Jak przewijać matrycy LED?

M

mouzid

Guest
Witam, sposób przewijania LED określa zużycie energii przez cały układ. Chcę aby omówić ten problem z tobą. Jak przewijanie odbywa się zazwyczaj na matrycy LED? Mam 8 * wyświetlacz LED 40. Czy mam zrobić scrole to kolumnami lub piksel po pikselu? Czy piksel po pikselu technika jest możliwe, a która z technik jest lepsza pixer scolling przez pikseli w pionie (każdej kolumny) lub przewijanie przekątnej?

według mojego doświadczenia są możliwe dwie metody skanowania matryc LED 1. skanowanie przez kolumnę u nie pokazano na rysunku. w tym wzór dla każdej kolumny jest włączony jeden po drugim. Ten wzór wymaga sterownika kolumnie być wysokiej oceny. jak prąd wszystkie diody LED w jednej kolumnie może wynikać z jednej linii. tak dla 8 * 40 u potrzeba 40 kierowcy związane z O / P rejestrów zmiany. ta metoda wymaga mniejszej złożoności programu i skanowania można szybko mniej kontroler MIPS. 2. Innym sposobem jest skanowanie przez rząd w tym cały rząd 40 colmn wyświetlany jest na raz. u konieczność przeniesienia danych do jednego pełnego wiersza, a następnie docisnąć. następnie przez 2, 3 .... 8. tej metody wymagają dużego prądu dirver rząd tylko na stronach, które jest tylko 8. a na kolumnach jest obciążenie 1 doprowadziły jedynie, aby nie u potrzeba żadnych sterowników na tej stronie. ta metoda jest bardziej skomplikowane i wymagają wysokiej mikrokontrolera MIPS.

Jako matrycy wynosi 8 punktów wysokości, byłoby najłatwiej wykorzystać 8 bitów bezpośrednio z portu mikrokontroler (poprzez odpowiednie sterowniki oczywiście) do wierszy. Wszystko co musisz zrobić, to adres kolumny indywidualnie z sygnałem stroboskopowe. W wyświetlaczu wieloznakowych należy również obawiać się o częstotliwość odświeżania, które prawdopodobnie należy 60 razy na sekundę lub więcej. Może to oznaczać problem podziału na mniejsze, łatwiejsze w zarządzaniu części, być może za pomocą mikro-tanie na cyfry lub małej grupy cyfr, z których informacje charakter rozprowadzana jest wokół wyświetlacza przez innych mikroorganizmów. Inną rzeczą jest zastanowienie się wizualny efekt przewijania ekranu, jeśli jest to konieczne. Wszystkie multipleksowane wyświetla polegać na powidoku się psychicznie zwrócić pełne kształty znaków, jeśli znaki są w ruchu, to albo mają tendencję do zamiatania efektu, jeśli kolumny są napędzane lub skośne łzawienie, jeśli wiersze są napędzane. Trzeba eksperymentować, aby zobaczyć co jest co najmniej obraźliwe. Brian.

[Quote = mouzid] Witam, mam 8 * wyświetlacz LED 40. Czy mam zrobić scrole to kolumnami lub piksel po pikselu? Czy piksel po pikselu technika jest możliwe, a która z technik jest lepsza pixer scolling przez pikseli w pionie (każdej kolumny) lub przekątnej przewijania [/quote] Mam ten projekt i jego pracy:) Proponuję, aby przejść do przewijania to rubryka Coulmn Odwiedź stronę: http://www.projectsof8051.com/projects/06-rolling-display-using-matrix-leds.html Daj mi znać, jeśli potrzebujesz więcej pomocy dzięki __________________ , Rushikesh www.projectsof8051.com

Dziękuję chłopaki za odpowiedzi. I nadal potrzebują informacji, aby przewinąć mój wyświetlacz LED. Pierwsze informacje, jak długo (min i max) mam włączyć dioda podczas przewijania? I ile czasu (także min i max) na sekundę kolumny muszą być aktualizowane, by nie widzieć diody wyłączone?

Jest to ważne zagadnienie Avery, próbowałem mój najlepszy ale myślę, że na tym forum nie wie o ciało poruszające przesłanie wyświetlacz dużo lub mogą nie być chętny do pomocy w odpowiedni sposób ??????????? Nie mogłem jeszcze dostałem odpowiedź, że jeśli jestem w stanie wyświetlić tekst na ruchomych wyświetlania wiadomości tak jak mogę scrol to prawo lub w lewo?? Proszę jeśli ktoś ma jakieś informacje na temat każdej książki napisane na poruszające przesłanie monitor tak, proszę mi powiedzieć nazwę lub plz upload. chodzi

hej faceci, ja również poszukuje tego projektu dzięki wam wszystkim .... to bardzo mi pomogło ... :)

nie wymaga ics logika ... jak dekoder. zegar? proszę, zaprowadź mnie zbudował ... Czynię to jako projekt końcowy lat ....

[Quote = john.l] nie wymaga ics logika ... jak dekoder. zegar? proszę, zaprowadź mnie zbudował ... Czynię to jako ostateczne ....[/ roku projekt quote] obwód które opracowałem nie zawiera timer, ale tak, że zawiera 03:08 dekodera. Ponadto zawiera zatrzask Układy Daj mi znać, jeśli potrzebujesz więcej Dzięki __________________ pomocy, Rushikesh www.projectsof8051.com

[Quote = rushi53] obwód które opracowałem nie zawiera timer, ale tak, że zawiera 03:08 dekodera. Ponadto zawiera zatrzask Układy scalone [/quote] Witam, dzięki za udostępnienie tej informacji będzie można wysłać schemat tutaj .... tak, że mogę rozwijać ten tor łatwo ... dzięki ..

[Quote rajeevavr =] można uzyskać LED hex generator czcionki z pjhs_rajeev (at) rediffmail.com [/quote]

Witam Wszystkich dzięki za udostępnienie tej informacji Wybrałem ten projekt jako swój projekt BTech. Do dziś jestem w pracy na część symulacji. Nie podjęto jeszcze decyzji z rzeczywistym schemat. Moje pytanie brzmi, należy korzystać z gotowych bloków Matrix LED LUB należy skonstruować PCB przy użyciu poszczególnych diod LED? Plz przypomnienie mi, z góry dzięki ....

[Quote = contactarman1] Moje pytanie brzmi, należy korzystać z gotowych bloków Matrix LED LUB należy skonstruować PCB przy użyciu poszczególnych diod LED? [/Quote] Ograniczenie Ready bloków jest ograniczona i stałej wielkości, z PCB ur własny, u może Matrix budowy dowolnej wielkości.

[Quote = sn_burki] To jest średnim istotną kwestią, próbowałem ale myślę, że najlepiej na tym forum nie wie o ciało w ruchu wyświetlania wiadomości partii lub może nie być chętny do pomocy w odpowiedni sposób ??????????? Nie mogłem jeszcze dostałem odpowiedź, że jeśli jestem w stanie wyświetlić tekst na ruchomych wyświetlania wiadomości tak jak mogę scrol to prawo lub w lewo?? Proszę jeśli ktoś ma jakieś informacje na temat każdej książki napisane na poruszające przesłanie monitor tak, proszę mi powiedzieć nazwę lub plz upload. chodzi [/quote] hi trzeba przesunąć dane wiara rejestrów, gdy trzeba przenieść dane na światło pokładzie najpierw pokaż danych na krótki czas, a następnie przejście do następnego dane rejestru, a następnie powtórzyć ten okres ponownie. .. ale to zależy od konstrukcji płyty matrycy LED (wiersz lub kolumnę skanowania skanowanie) Uwaga: Mieszkam w Iranie i nie mogę pisać po angielsku bardzo dobrze ... jest mi przykro z powodu mojego błędu w mój charakter pisma: D.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back