[HSPICE] od schematu do netlistę

D

davyzhu

Guest
Witam wszystkich, Mam używany HSPICE przez kilka tygodni (najczęściej cmos analogowe projektu), ale zmienił netlistę przez notatnika nie jest wygodne (gdy liczba MOSFET więcej niż 20). Życzę Wam polecić łatwy edytor schematów, w wyniku której schemat można przekształcić do HSPICE netlistę. I chciałbym węzła obwodu można zmieniać w tym edytora schematów. BTW, moim systemem operacyjnym jest Windows. Pozdrawiam, Davy

[Quote = davyzhu] Witam wszystkich, Mam używany HSPICE przez kilka tygodni (najczęściej cmos analogowe projektu), ale zmienił netlistę przez notatnika nie jest wygodne (gdy liczba MOSFET więcej niż 20). Życzę Wam polecić łatwy edytor schematów, w wyniku której schemat można przekształcić do HSPICE netlistę. I chciałbym węzła obwodu można zmieniać w tym edytora schematów. BTW, moim systemem operacyjnym jest Windows. Pozdrawiam, Davy [/quote] Można wyszukiwania "spicevision" na google. To nie jest edytor schematów. Jednak okazało się to bardzo pomocne mieć szybki wgląd w pewne analogowe netlistę subcircuit na moim notebooku okna. AFAIK, wyboru godnej Hspice przyjazne edytory schmatic jest bardzo ograniczona - s-edit, spójności AMS projektant ... W przypadku poważnych wejścia projektu, jest jeszcze lepiej, linux wersja Cadence IC lub Mentor narzędzi. (Ps ADS ma dobre wejścia schematami okien. Jednakże netlistę procesu tłumaczenia spowodowało wiele problemów dla mnie)

Dla systemu operacyjnego Windows, Workview Urząd takich narzędzi - viewdraw. Dla systemu operacyjnego Linux, IC50 (lub 5033) jest dobrym wyborem.

Wiele narzędzi może zmienić schematy do list sieci, ale list sieci może być konieczne drobne modyfikacje być zgodne z HSPICE. Możesz spróbować PSPICE.

zgodnie z pomocy HSPICE, Innoveda w Viewdraw i stacji Mentor IC obsługuje HSPICE (I'v nie testowałem żadnego z nich!) u można również innych redaktorów sch i netlisters jak OrCAD (potrzebuje netlistę edit) lub Protel (mniej edytować wymóg!) BEST!

Spójności ECS jest jeszcze jeden schemat popularnych narzędzi, które wspierają wiele wejścia dostosować środowiska, a jeśli chcesz zrobić więcej, wcześniej funkcji jest sdk do programowania za pomocą narzędzia API. Możesz otworzyć x-window w oknach, aby przeglądać shematic z Unix / Linux. Uruchom HSPICE w oknach też.

Witam wszystkich, dziękuję wszystkim za rady, mam Wyszukiwanie narzędzi w google, a mój przyjaciel mi doradzić w użyciu narzędzia cadance, ale wydaje się zbyt trudne. Chciałbym, aby używać edytor przyjazny dla użytkownika, jak HSPICE UI (hspui), nie tyle pozycji menu i okna dialogowego. Czy jest to mission impossible? Pozdrawiam, Davy

s use-edit (Tanner) sedit może generować netlistę, że trzeba

Myślę, że można napisać prosty program perl, aby poprawić błąd w list sieci, które generują IC50.

Teraz wybierz Tanner dla edytora Sch, można eksportować do pliku. Sp. Davy Zhu

I użył viewlogic wcześniej. Jest to dobry narzędzi EDA dla PC. Netlistę stworzony z viewlogic mogą być bezpośrednio wykorzystane w HSPICE. Myślę, że można spróbować.

być w pełni zgodne z HSPICE, większość wersji edytora schematów smak zrobi, ale ja polecam PSPICE. można znaleźć również freeware schematyczny, ale upewnij się, że są one zgodne przyprawy i netlistę jest edytowalny.

Możesz użyć DxDesigner z Mentor Graphics PADS lub WG produktów PCB. Jest to nowa wersja Viewdraw i może eksportować schematy do Hspice, PSpice i list sieci Eldo.

Ja również polecam korzystanie gvim do edycji (za darmo) swojego netlistę. Obejmuje on system kolorowania składni: - komentarz na niebiesko - druk, param, ..... w kolorze zielonym - ... w kolorze można zobaczyć ważne rzeczy o wiele szybciej! PS: Może innym edytorze mają SPICE przeglądarka plików składni. Ale nie sądzę, że UltraEdit ($$$) ma.

OrCAD jest bardzo dobra, może to stworzony *. sp, i do symulacji HSPICE.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back