Interfejs telefonu GSM PIC16F877A SMS

J

jojokatada

Guest
Jestem rozwijających moduł, który korzysta z SMS kontroli niektórych przekaźników. Używam ich PIC16F877A jak MCU głównego kontrolera. Czy ktoś może mi pomóc w próby wysłania poleceń AT jak AT + CMGL = 4 polecenia seryjnie do telefonu z mikrokontrolera. I robili próby wysłania polecenia AT poprzez HyperTerminal za pomocą telefonu Nokia 7110, 5110,3310 telefon podłączony przez kabel DAU-9P FBUS ale nie powiodło się. Jeśli to możliwe, ktoś może mi pomóc, jak program MCU zaakceptować i dekodować otrzymanych danych. (Kod źródłowy) doceniamy

Myślę, że w Command nie można wysyłać za pośrednictwem kabla FBUS, a nawet kontroli modem nie może się odbywać za pomocą kabla FBUS. To jest za pośrednictwem podczerwieni lub może Nokia Kabel do transmisji danych, które można kontrolować tylko telefonu modem.

jojokatada, że zostało to omówione tu wiele razy ... W skrócie: nie jest łatwo korzystać z telefonów NOKIA w tym celu, przy użyciu telefonów SIEMENS lub modemów GSM jest znacznie easyer. Szukaj w moich postów, a znajdziesz wiele odpowiedzi. pozdrawiam

C-Man Twoja sugestia jest bardzo appriciated, ale Siemens jest trudno znaleźć na moim miejscu, tym bardziej popularny jest Nokia telefonu GSM. tak możesz dać mi konkretny model telefonu Siemens. o modem GSM proszę wyjaśnić trochę bardziej wydaje mi się i jestem niewiedzy o takie urządzenie. jeśli to możliwe link. pozdrawiam

Na tej stronie h ** p: / / home.no / fsan / projects / masz kontrolę nad projektami za pomocą SMS Siemens S25, polecenia AT i PIC 16F877. Siemens S25 można zastąpić * 35 * 45 lub model, co można znaleźć. Pozdrawiam, Kima

Użyłem nokia 30 modem GSM poprzez port szeregowy (UART) przy użyciu następujących poleceń AT: AT + CMGF = 1 [CR] AT + CSDH = 1 [CR] = AT + CSMP 17,167,0,0 [CR] Uwaga : [CR] = powrót karetki (ASCI hex). "OK" będzie odpowiedzią na powyższe 3 komendy, to: AT + CMGS = "123456" [CR] Uwaga: 123456 to numer telefonu. Dołącz cudzysłów. Odpowiedź będzie:> Teraz wpisz w wiadomości po ASCI 1A hex (kontrola Z)> Hello World odpowiedź będzie: + CMGS: 11 OK 11 będą się różnić w zależności od długości wiadomości.

ok, ale Siemens jest korzystać z tego samego kabla DAU-9P na telefon nokia wdzięczni za link, ktoś wie więcej link prosze o pomoc

[Quote = jojokatada] ok, ale Siemens jest korzystać z tego samego kabla DAU-9P na telefon nokia wdzięczni za link, ktoś wie więcej link prosze o pomoc [/quote] Nie, nie ma innego złącza, a także różnych :-( pinout pozdrawiam

Witam, Tutaj jest mały trick, dla was wszystkich .. Jak wszyscy wiemy, większość telefonów, które można kupić nie obsługują trybu TEXT SMS. I okazało się, że tylko Mitshubishi Trium Mars obsługuje tryb TEXT i wykorzystuje port prędkości 38400 bodów, standard RS232 8N1 comm. Więc gdybym był tobą, i pozostawi za wszystkie telefony takie jak Siemens, ericssonz, Nokie i wszystkich innych modemów GSM, które są bardzo drogie, a zamiast używać tego telefonu:) Trax

Zrobiłem sms projektu z S25. Uczyłem się z tych dokumentów, które mam przesłać teraz.

Witam wszystkich i jeden nie sprawdzić link ktoś pisał, ale jest używany z PIC16F877 nie ten, mam PIC16F877A. Staram się zwrócić do sklepu elektronicznego 877 ale odpowiedź brzmi, że to już nieaktualne. sprawdza, z arkusza mikroprocesor jest to samo tylko prędkość jest szybciej. więc ktoś używać 16f877a zamiast 16F877 jest ok

Nokia 3310: (nie polecenia AT) http://www.embedtronics.com/nokia/fbus.html Mam problem z siemes, nie mogę znaleźć polecenia, aby włączyć modem. Jeśli modem jest wyłączony port szeregowy nie działa, ale działa nokia i te komendy AT! W niektórych projektów trzeba włączyć / wyłączyć telefon przez mikro program.How możemy to zrobić dla Siemens?

[Quote = 7rots51] nokia 3310: (nie polecenia AT) h ** p: / / www.embedtronics.com / nokia / fbus.html mam problem z siemes, nie mogę znaleźć polecenia, aby włączyć modem. Jeśli modem jest wyłączony port szeregowy nie działa, ale działa nokia i te komendy AT! W niektórych projektów trzeba włączyć / wyłączyć telefon przez mikro program.How możemy to zrobić dla Siemens? [/Quote] To nie jest dostępny w Siemens (i wiele innych), aby włączyć telefon przez oprogramowanie, które można tylko włączyć go, głupi, nie? pozdrawiam

Możesz to zrobić z Trium Mars, choć nie wiem, co się do tego polecenia AT, lecz modem AT wewnątrz telefonu jest włączony, gdy w stanie ładowania z wyłączonym telefonie.

Szanowni Państwo, Wszyscy mogą sprawdzić się ze mną o moduł GSM i może rozwijać się stosowania na to, jak jestem w firmie, która jest autoryzowanym dystrybutorem GSM moduł o nazwie SIMCOM.You kontakt ze mną na mój e-mail vikas.c excelpoint @. com , jeśli wykonują pracę w północnych Indiach lub wschodnich Indiach.

Witam. Sprawdź Circuit Cellar Magazine (września 2002 r. 146) na stronie 20 w temacie "Control System podstawie GSM". I można pobrać kod źródłowy w ftp.circuitcellar.com/pub/Circuit_Cellar/2002/146 Sprawdź.

Co do nazwy pliku?
Przepraszamy, strona w artykule 18. Temat "Biuro Inspektora" - kontroli w oparciu o SMS Kod źródłowy na serwerze FTP jest slavat 146.

ftp.circuitcellar.com/pub/Circuit_Cellar/2002/146 nie działa

PLEASE HELP ME I CONNECTE PIC16F877 Z modułu GSM SIEMENS MC45 ALE JAK PROGRAMIN zrobiłem szeregowe połączenie PIC16F877 z modułem gsm siemens mc45 ale jak program my pic i nie mam na commande dla mojego modułu możesz mi pomóc dziękuję

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back