mała kontrola Peltiera

M

mdamdam

Guest
Witam wszystkich, Czy istnieje, łatwe do wdrożenia, kontroler IC Peltiera? Celem jest osiągnięcie stabilizacji do 5 ° C + / - 0,1 ° C fotodiody 5x5mm. Moc Peltiera jest mała (q <2W) Znalazłem Maxim max1978 IC, ale niedostępne w rzeczywistości :-( Jeśli ktoś zna podobne IC ... Dzięki MDamdam

Istnieje wiele kontrolerów TEC Spróbuj wyszukiwania dla "hytek" HY-5650 chip lub "thermooptics" (nie pamiętam ich pastylki). ale uwzględniające takie układy są z reguły drogie. Możesz bild własne bez problemu, to będzie większy, ale cheapper.

Istnieją także inne czynniki do rozważenia w projekcie. 1. Jak mierzyć diody temperatury? Czy czujnik będzie bezpośrednio na opakowaniu lub zrobisz blisko drugiego, zachowując radiatora w stałej temperaturze? 2. Jest pętli sterowania uwagę stabilność dzięki termicznej mas. Jeśli nie będzie większych zmian w temperaturze zewnętrznej nie jest to problem. Sprawiasz, że dominujący biegun wystarczająco niskie, aby życie stabilności. (Masa termiczna radiatora jest wygodnym dolnym biegunie. Następnie upewnij się, że wszystkie inne bieguny są bardzo wysokie częstotliwości.) Jeżeli urządzenie jest otwarta i może mieć wiatr wiał mu pętli będą musiały być szybciej reagować. 3. Chciałbym przejść do przypadku prowadzenia radiatora w stałej temperaturze i posiadają diody dobry kontakt ze zlewu i zabezpieczone przed przepływem powietrza na to bezpośrednio.

mdamdam, Powiedz mi, jakie są aplikacje wymagające takiej precyzji stabilizacji temperatury fotodiody? Czy można skalibrować fotodiody w zależności od temperatury, pomiaru temperatury i regulacji wzmocnienia wzmacniacza dla skompensowania wpływu temperatury? W ten sposób, to nie potrzeba drogiego Peltiera i kontroler. maranaza

Dziękuję wszystkim za jourval, mam pytanie o ceny modułów można wspomnieć, to dokładnie to, czego potrzebuję, mam nadzieję ceny nie są zbyt wysokie .... ale wczoraj miałem odpowiedzi Maxim, max1978 jest dostępna ponownie .... więc teraz mogę porównać. dla napuszony: I pomiar temperatury z Pt100 SMD przyklejona dioda ze specjalną (i drogie) kleju. Jest to dobry pomysł na wykorzystanie małych μC do PID pętli. na pewno najlepszy w kosztach i dość łatwe, ponieważ mam już PID procedury dla AVR μC. Oczywiście masz rację, izolacja termiczna mas i są ważnymi czynnikami. i maranaza, jest to dobry pomysł, aby skalibrować fotodiody, zrobiłem to dla podobnych aplikacji, a także ogrzewanie dioda ze stabilizacją, ale w tym krytyczne aplikacje, powierzchnia dioda 25mm2 i dlatego prąd ciemny jest dość wysoki (wzrost z T °) Mniejsze diody o niższym prądu ciemnego spowoduje problem z wzmacniaczem (Resistance> 100MR i innych problemów związanych z hałasem ...) i wyższe powierzchni diody mi wzmocnienie proporcjonalne czułości i ... :-( Hałasu więc nie ma S / N dla poprawy całą historię:.. Będę również spróbować schłodzić wejście wzmacniacza FET w celu zmniejszenia prądu wejściowego do wyrównania kilka fA MDamDam

Witam, do problemu hałasu chciałbym zaproponować zmniejszenie przepustowości do minimum, wykorzystanie fazową wzmacniacza (zintegrowany sygnał wejściowy sygnał odniesienia *) Wyższa czas integracji, przepustowość niższa. Istnieje kilka rozwiązań w sieci z MCU. Temperatura, przypuszczam, ich dokładność nie jest krytyczna. Jeśli tak jest, Analog ma kilka naprawdę ładne chipy do przetwarzania sygnału, nie pamiętam części # zdaniem jest to AD7703 lub coś takiego. Istnieje kilka części. Należy również zapoznać się na temat tych, mają ładny rozwiązań do jazdy na Pt100 tylko 100μA AC ograniczyć błędy selfheating.

Dla mdamdam. Jeśli można modulować swoje źródła światła, można przezwyciężyć wszystkie problemy z SNR i prądu ciemnego z 1 prosty układ detektora równowagi. W tym przypadku nie będzie trzeba TEC w ogóle. To jest rzeczywiście to, co Sinisa sugeruje, ale to będzie działać tylko z modulowany sygnału 400 Hz wystarcza z reguły tak wolno dioda nie jest problemem.

Dziękuję wszystko myślę, że mówisz wzmacniacz lock fazy, masz rację, to jest potężny, doznałem detekcji sygnału do 60 dB w ramach hałasu. Niestety nie mogę w tym przypadku modulowania sygnału. : (Prądu ciemnego w temperaturze 25 ° C jest około 50Pa i tylko 5pA w temperaturze 0 ° C i 250pA w temperaturze 45 ° C mam do pomiaru sygnału z BW 0.5Hz i rozdzielczość 0.5pA Więc jeśli stabilizacji przez ogrzewanie.. (otoczenia może wynosić do 35 ° C) w temperaturze 45 ° C + zmiana -0,1 ° C daje mi 5pA zmienności, jest zbyt wysoka. ochłodzeniu do 0 ° C daj mi tylko 0.1pA (100fA) zmiany do + -0,1 . ° C zmienności sugestię Sinsa myślę, że jest zastosowanie wzmacniacza chopper jak LTC1050 Jest to doskonały wybór 0.01μV / ° C offset drift ale niestety tego typu wzmacniacz ma offset prądu o 20pA:.? nie jest dobra .... I nie uczynił simultions ale małe obliczenia dał mi lepsze wyniki z OPA111 lub LMC6001 z doskonałą 5FA offset prądu. Jeśli ktoś ma doświadczenie w symulacji fotodiody PIN w połączeniu z op-Amp to jest mile widziane 8) szczególnie jeśli zmiany temperatury są uwzględnione. MDamDam

hi znajomego o to pic mikro jak kontroler PID w oparciu o moduły Peltiera nadzieję, że pomoże pełny

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back