circuit.Thanks ponownie do dodatkowego informacji przekazanych i przepraszam z oryginalnego plakatu do tego zaniechania.

Drodzy Przyjaciele! Witam Dziękuję za wszystkie swoje odpowiedzi i uprzejmości. Ale i zdezorientowany. mogę znaleźć miejsce bieguna a zerem tego obwodu i może znajdę swoją h (s). ale nie mogę znaleźć swojego marginesu fazy i wykres bood i jestem bardzo mylić i chcę go zrozumieć. Prowadź mnie, proszę. Dziękuję Goldsmith

Goldsmith, życzenia Bode schemat (BODE!) Składa się z graficznego przedstawienia wielkości wzmocnienia pętli (w dB) i fazy wzmocnienia pętli w funkcji częstotliwości. Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami, jak określono w Jimito tych delegowania # 4.

Drodzy LVW Hi Dziękujemy za uwagę i odpowiedzi. Myślę, że H (s) jest: (R5) / (R1R5sc + R1) i myślę, że nie ma zera. i ma stabilny słup na lewej płaszczyźnie s. Czy mają rację? co należy zrobić? należy przekonwertować go z zyskiem db? jest jego 20log wzór (H (s)) dla tego przykładu? Pozdrawiam Goldsmith

Drodzy LVW Dzięki Hi za uwagę i odpowiedzi. Myślę, że H (s) jest: (R5) / (R1R5sc + R1) i myślę, że nie ma zera. i ma stabilny słup na lewej płaszczyźnie s. Czy mają rację? co należy zrobić? należy przekonwertować go z zyskiem db? jest jego 20log wzór (H (s)) dla tego przykładu? Pozdrawiam Goldsmith
Na początku zapisu h (s) w "normalnej formy" przez podzielenie licznika i mianownika przez R5. Następnie można wykonać zasady konstruowania BODE schemat: Przybliżona H (s) w dB dwoma prostymi liniami: poziomą linią na bardzo niskich częstotliwościach i innej linii o nachyleniu -20dB/dec (oś częstotliwości w skali logarytmicznej!) do bardzo wysokich częstotliwości. Obie linie przecinają się w 1/R1C częstotliwości bieguna. (Dalsze szczegóły dotyczące Bode schemat można znaleźć gdzie indziej)

Nie wiem, czy równanie jest prawidłowe (znak jest niewłaściwe dla ujemnego sprzężenia zwrotnego), ale NIE przekształcić go dB. Wystarczy znaleźć gdzie wielkość jest równa 1. Następnie obliczyć kąt fazowy w tym punkcie. [Color = "Silver"] [SIZE = 1] ---------- Post added at 08:56 ---------- Poprzedni post był na 08:43 ---------- [/SIZE] [/color] ok ... powtórzenie tego, to najwyraźniej nie szukasz marginesu fazy - jesteś po prostu znalezienie odpowiedzi zamkniętej pętli. Tak więc ignorować tego, co właśnie powiedziałem. Równanie wygląda poprawnie (z wyjątkiem, że powinien być ujemny) i LVW wyjaśnia poprawnie jak uzyskać przybliżoną Bode działki.

Drodzy RobG Witam Dziękuję za uwagę. masz rację. Zapomniałem napisać minus na stronie równania. Dziękuję Goldsmith [color = "Silver"] [SIZE = 1] ---------- Post added at 11:54 ---------- Poprzedni post był o 11:50 - -------- [/SIZE] [/color] Szanowni LVW Jakie jest twoje myśli postaci normalnej? jeśli podzielić równanie przez R5, równanie będzie: - (1) / ((R1sc) + (R1/R2)). to jest twoja średnia? i Jak mogę znaleźć, że gdy wielkość jest równa 1? [color = "Silver"] [SIZE = 1] ---------- Post added at 11:58 ------- --- Poprzedni post był na 11:54 ---------- [/SIZE] [/color] i mylić! Czy to możliwe, że mówisz twoja średnia bardziej oczywiste niż to, proszę? Pozdrawiam Goldsmith

Myślę, że H (s) jest: (R5) / (R1R5sc + R1) Goldsmith
Tak, to musi być prawidłowe. I przesunięcie fazowe dla tej formuły jest [-tan-1 (R5C.W0)] i margines fazy będzie -180 - [-tan-1 (R5C.W0)]. System jest stabilny z jednego bieguna.

i mylić! Czy to możliwe, że mówisz twoja średnia bardziej oczywiste niż to, proszę? Pozdrawiam Goldsmith [color = "Silver"] [SIZE = 1] ---------- Post added at 12:03 ---------- Poprzedni post był na 11:59 - -------- [/SIZE] [/color] Drodzy varunkant2k Dzięki Hi dla waszej pomocnej odpowiedzi. to możliwe, że Pan wyjaśnić, że jeśli ta formuła ([-tan-1 (R5C.W0)]) jest z? oraz o wróży schemat rysowania i naprawdę mylić! Pozdrawiam Goldsmith

Drodzy RobG Drodzy LVW Jakie jest twoje myśli postaci normalnej? jeśli podzielić równanie przez R5, równanie będzie: - (1) / ((R1sc) + (R1/R2)). to jest twoja średnia? i Jak mogę znaleźć, że gdy wielkość jest równa 1? Pozdrawiam Goldsmith
Niestety, zarówno LVW i zawiedli. Należy podzielić przez R1, a nie R5. Wówczas równanie będzie - (R5/R1) / (1 + s * R5 * C1).

Drodzy RobG Dziękuję za uwagę i post pomógł. Jaki będzie następny krok wróży rysunek? i dlaczego mówimy, że ta forma jest normalna forma? Dzięki Goldsmith

Goldsmith, Witam ponownie. Może dam ci jedną radę? Wydaje mi się, że naprawdę jesteś początkujący w elektronice i teorii systemów (funkcja transferu, normalna forma, przyrost pętli, Bode diagram, margines fazy, stan oscylacji ...). A ty jesteś bardzo zajęty tu na forum. Dlatego moje zalecenie jest (we własnym interesie): Złóż ekonomiczne wykorzystanie czasu przez czytanie odpowiedniego podręcznika, a nie pytając wiele wiele pytań tutaj na forum. To nie pomaga znacznie uzyskać odpowiedzi na różne pytania - bez zrozumienia tła. Ten wątek jest tego dobrym przykładem: W pierwszym delegowania poprosić o "bood" schematem (I tylko można się domyślać, że byłeś odnosząc się do BODE) i funkcji transferu filtr. W drugim delegowania poprosić o margines fazy (Czy wiedzą, że jest sens?). Kolejne pytania dotyczą bieguny i zera i jak konwertować funkcji transferu do domeny dB. A twój ostatni problem był, jak znaleźć częstotliwość | H (s) | = 1. Czy znasz znaczenie kompleksowego częstotliwości "s"? Wierz mi, że lepiej najpierw użyć odpowiedniego książki i uczyć się podstaw. Pozdrawiam

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back