Jak uruchomić prosty 8051 projekt?

Czy mogę polecić jedną książkę: 1.Programming i połączenie 8051 Microcontrolers przez: Sencer Yeralan i Ashutosh Ahluwalia, Addison Wesley. 2. 8051 Mikrokontrolery oraz Embedded System, w: M. Mazide i Mazidi Janice, Prentice Hall. 3.Programming i dostosowywanie mikrokontrolera 8051, przez: Myke Predko, Mc Grawhill. Ja osobiście z nimi pracować, a ja znalazłem je za bardzo przydatne dla mnie. Możesz spróbować www.myke.com istnieje wiele fragmentów kodu do 8051. Myślę, że najpierw można rozpocząć naukę architektury, zestaw innstruction, po tym uruchomić jakiś eksperyment jak miga dioda przy pętli opóźnienia oprogramowania, niż przy użyciu Timer Przerwania, Testowanie Przerwania, Serial Comm, a następnie dokonać prostych projektów.

89c51 specjalnymi potrzebami programisty. 89s51 potrzebuje tylko portu szeregowego do komunikacji z pc programowania.

[Quote = pkedvessy] Ale arcitecture jest taki sam? [/Quote] To na tej samej architekturze, nie martw się. Jeśli chcesz porównać: Dla AT89C51 karcie: http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc0265.pdf Dla arkuszy AT89S51 danych: http://www .atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2487.pdf Główną różnicą jest to, że AT89S51 może być zaprogramowany w układzie linii SPI throgh, ale dla AT89C51 trzeba równolegle programista (a więc trzeba go usunąć z obwodu i umieścić go z powrotem po zaprogramowaniu). AT89C51 nie jest to zalecane dla nowych konstrukcji. To będzie przestarzały wkrótce przez producenta. W celu migracji z AT89C51/C52 do AT89S51/S52 być bolesne producenta, że byłoby miło porady dla użytkownika, jak to zrobić: http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/ doc3487.pdf

AT89S51 się zarejestrować Ponadto jest Watch Dog Timer (WDT) dla automatycznego kasowania jeśli program nieprawidłowe ypur biegać i Double dptr (DPTR1 i DPTR2) AT89S51 można zaprogramować SPI i programowanie równoległe. Zaawansowane programowanie równoległe AT89S51 to może desable lub włączyć programowania szeregowego SPI.

Myślę, że lepiej zacząć z AT89S5x, bo AT89C51 nie jest zalecany do nowego projektu firmy Atmel. Seria AT89S5x mogą być programowane przez SPI to port, a tym samym obwodzie programatora jest bardzo proste i tanie w budowie. Możesz szukać obwodu programista w post na tym forum.

Czy ktoś może pomóc studentowi w potrzebie? Mam prosty projekt do szkoły. Muszę skontaktować się mikrokontrolera 8051 do lcd 7 segmentów i zrobić licznik. W zasadzie raz na 2 sekundy na wyświetlaczu powinien przyrost z i (gdzie i jest wartością, którą można ustawić z kodu montażu). Kiedy dojdzie do 10 to powinien wypływać i zacząć od nowa. Muszę w tym symulacji proteus (Isis 7 Professional) więc nie ma potrzeby, aby realna. Potrzebuję kod montażu i schemat, aby można było zbudować to w proteus. Proszę mi pomóc. Będę wdzięczna.

dzięki ale ... Easy Link do pobrania akcja nie działa. czy możesz dać mi rapidshare lub mediafire link lub bezpośredniego pobrania? [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 21 minutach: [/color] [/size] to działało to działało bardzo dziękuję.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back