Jak MESURE fazy sygnału

Hello Sinatra.

Dziękuję bardzo za szczegółowe odpowiedzi.

Nie muszę wyeliminować fazy różnica?To będzie wielkie wydarzenie.Czytałem coś o "quadrature modulacji", która jest często wymieniane jako Y wyjście.(sygnał wejściowy pomnożonej z 90 stopnia ref. sinus).Myślę, że
to, co masz na myśli.

Hello Kirgizz.
W quadrature demodulujące jest o krok dalej.Korzystanie z tej techniki można uzyskać amplitudy i fazy informacji.

Zakładając, że Twój sygnał jest określony przez:

vi = A0 sin (wt phi0)

W quadrature procesu można mnożyć sygnału wejściowego o 2 lokalnych oscilator sygnały, jeden z fazy zerowej (odniesienia), a drugi jest w quadrature (90 stopni):
Al vl1 = sin (t WL)
Al vl2 = sin (t WL - PI / 2) = Al cos (wt)

Na wyjście z tych 2 Mnożniki mamy:

VI A0 = sin (wt phi0) * Al grzechu (WL t) / / to jest w fazie wyjściowej

vQ = A0 sin (wt phi0) * Al cos (WL t) / / to jest wyjście quadrature

Rozszerzenie:
vi = (A0Al / 2) [cos [(w-WL) t phi0] - cos [(WL w ) t phi0)]

vQ = (A0Al / 2) [grzech [(WL w ) t phi0] grzechu [(W-WL) t phi0)]

Teraz, po minięciu dwóch sygnały wyjściowe poprzez niskie przejścia filtrów tłumić wyższe stronie zespołu:

vi = (A0Al / 2) cos [(w-WL) t phi0] / / to jest w fazie wyjściowej

vQ = (A0Al / 2) sin [(w-WL) t phi0] / / to jest wyjście quadrature

Teraz za dodatkową przetwarzanie jest łatwo wykazać, że:

A0 = (1/Al) * sqrt (VI 2 vQ ** ** 2) / / to amplitudy sygnału wejściowego znaleźć ponownie po demodulujące procesu

A jeśli jesteśmy pewni, że lokalne oscilator ma taką samą częstotliwością jak przychodzący sygnał możemy powiedzieć, że
w = WL

Następnie znajdujemy phi0:
phi0 = arctan (VI / vQ) / / to jest faza sygnału wejściowego znaleźć po demodulujące procesu.

A DSP powinny być w stanie to zrobić obliczenia łatwo.

To pokazuje, że quadrature demodulujące można uzyskać wszystkie informacje z modulacja amplitudy i fazy sygnału wejściowego pod warunkiem, że wiemy częstotliwości.

Pozdrowienia
S.

Hello Sinatra.

Thank you, I appreciate it.
Teraz myślę, że wiem w dobrym kierunku.z pozdrowieniami

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back