I naprawdę potrzebują pomocy plzz ~

P

Pieces

Guest
im student elektrycznych kursu. nie mogę zrozumieć obwodu uwagę na mnie .. funkcję tranzystora, brama NAND i dlaczego umieszczenie kondensatora z rezystorem tak ... im w ten poniedziałek egzamin .. i nie mogę zrozumieć .. może ktoś pomoże [url = http://images.elektroda.net/32_1301720271.jpg]
32_1301720271_thumb.jpg
[/url]

Szukaj Timer, Multivibrator monostabilny i Astable, oscylator i One-Shot scalone generator impulsów. Spróbuj złamać ciruit dół do jednostek funkcjonalnych, to pomoc w analizach. Mam podać link do tutoriala, jest mnóstwo tam: [URL = "http://www.electronics-tutorials.ws/sequential/seq_3.html"] Multivibrators tym monostabilny, bistabilny Astable i [/URL] to powinny dać Ci w dobrym kierunku.

Szukaj Timer, monostabilny i Astable Multivibrator, oscylator i One-Shot Pulse Generator scalonych. Spróbuj złamać ciruit dół do jednostek funkcjonalnych, to pomoc w analizach. Mam podać link do tutoriala, jest mnóstwo tam: [URL = "http://www.electronics-tutorials.ws/sequential/seq_3.html"] Multivibrators tym monostabilny, bistabilny Astable i [/URL] to powinny dać Ci w dobrym kierunku.
tq tak naprawdę mi pomóc .. i nigdy o tych nowych multivibrators .. do u jakieś rady dla mnie do zrozumienia tych umieszczenie tranzystora i parę używane Darlington?

Oto tutorial na obwody tranzystorowe, wiele z tych tam również: [URL = "http://www.kpsec.freeuk.com/trancirc.htm"] tranzystora Układy [/URL] [URL = "http: / / www.technologystudent.com/elec1/transis2.htm "] [Darlington Pair / URL] Masz już złamane je na dwie odrębne jednostki funkcjonalne, więc analiza ich związku. Ponadto jest zawsze dobrą praktyką patrzeć na arkuszach danych w poszukiwaniu wskazówek. I został dołączony je dobrze. Jeśli masz SPICE lub inny program symulacji, użyj go do symulacji pozostałej części obwodu.

Oto tutorial na obwody tranzystorowe, wiele z tych tam również: [URL = "http://www.kpsec.freeuk.com/trancirc.htm"] tranzystora Układy [/ URL ] [URL = "http://www.technologystudent.com/elec1/transis2.htm"] [Darlington Pair / URL] Masz już złamane je na dwie odrębne jednostki funkcjonalne, więc analiza ich związku. Ponadto jest zawsze dobrą praktyką patrzeć na arkuszach danych w poszukiwaniu wskazówek. I został dołączony je dobrze. Jeśli masz SPICE lub inny program symulacji, użyj go do symulacji pozostałej części obwodu.
oooo ... ok .. Ale jeśli zmienić te tranzystor 2SC2547 i bc548 z innymi tranzystor, układ może nadal działać jak należy?

Jesteś pewien, że schemat jest prawidłowy? Wygląda na to ma być generator impulsowy sygnał (beep-pause-beep-pause. ..) ale Q3 ma absolutnie nic i na górze oscylator NAND nie ma ścieżki sprzężenia zwrotnego. Byłoby to bardziej sensowne, jeśli góry C3 podłączyć do bolca 10 i R7/Q3 zostały całkowicie usunięte. Brian.

Jesteś pewien, że schemat jest prawidłowy? Wygląda na to ma być generator impulsowy sygnał (beep-pause-beep-pause. ..) ale Q3 ma absolutnie nic i na górze oscylator NAND nie ma ścieżki sprzężenia zwrotnego. Byłoby to bardziej sensowne, jeśli góry C3 podłączyć do bolca 10 i R7/Q3 zostały całkowicie usunięte. Brian.
ooo .. OK, a następnie ... jeśli tranzystor para darlington jest zmiana na inny typ, to układ nadal działa? i jeśli nie będzie korzystać z NAND układu działa?

Może i nie, w tej kolejności. * * I pomyśleć tak jest przeznaczony do pracy jest tak: (to nie jest sposób to przewodowa w tej chwili) U1C i U1D postaci oscylatora co sprawia, że sygnał audio, Q1 i Q2 są aktualne sterowniki do dźwięku dość głośno przez głośnik. Będzie to tylko oscylują w 12 kiedy jest wysoki. U1A i U1B zrobić niższe częstotliwości oscylatora, który określa czas trwania dźwięków i różnic między nimi (długość sygnał dźwiękowy). Wyjście na pin 4 służy do włączania i wyłączania dźwięku z U1C / D. Domyślam się, góry C3 powinna przystąpić do pin 10, R7 powinny między Q3 i pin 4 i L1 należy połączyć między kolektora Q3 i + w sieci. Wired w ten sposób, że to działa jak alarm, sygnał będzie impulsów i wyłączania oraz światło będzie migać w tym samym czasie. Brian.

Może i nie, w tej kolejności. * * I pomyśleć tak jest przeznaczony do pracy jest tak: (to nie jest sposób to przewodowa w tej chwili) U1C i U1D postaci oscylatora co sprawia, że sygnał audio, Q1 i Q2 są aktualne sterowniki do dźwięku dość głośno przez głośnik. Będzie to tylko oscylują w 12 kiedy jest wysoki. U1A i U1B zrobić niższe częstotliwości oscylatora, który określa czas trwania dźwięków i różnic między nimi (długość sygnał dźwiękowy). Wyjście na pin 4 służy do włączania i wyłączania dźwięku z U1C / D. Domyślam się, góry C3 powinna przystąpić do pin 10, R7 powinny między Q3 i pin 4 i L1 należy połączyć między kolektora Q3 i + w sieci. Wired w ten sposób, że to działa jak alarm, sygnał będzie impulsów i wyłączania oraz światło będzie migać w tym samym czasie. Brian.
ooo .. ok mam go teraz ... to oznacza, że połączenie C2 R2 n które sprawiają, że impuls na n off? ale dlaczego skontaktować R4 R3 n do U1D n U1C?

R3 jest częścią układu, który ustawia częstotliwość, ale powinieneś być w stanie całkowicie krótki R4, to nie robi bardzo dużo. U1B i U1C są rzeczywiście używane jako inwertory, pozostałe dwie bramki są używane do włączania i wyłączania oscylacji. Układ działa lepiej, gdy urządzenia są używane Schmitt wejście zamiast normalnych bramek, ale powinna nadal działać OK. Brian.

R3 jest częścią układu, który ustawia częstotliwość, ale powinieneś być w stanie całkowicie krótki R4, to nie robi bardzo dużo. U1B i U1C są rzeczywiście używane jako inwertory, pozostałe dwie bramki są używane do włączania i wyłączania oscylacji. Układ działa lepiej, gdy urządzenia są używane Schmitt wejście zamiast normalnych bramek, ale powinna nadal działać OK. Brian.
ooo .. OK2 .. Rozumiem, że teraz .. thx tak dużo .. na wszelki wypadek mam nadzieję, że u wszystkich może mi pomóc ... thx ~

ooo .. OK2 .. Rozumiem, że teraz .. thx tak dużo .. na wszelki wypadek mam nadzieję, że u wszystkich może mi pomóc ... thx ~
sry jeszcze raz, dlaczego nie ma C4, kiedy zmienić położenie baterii na drugą stronę, dlaczego układ nie działa?

Inne strony co? Jeśli bateria była doskonała, C4 nie byłoby konieczne. W prawdziwym świecie, baterie są dalekie od doskonałości, jak i bardziej aktualne jest wyciągnąć z nich, ich spadki napięcia. W swój układ, są dwa dość duże obciążenia na baterii, jeden głośnik, a druga jest światło, ponieważ włączać i wyłączać, prąd pobierany z akumulatora będzie się zmieniać od prawie nic do dość dużej ilości. Ponieważ obecne zmiany, napięcie akumulatora pójdzie w górę iw dół, biorąc pod uwagę to samo napięcie zasila oscylatorów i ich zmiany działania zgodnie z ich dostawą, można zobaczyć sytuację, w której staje się bardzo niestabilny. Kondensator jest nie do działania jako lokalny zbiornik władzy, to faktycznie nie produkuje napięcie, ale pomaga zwalniając opłaty przy obniżeniu się napięcia i ładuje się z akumulatora, gdy napięcie zmartwychwstaje. Nie jest to idealne rozwiązanie, ale jest wystarczające, aby utrzymać układ pracuje niezawodnie, dopóki akumulator nie może poradzić sobie w ogóle. Brian.

Z tamtej strony, co? Jeśli bateria była doskonała, C4 nie byłoby konieczne. W prawdziwym świecie, baterie są dalekie od doskonałości, jak i bardziej aktualne jest wyciągnąć z nich, ich spadki napięcia. W swój układ, są dwa dość duże obciążenia na baterii, jeden głośnik, a druga jest światło, ponieważ włączać i wyłączać, prąd pobierany z akumulatora będzie się zmieniać od prawie nic do dość dużej ilości. Ponieważ obecne zmiany, napięcie akumulatora pójdzie w górę iw dół, biorąc pod uwagę to samo napięcie zasila oscylatorów i ich zmiany działania zgodnie z ich dostawą, można zobaczyć sytuację, w której staje się bardzo niestabilny. Kondensator jest nie do działania jako lokalny zbiornik władzy, to faktycznie nie produkuje napięcie, ale pomaga zwalniając opłaty przy obniżeniu się napięcia i ładuje się z akumulatora, gdy napięcie zmartwychwstaje. Nie jest to idealne rozwiązanie, ale jest wystarczające, aby utrzymać układ pracuje niezawodnie, dopóki akumulator nie może poradzić sobie w ogóle. Brian.
erm, co mam na myśli jest, kiedy zmienić położenie baterii po lewej stronie toru .. i spróbować przenieść kondensator jak dobrze, ale układ nie działa .. dlaczego tak jest?

Jego ponieważ go przenieść na drugą stronę przełącznika. Będzie działać, jeśli przełącznik został zamknięty. Nawiasem mówiąc, podłączeniu zasilania do pin 1 bez niego również jest połączony z pin zasilania (pin 14) może doprowadzić do uszkodzenia układu scalonego. Nigdy nie należy dopuścić do wpisywania numeru PIN do posiadania wyższego napięcia, niż pin dostaw. Brian.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back