Graficzny LCD

E

Elnegm

Guest
Czy ktoś ma algorytm na wyciąganie linii agraphical LCD 128x64 Ampire z sterownikiem KS0108? Z góry dzięki

Spróbuj tego (wyciąg z instrukcji programowania Jharbour na GBA). www.jharbour.com rozdział programowania GBA 5. Oczywiście, trzeba mieć DrawPixel3 () funkcja pracy w pierwszej kolejności.
Code:
 DrawLine3 void (int x1, int y1, int x2, int y2, boolean kolor) {int i, deltax, deltay, numpixels, int d, dinc1, dinc2, int x, xinc1, xinc2, int y, yinc1, yinc2 / / obliczenia deltaX i deltaY deltax = abs (x2 - x1); deltay = abs (y2 - y1) / / inicjalizacja if (deltax> = deltay) {/ / Jeśli x jest zmienną niezależną numpixels = deltax + 1; d = (2 * deltay) - deltax; dinc1 deltay =

Dzięki TechToys ale kod aproblem w niektórych przypadkach np. w przypadku linii o dużej stoku kod nie działa prawidłowo więc proszę o pomoc

Co z tego? Pretty tym samym myślę.
Code:
 / / Cel: Rysowanie linii na graficzny LCD za pomocą Bresenhama's / / line algorytmu rysunek / Wejścia: (x1, y1) - rozpoczęcie koordynować / / (x2, y2) - koniec koordynować / / kolor - ON lub OFF / / Zależności: glcd_pixel () glcd_line void (int x1, int y1, int x2, int y2, INT1 kolor) {int podpisane x, y, firma Addx, addy, dx, dy, podpisali długo P; int i; dx = abs ((podpisane int) (x2 - x1)); dy = abs ((podpisane int) (y2 - y1)), x = x1, y = y1; if (x1> x2) firma Addx = -1, inaczej firma Addx = 1; if (y1> y2) addy = -1; jeszcze addy = 1; if (dx> = dy) {P = 2 * dy - dx; for (i = 0; i

Wszelkie url dla innych jak 1. Koło 2. Elipsa 3. Beizer Curve itp. ..

Pierwsza funkcja LineDraw działa. Attached znaleźć zdjęcie. Kiedyś to w głównej zwrócić: DrawLine3 (0, 0, 5, 64, 0); DrawLine3 (0, 0, 20, 64, 0); DrawLine3 (0, 0, 40, 64, 0); DrawLine3 (0 , 0, 60, 64, 0); DrawLine3 (0, 0, 80, 64, 0); DrawLine3 (0, 0, 100, 64, 0); DrawLine3 (0, 0, 120, 64, 0), Jan www.TechToys.com.hk

Dziękuję bardzo i TechToys odkrył, że miałem aproblem w funkcji drawpixel jak na tej samej stronie, gdy piszę na pewnym miejscu na pixel acertain kiedy napisał w tym samym miejscu nowy pixel pierwszy pixel zniknął tak i postaram się to naprawić i na drugi raz tyle dzięki

Witam Elnegm OK. To, co myślę na Twój problem na samym początku. Współpraca z KS0107 / 8 LCD wykorzystuje wszystkie 8-bitowe dane w sposób pionowo. Pisanie o wartości, powiedzmy, 0xFF opracuje 8 pikseli w pewnej kolumnie w jednym z 128 kolumn pikseli na ekranie. Kiedy pojedynczy piksel jest potrzebne, ale nie mają wpływu na inne pikseli na danej stronie, używam funkcji READ odczytania pierwotnego pionowo bajt wzorca danej strony, następnie operacji bitowej OR po to, by upewnić się, że jeżeli pojedynczy piksel lited w pewnej koordynacji w kierunku pionowo, inne piksele nie zostaną naruszone. Mam nadzieję, że na jutro skończę ostatni rozdział mojego statku rozwoju firmy, która jest o graficzny LCD. Szczegółowy opis zostanie zapisany. Idź do obejrzenia, jeśli interesuje. John www.TechToys.com.hk

Witam TechToys mam swoje rozwiązanie, ale problem, że sam zapoznać się z instrukcją mam aproblem w nim jest to problem, jestem teraz stoi, że prevoius dane nie są poprawne espectially w po raz pierwszy. Abd szczęście dla zarządu rozwoju firmy [/quote]

Witam, czy jest ktoś może mi pomóc w moim temacie. Muszę przy użyciu algorytmu MPLAB, które mogą mnie pociągnąć linię na 128 * 64 AMPIRE graficzny LCD przy użyciu sterownika KS018 lub nawet pomoc w kontaktach między AMPIRE LCD i pic 18 0,10 x z góry

Witam najlepszy chip graficzny na lcd jest T6963C firmy Toshiba i najlepsze oprogramowanie do pracy z graficznym LCD Bascom. To oprogramowanie jest bardzo przydatne wbudowanych funkcji, w tym chip ... Inne chip jest KS0108 ... ale T6963C jest lepiej niż KS0108

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back