Jakie programy do projektowania Horn antena?

A

akmsali

Guest
Fellows Szanowni Państwo, [align = uzasadnienia: 4428cb2ee8] Ja pracuje nad projektem pracuje około róg anteny 8 do 9 GHz częstotliwości. Czy u recommmend mi oprogramowanie antena gdzie mogę antena Horn, symulacji można zrobić, charakterystyka promieniowania, jego szerokość wiązki, jego wzmocnienie może pokazany na oprogramowanie. Czekam na szybką odpowiedź [/ align: 4428cb2ee8]. Dziękując

Jeśli jest to prosta konstrukcja, istnieje wiele formuł książki kucharskiej i przykłady.

Dobry program do takich problemów jest HFSS z Ansoft. Z tego produktu można znaleźć kilka przykładów Ноrn anteny.

Większość 3D EM-symulatory mogą być wykorzystywane do tego problemu: @ nsoft H / F / S / S CST MWS IE3D FEKO FEML @ b i inne. Z poważaniem, Kit-the-great

Najlepsze oprogramowanie do projektowania róg w handlu moim zdaniem są WASP-NET lub MICIAN.

Ale MICIAN i WASP-NET działa tylko z prostymi przysłony typu rogi. Dla ex. "spalony-out" falistej róg z rowkami dysku otwór nie może być symulowane z tego progs.

Nie jestem pewien, ale o MICIAN WASP-NET możliwe jest symulowanie rowkowane przysłony, ponieważ używa Mama Metodego do analizuję exetrnal rogu.

Firsly musisz znać teorii bardzo dobrze, to nie jest takie proste jak myślisz. Tu doskonale: sm28: książka http://www.ece.rutgers.edu/ ~ orfanidi / ewa , w rozdziale 17 jest wyjaśnione anteny róg z przykładami Matlab. Teraz można obliczyć patern promieniowania. Dla impedancji analizować trzeba EM softwer, Wipl-D jest najlepsza dla problemów takich jak ten, ale jest to program komercyjny. Tutaj jeden dobry darmowy program 4nec2 na http://www.qsl.net/wb6tpu/swindex.html monopole wzbudzenia znajduje się w centrum falowodu i będziesz miał 100oms abot reaktancja, z ruchomymi monopole reactanse można neutalized.

Aby Yuyu: I oznacza fali wokół rogów, które wytwarzają fale powierzchniowe. Ponadto nie rozumiem, jak do symulacji przysłony obiektywu róg WASP-Net?

Myślę, że hf $ $ jest bardzo dobry w 3d symulacji elektromagnetycznych i bardzo dobrej celności, ale czasochłonne i wymaga ogromnej pamięci

Są dokładne i exaustive oprogramowania zbierane i edytowane przez Cayrle Sletten. Są to w starym stylu DOS i Fortran oprogramowania, ale myślę, że oni są teraz za darmo. Spróbuj zwrócić się bezpośrednio do Pana Sletten, jest teraz retaired, znajdź go na stronie głównej w Internecie. Miękkie. Kolekcja może obliczyć wzór współpracy, cross-Patten, centrum fazy, itp., a także może zaprojektować fale mechaniczne wymiary. miękkie. obejmują projektowanie zarówno karbowane lub gładkie ściany rogi stożkowy lub piramidal.

Możesz użyć SABOR-Leandro de Haro (leandro@gr.ssr.upm.es). : D

Myślę, że można korzystać z wielu różnych programów do analizy anten róg. HFSS jest chyba kusząca jego interfejs, ale jest bardzo czasochłonna i pamięci, co najmniej na projekty mam z nim zrobić. Jest kilka darmowych programów, ale jedynym problemem jest to, że nie dostaniesz wsparcie techniczne i instrukcje jakości, więc trzeba będzie poświęcić dużo czasu, aby nauczyć się korzystać z tych programów. Polecam WIPL-D, używam go regularnie. Jest to ogólny 3D solver, i analizuje rogi z łatwością. Jest to profesjonalna wersja o nazwie WIPL Pro-D, ale jest również wersja tanie, że koszty kilkaset $. Może brzmi to emocje, ale WIPL-D wyciągnął mnie jakieś poważne problemy projektowania w przeszłości. By the way, nie pracuję dla tych ludzi, jeśli zastanawiasz się. Pozdrawiam, Axel

[Quote = napuszony] Jeśli jest to prosta konstrukcja, istnieje wiele formuł książki kucharskiej i przykłady. [/Quote] Czy możesz zaproponować jakieś książki kucharskiej dla formuł? Jestem utknięcie

Wystarczy przykład odpowiednich symulacji z metodą momentów: [url = http://www.emcos.com/html/emc_studio_application_examples/example_18_horn_antenna.html] EMC Studio: Horn modelowania anten [/url]

CST ma graficzny interfejs, który jest podobny do HFSS i mogą być stosowane w niemal ten sam sposób. Ale CST bardziej nadaje się do prowadzenia symulacji w szerokim zakresie częstotliwości, ponieważ oprogramowanie jest solver domeny czas biegnie szybciej, w szerszym zakresie częstotliwości.

HFSS jest oczywiście w stanie zająć się tym jak stwierdzono wiele razy powyżej. Micorwaves marca 1966 ma doskonałe przepisu na rogi "Tabele Łatwość Horn Design" Tom Milligan Wagi prostokątne Horns IEEE anten i propagacji Magazine października 2000 jest inny punkt odniesienia, które mogą być pomocne.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back