Jak zmierzyć odległość za pomocą ultradźwięków (tylko analogowe)

L

liakofan

Guest
Moim problemem jest to, że mam do pomiaru odległości metodą ultradźwiękową odbiornika, w celu pomiaru poziomu wody małego zbiornika, ale mam do korzystania tylko z analogowymi oznacza, nie mikrokontrolerów: (, może ktoś mi pomoże i myśli o używaniu? licznik, który rozpocznie odliczanie transmiter wysłać impuls i zatykać, gdy odbiornik jest włączony, a następnie przekształcić czas na odległość i somehow.Am nawet blisko? pomocy PLZ jeśli możesz THNX!

Tak, twoja koncepcja jest w porządku. Musisz przekazać fali dźwiękowej za pomocą nadajników i odbierać sygnał odbity dźwięk za pomocą zestawów hydrofonów. Działanie siły odbieranego sygnału, porównać z nadawanego sygnału i oszacowania możliwych głębokość zbiornika / rzeki. Zasada ta jest używany w pasywnych sonarów do znalezienia pod cele wody, populacji ryb i głębokość. Ale nie mógł zrozumieć wymóg realizacji. Licznik jest cyfrowy obwód. Myślę, że musisz użyć algorytmu oszacować głębokość zbiornika na podstawie otrzymanych siły sygnału analogowego. Przeczytaj informacje na temat systemów SONAR, pojawi się jakiś pomysł. nadzieję, że pomoże, Pozdrawiam .. [Quote = liakofan] Mój problem jest to, że mam do pomiaru odległości metodą ultradźwiękową odbiornika, w celu pomiaru poziomu wody małego zbiornika, ale mam do korzystania tylko z analogowymi oznacza, nie mikrokontrolerów: (, może ktoś mi pomoże? ? myślałem o użyciu licznik, który rozpocznie odliczanie transmiter wysłać impuls i zatykać, gdy odbiornik jest włączony, a następnie przekształcić czas na odległość i somehow.Am nawet blisko? PLZ pomocy, jeśli możesz THNX! [/quote]

Projekt robicie ma złe tłumaczenie jego tytułu. To nie jest układ ultradźwiękowy radar, a nie jest to bardzo stary zestaw detektor ruchu. Wykrywa zmiany w poziomie odbitego sygnału ultradźwiękowego. Jego schemat i wykaz części błędy.

Powyższej dyskusji na temat "nie jest to radar" jest całkiem zabawne. Proponuję sprawdzić jeden z liakofans krzyż Komentarze na ten temat http://www.edaboard.com/viewtopic.php?t=352037 powiedział: "radar" obwód zostały wymienione tam przez innego uczestnika . Dałem komentarz (podobne do Audioguru), że jest to biedny zaprojektowany jako detektor intruzów, nie nadaje się do omawianego problemu. Siedem godzin później, liakofan twierdził, że jako "projekt robię". Może on być może znaleźli obwodu przed, ale dlaczego nie patrząc, jak jego własny wątek? Dlatego naprawdę nienawidzę tego złego krzyż habbit delegowania. Wystarczy pamiętać edaboard zasady:
3,0 NIECHCIANYCH tematów / POST Off-topic, uderzania młotkiem, spamowanie i krzyż stanowisk zdecydowanie niepożądane. Są unuseful obciążenia obszarów EDAboard forum.

Nie musisz sonar. Ustawić ultradźwiękowy nad wodą w zbiorniku, a następnie po prostu zmierzyć odległość do wody. Oczywiście byłoby to o wiele łatwiej zrobić z MCU

Jest cross-posting tu i tam jest więcej cross-posting w całej sieci na temat tego prostego wymogu obwodu.

Bardzo mi przykro, o krzyżu delegowania ale innym wątku była dość stara i nie byłem pewien, chciałbym otrzymać odpowiedź, dlatego napisałem własny nauczyciel afterward.my dał mi ten cirquit i hav i zrobić z tym zrobić , w przeciwnym wypadku można po prostu kupić coś takiego jak te wymienione ktoś above.If może mi pomóc z tym cirquit i jak idę do pomiaru odległości i byłby zobowiązany:)

Jak jasno powiedział, tak zwany "układ radar" ma wprowadzające w błąd tytuł i nie nadaje się do wszelkiego rodzaju pomiaru odległości. Drugi obieg wysłana przez vfone w innym wątku może być używany jako punkt wyjścia. Posiada podstawowe funkcje echolot pomiar odległości, szczególnie nadaje się dla małych przepustowości przetworniki lotniczych USA: - okresowe wysyłanie krótkich serii - uzupełnić odbieranego sygnału i oceny koperty - określenie czasu lotu, w tym przypadku nawet przez układ analogowy Dodatkowe problemy muszą być zarządzane przy użyciu jednego przetwornika do wysyłania i odbierania

Twój nauczyciel dał ci wadliwy układ z Electronics-Lab? To jest stary zestaw, który pierwotnie był drukowany w języku greckim. Robot źle przetłumaczone na język angielski. Ma błędy i nie wykorzystuje radar i sonar, ani nie mierzy odległość. Na Electronics-Lab istnieje inny projekt o nazwie "Park-Aid", który jest z Red scalonych. Mierzy odległość i diod pokazać odległości. Używa IR, ale mogą być zmodyfikowane w celu zastosowania ultradźwięków. Wysyła wiązkę podczerwieni z samochodu do powierzchni odbijającej w garażu i jego diody LED wskazują moc sygnału odbicia spowodowane przez odległość.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back