Formuła obliczania transformatora SMPS

P

Picstudent

Guest
Witam Do projektowania transformatorów mocy przy CRGO i niskie koszty podstawowe, zwykle używamy prostej formuły, która odnosi się transformator powierzchni przekroju, przepuszczalność rdzenia i niektórych obr / V itp. Takie proste obliczenia są praktycznie wystarczające dla naszych celów. Tak po prostu jest jakiś prosty sposób claculating SMPS ferite transformator danych projektowych? Transformator jest do stosowania z góry Switch Ics lub układ UC3842. proszę sugerować picstudent

Dobre pytanie! Myślę, że Picstudent mówi o flyback transformatora. Nadzieję, że ktoś tu może wyjaśnić najbardziej reasonalbe projektowania transformatora. Pytanie może być bardziej dokładne, jeśli weźmiemy projekt wyjścia 5V/1A jako przykład. [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 2 minutach: [/color] [/size] Oto punkt wyjścia co wiem: 1. Transformator nie może nasycić w każdym stanie, 2. Setup granicy między DCM i CCM.

Witam Dzięki za uwagę wniosku. ma wiele informacji na jej temat. daj mi go odczytać. projektowania transformatora przy minimalnych matematyki i parametry są minimalne w moim umyśle. (Dokładność może być nieco compramised). Normalnego materiału ferrytowego jest brane pod uwagę. częstotliwości mogą być standardowe lub zawarte w zmiennych, jeśli to możliwe. Musimy wiedzieć, moc wymagana powierzchnia przekroju rdzenia. Wtedy możemy osiągnąć obr / V przy pomocy obliczeń. Wtedy możemy przyciąć później po przez okres próbny. Nie jestem doświadczony w tym, ale z różnych małych SMPS obwodów doszedłem do wniosku, że prawie wszyscy poniżej 60 gerally używać tej samej linii. Więc jeśli możemy osiągnąć wzorze ogólnym możemy użyć go do zmiany transformatorów dla różnych prądów i V w tym obszar niskiego zasilania. Tak więc dla małej mocy możemy użyć EE16 i niektóre 30W zakres możemy użyć EE25 lub higher.The reszty obwodu prawie takie same. Czy jest to wykonalne pomysł, czy też inne czynniki, które wychodzą i sprawia, że i ten pomysł nie praktyczne? Dzięki Picstudent

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back