Jak uruchomić prosty 8051 projekt?

R

Robo

Guest
Właśnie kupili 8051 Starter Kit, który zawiera mikrokontroler AT89C51-24, kryształ, oprzeć się, diody LED, itp. (Zdjęcie w załączeniu) Moim celem jest nauczyć 8051 i jej zastosowań. Jak zacząć?

Witam, Może to pomoże, jeśli możesz poinformować wszystkich o tło. Potem może być lepiej poinformowani. rgds, chicken_feet

Jednym z pomysłów jest, aby Państwa otrzymują mikro "polecenia" z komputera i włącz diody później przekaźniki .. etc ...

Może to być podstawowe pytanie. Powiedzmy, że mój program będę z języka C, 8051. Jak przenieść program do mikroprocesora? Ja używałem Parallax Rada Edukacji, jak mój mikroprocesora, BasicStamp jako język programowania. Co muszę zrobić, to program z BasicStamp i przenieść kod do mikroprocesora przez kabel szeregowy. (Od BasicStamp jest zgodny z BOE) Teraz, języka C i 8051 w narzędzia mam na zdjęciu, w jaki sposób można to zrobić? Dziękuję za pomoc.

Po aplikacja napisana w C trzeba będzie skompilować i stworzy kodu HEX. AT89C51 nie ma możliwości, aby być programowane za pomocą portu szeregowego, więc będziesz potrzebował zewnętrznego urządzenia i to urządzenie będzie program w pamięci ciała wewnątrz AT89C51 z kodem HEX w aplikacji .. Jednakże, w przypadku wybrania mikrokontrolera z tak zwanych "In-System programowalny przez Serial Port" funkcja będzie można zaprogramować go za pomocą portu szeregowego .. [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 10 minutach: [/color] [/size] można zamówić darmowe próbki DS89C420 z Maxim_IC: http://www.maxim-ic.com/quick_view2 .cfm/qv_pk/2963 rzeczy może to być progammed za pomocą portu szeregowego komputera PC ..

Wierzę, że mój jest po prostu zwykła mikrokontrolera 8051 to nie jest w stanie programowania poprzez kabel szeregowy. Więc co konkretnego typu urządzenia zewnętrznego muszę program 8.051 pamięci flash z kodem HEX? Dzięki.

Wow, dzięki IanP. Ja po prostu zamówić 8 próbek w Maxim za darmo! Maxim jest jedyną firmą, która oferuje próbki?

Konkurencja jest wielka rzecz .. Są inni, którzy oferują bezpłatne próbki: Analog Devices, Microchip, .... Główne rzeczą jest, aby nie nadużywać tego systemu .. Jednak, o ile wiem, niektóre z powyższych firm listę krajów, w których oni nie będą wysyłać enything ..

W przypadku korzystania z typu 8051, który umożliwia "In-System programowalny przez Serial Port", to chyba będę musiał zdobyć port szeregowy, a jeden koniec będzie podłączony do kabla szeregowego, który łączy się z komputerem do transferu kod HEX. Co drugi koniec podłączony do portu szeregowego?

Od obraz, który pod warunkiem, wydaje się, trzeba jeszcze 5 regulator napięcia, lub 7805. Jeśli tego do produkcji trwały 5 V gdzie wyjścia zasilacza będzie prawdopodobnie jeszcze wyższa. Jeśli 8051 chip jest AT89C51, radzę, aby przełączyć się AT89S51 lub AT89S52, ponieważ jest znacznie łatwiejszy w programowaniu. Można zaprogramować je bez specjalnego programatora. Możesz sprawdzić, dobry program: [url = www.aec-electronics.co.nz/software.htm] AEC_ISP [/url]. Używa równoległe podłączenie kabla do komputera, a mikrokontroler powinny być umieszczone w co najmniej systemu (wystarczy dodać oscylator krystalicznie z 2 kondensatorów, dać Vcc i umieścić odpowiednie reset obwodów za pomocą prostego C i R).

Drogi Przyjacielu, U Can Zakup Scott Mechanzie książki na 8051.

Dziękuję SARCO ~ irfansyah Hej, stara się uzyskać kopię oprogramowania AEC_ISP.exe. Wysłali mnie e-maila zawierającego AEC_ISP.exe, ale mam problem z pobraniem z mojego e-mail ... Czy zdarzy się, że kopii oprogramowania? Czy możesz umieszczać je na forum? Dzięki.

Mam pytanie z mojej 8051 ... Po sprawdzeniu na arkuszu DS89C420, dowiedziałem się, że mikrokontroler tylko 4 dwukierunkowych pinów I / O. To nie wystarcza, bo moja robota, bo trzeba co najmniej 5 (2 silniki do lewej, 2 dla silników prawo, 1 czujnik odległości) ... Jak to 8051 ma tylko 5? My Parallax Rada Edukacji posiada 15 porty I / O ...

Witam Robo, DS89C420 posiada 32 dwukierunkowy I / O. 4 jest liczbą dwukierunkowy I / O [color = red] Porty [/color], każdy z nich ma 8 pinów I / O. Czytaj więcej na stronie 12, 13 w zakresie opisu pin.

dzięki [color = red] Uwaga # 1 - Nie wolno publikować dziękuję wiadomości i inne uesless postów. Użyj PM zamiast. Przeczytaj zasady fourm przed wysłaniem! - ME [/color]

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back