Dyskusja: Czy EM symulator być wykorzystywane do anteny Helical?

Cześć, Zobacz książki o "anteny i modelowania em z MATLAB" ....

Podziękowania dla wszystkich wejść. Podsumowując, jeśli symulator może wykonać rysunek hexical, może używać do symulacji tego typu anteny. Ale nikt nie wskazały na poprawność modelu dla takiego kompleksowego modelu w porównaniu do dipola monopolu itp.

Dodatkowo do wniosku: Niektóre programy mogą importować modelu CAD i zrobić symulację. Innymi słowy, podczas rysowania spirali w jakimś geometrycznym modelarza i EM symulator odczytać geometrię, a następnie symulację.

Jeśli chcesz dobry punkt wyjścia do co do modelu, to program będzie zaprojektować anteny helikalne dla Ciebie.

Pracowałem z spiralnej pod CST. Bez cewki tworzą wszystko OK! Ale z postaci PTFE cewki miałem bardzo wiele problemów.

można użyć HFSS wyciągnąć tego rodzaju struktury i używać go do symulacji

HFSS z pewnością można wykorzystać do symulowania anteny helikalne, ale nie wiem jak dokładne, że będzie. Nie ma poleceń lub narzędzi do rysowania, ale można narysować go w AutoCad lub podobnym programie, zapisać go jako * pliku dxf i od przywozu HFSS. 8)

Moja expirience z WIPL-D do symulacji anten śrubowych jest bardzo pozytywny, nawet jeśli tylko 4 odcinek na turę i promienia efektywnego są używane. Używam pełną wersję oprogramowania z wbudowanym generacji helikoidalny struktur i nie wierzę, że obecnie dostępne wersje studenckie mają takiej możliwości. Jednak nawet nie jest idealny modele mogą dać użytecznego rezultatu.

Witam wszystkich, aby zostać zwolnione CST mikrofalowa studio v5 będzie dobrym kandydatem do helisy em symulacji. Istnieje już makro, które można użyć, aby narysować spiralę dość szybko. Obecnie w v4.3 nie można używać sub-siatek co sprawia, że ​​zaprojektowanie helisę wypełnione dielektrykiem prawdziwy ból, ale nowa wersja kiedyś w styczniu 2005 r. będzie zawierać tę fantastyczną cechę, która spowoduje, że sprawa jest znacznie łatwiejsze. Siatka wymagane dla konstrukcji będzie dużo mniej za dobrą dokładnością, co może oznaczać nie trzeba siedzieć i czekać wieki na symulacji uruchomić: D Mam nadzieję, że to pomaga.

HFSS ma problem budowania struktury, jak i zwykłych pytań wyników promieniowania. Wzory mogą zbliżyć się do mierzona ale nie próbuj i użyć go do strojenia osiowy stosunek wygenerowane wyjścia nie są poprawne. Na szybsze spojrzenie na spirali i dość dobry pierwszy od geometrii można użyć SuperNec i Wipl i antenę Optymalizatora jeśli jest jeszcze dostępny (nie szukaj Brian Beezley). 8)

którzy mogą zaoferować w formie elektronicznej tej książki: "anteny i modelowanie em z MATLAB" .... thks,

Oczywiście, użyłem HFSS 9 do symulacji helisę. Chociaż wolniej niż HFSS 8.5, symulacje są dokładne pomiary szanują. Jedynym problemem jest duża liczba thetaedres, co powoduje dużo czasu symulacji

hi ie3d użycie w symulacji anteny spiralnej na wszystkich tutaj przykład jej

anteny helikalne są dość proste struktury i są dobrze opisane w literaturze. zasady projektowania stylu helisę chcesz (osiowe / normal) są straightfoward i łatwe do wdrożenia. zakładając, że masz stałą wysokość i średnicę. Myślę, że znajdziesz o kod NEC, wipld lub nawet Matlab jeśli wolisz prawo własnych wystarczy. znajdą Państwo również wstępnego projektu utworzonego z formuł prosto z podręcznika będą zgodne całkiem dobrze do pierwszej symulacji. chociaż cst, wierność i hfss są świetne programy same w sobie są być może przesadą aplikacji. Powodzenia :) pl

Witam, Kto ma spiralny antena w MWS, prosimy o udział w tym forum! Dzięki!

Czy ktoś próbował Agilent narzędzi 3D (AMD, EMDS) dla anteny aplikacji?

Hi Ive wykonał symulacje spiralne kilkanaście anten z CST MICROWAVE STUDIO, całkowicie sparametryzowane - działa ok, ale użytkownik musi być ostrożny z siatki. Kopalnia miała wysoki rdzeń dielektrycznej w środku, i nie było bardzo łatwe do modelu i siatki. Nie ma żadnych wad z PBA (Perfect Zbliżanie Granica), który jest używany w CST siatki. To tylko matematyczny trik, który pozwala na korzystanie z więcej niż jednego materiału w jednej komórce. Jeśli ktoś jest zainteresowany przejdź do IEEE Poznaj i wprowadź w Częściowe Wypełnione komórek, jego literatura nazwa daje do niego. W rzeczywistości, tylko CST udało się uzyskać to realizowane w 3D solver.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back