Jak symulować Crystal Oscillator w HSPICE?

J

jordan76

Guest
Czy ktoś ma jakiś pomysł na temat symulacji oscylator krystaliczny w HSPICE? Każdy model dostępny przyprawa do kryształu? Czy muszę stworzyć odpowiednik przyprawy na to? Słyszałem, że bardzo trudno jest symulować oscylator krystaliczny w HSPICE, ale niektórzy ludzie to się uda wcześniej. Czy możesz podzielić się swoimi doświadczeniami na to? Z góry dzięki! chodzi jordan76

Xtal Jest to urządzenie mechaniczne z kilku częstotliwości rezonansowej (i skomplikowane zachowania). możliwe jest wspólne i to model ze zbiornikiem RLC na specjalne częstotliwości rezonansowej, ale metoda ta nie model tryby wydźwięk jest zazwyczaj wystarczające, jeżeli model jest dostępny dla requred trybie. BEST!

Ja również bardzo zainteresowany w tym temacie. Crystal jest bardzo skomplikowane w okresie modelowania. Czy można używać tylko do LRC model jest?

Witam patrz biblioteki INTUSOFT model dla Generic Kryształy model przyprawy. Kryształ może być stosowany w aplikacjach i oscylator filtr. Parametry, które są przekazywane do niej częstotliwość drgań (CZĘSTOTLIWOŚĆ), Q kryształu (Q), rezystancja szeregowa (RS) oraz równolegle pojemność (CP). Po określeniu odpowiednich parametrów, praktycznie każdy kryształ może być symulowane. Przykład: XOSC 1 2 Xtal {Q = 10K RS = 10 CP = 20pF + FREQ = 10kHz} X2 1 2 ynhe XT10

Proponuję symulacji Crystal Oscillator przez ADS lub Spectre (PSS i PNOISE) Bo HSPICE nie potrafią symulować Phase Noise ADS wydanie PC.

Dzięki za promt odpowiedź! Ja po prostu znaleźć w instrukcji HSPICE następujące: Dla obwodów o bardzo dużej rezonansu czynników (takich jak kryształ obwodów zbiornik i filtry aktywne), OPTION DELMAX powinien być ustawiony na mniej niż period/100 Udostępnianie.. Ciebie! (Inne konserwatywny opcje symulacji powinny być stosowane także w krystalicznie symulacji jak podaje post Fom's.) Chodzi jordan76

Możliwe jest to przyprawa przemijające symulacja oscylator krystaliczny przez opcje ustawień, zmiennych w czasie Q za pomocą przełączników idealny, lub przy użyciu warunków wstępnych, ale wyniki symulacji będą bezużyteczne, chyba że czas symulacji zostaje przedłużony o kilka tysięcy cykli, znacznie więcej niż praktyczne . Energia nie może być wprowadzone lub wyprowadzone wysokiego zbiornika Q. ADS używa metody rezonansu harmonicznego, co sprawia, że można symulować kilka cykli K.

i symulacji OSC dwie grupy wiekowe miesięcy, ale nie mam prawa rusult,

MY SIM FILE: vdd vdd gnd pwl (0U 0v 5000u 3V) post opcja = 2 tran 1u 200000u lib 'MYLIB.lib' tt MP2 OSC2 OSC1 VDD VDD PCH L = W = 2U 400U OSC2 MN2 OSC1 0 0 NCH L... = W = 2U 200U RF OSC1 OSC2 15000K R1 OSC1 N1N13 30K C1 N1N13 N1N55 0.003P L1 N1N55 OSC2 7863H CO OSC1 OSC2 1.5P CL2 OSC2 0 8P CL1 OSC1 0 8P. END IT ma poprawnie FREQ, ALE TYLKO VPP 1mV, który może pomóc ME?

[Quote = Humungus] Ustaw rozsądnym początkowej condiction [/quote] Co to jest rozsądne warunki początkowe? Czy możesz mi pomóc sim pliku? TKS.

Może postarać się, żeby stopy na ziemi moc mniejsza. powiedzieć o 100ns. Powodzenia! jordan76

zmiany 1U do 100n w tran 1u 200000u nie pomoże. - jest "pierwotnym" rozmiar września Symulator następnie zmienić wielkość kroku do niczego. To jest dobry pomysł, aby ograniczyć wielkość kroku w przypadku, gdy nie widać żadnych drgań. Można to zrobić poprzez ustawienie opcji (zazwyczaj) maxstep = 100N, które oczywiście przedstawia krok dozwolone max. Jeśli istnieje niewielkie wahania, to musisz czekać na jego tworzenia - gotówkę. W celu przyspieszenia uruchamiania możesz początkowego prądu przez L w netlistę definicji Ic = 1u - to kopać go. Można też ustawić napięcia na obu końcach L bu. IC (być może VCC / 2). Jeśli drgań umiera nie masz dobry. Jeśli nadal będzie jeszcze długo trwać na osiedlenie się do jego naturalnego freq.

U można spróbować użyć. Oświadczenie IC ustawić przemijające Inital warunkach.

Może masz rację. Ale ja kiedykolwiek słyszał ktoś napotkał ten sam problem - swing wyjściowy jest zbyt mały. W końcu rozwiązać ten problem, zmieniając rozmiar przejściowy krok 0.1ns. Nie wiem dlaczego.

Dokładność i DELMAX Aby uzyskać maksymalną dokładność. OPTION DELMAX powinna być ustawiona na (period/100). Dla obwodów o bardzo wysokich współczynników metodą rezonansu magnetycznego (Q torów, takich jak oscylatory kwarcowe, układy tank i filtry aktywne) DELMAX powinien być ustawiony na mniej niż (period/100).

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back