Dlaczego tranzystor jest tak wyjątkowy?

I

iVenki

Guest
Ja nawet nie wiem nic o tranzystor aż dotarłem do 12 klasy. Teraz w szkole uczę się w pełni o tranzystorów. Co sprawia, że tych tranzystorów jest tak wyjątkowy? Dlaczego używamy tranzystorów wszędzie ?:):):)

Mogą wzmacniać. Dotyczy to również zaworów. To jest jedna rzecz, która sprawia, że wielu innych idei. Keith

prąd wyjściowy tranzystora jest więcej niż tzn. wejście mają wzmocniony obecny w ten sposób używali wzmacniaczy i przełączniki

Mogą one wykorzystać mniejszy niż lamp próżniowych baterii!

W tranzystor używamy bardzo mały sygnał wejściowy do kontroli dużej sygnał .......... analogicznie może można rozważyć przykład zbiornik wodny, tamy, po włączeniu mały zawór (brama Napięcie na FET lub prądu wejściowego z BJT) otworzy duże bramy (tworzy kanał w FET między drenażu i źródła), które powodują dużą ilością wody (prądu) do przepływu przez zapory. Tak więc przy zastosowaniu niewielkiej siły na zaworów wody po otwarciu bramy, który spowodował dużą ilość wody do przepływu przez nią, a tym samym wzmocnienie (mały sygnał, powodując duży wpływ) [COLOR = "Silver"] [size = 1] - -------- Post added at 00:49 ---------- Poprzedni post był na 00:49 ----------[/SIZE] [/color], że może być również użyte jako przełączniki

tranzystor jest bez wątpienia najważniejszym elementem w elektronice ... wszystkich urządzeń elektronicznych korzystamy z procesora, pamięci, wzmacniacze i wszystkie inne urządzenia elektroniczne są tranzystory robi rzeczywistych rzeczy na poziomie półprzewodnikowych ....

Hi ... Nie jestem tak znane w elektronice, która budziła wątpić, że jak można powiedzieć, że tranzystor jest wzmacniacz? Bo .. prądowe, który jest produkowany przez VBE jest tylko kontrolowanie prąd kolektora (jest to spowodowane przez Vce ???).. to jak można powiedzieć, że jako wzmacniacz? dziękować u tak dużo .. Deepsss ...

"Bo .. prądowe który jest wytwarzany przez VBE jest tylko kontrolowanie prąd kolektora (jest to spowodowane przez Vce ???).. to jak można powiedzieć, że jako wzmacniacz?" Ponieważ dzięki tej interesującej bieżących zjawisk transfer faktycznie produkują wzmacniany skali liniowej napięcie wyjściowe. W prosty do zrozumienia, tranzystory są tak szczególne, jak możemy kontrolować duży prąd / napięcie przy użyciu małych sygnałów magintude ...

jeszcze nie jestem tak jasne, abt ten sir ...
Pozwól mi spróbować wyjaśnienia: Po pierwsze, tranzystor sam nie może działać jak wzmacniacz. Funkcjonuje on jako swego rodzaju analogowych bramy: kontrola napięcia steruje ilość prądu, która przepływa przez urządzenie (z kolektora do emitera lub kolektora do źródła). Prąd ten jest napędzany przez suplly napięcia. Nie ma to wpływu, ponieważ wzmacnia napięcia sterującego (B_E lub G_S, odpowiednio) tylko kontroluje przepływ prądu. Teraz - gdy prąd przepływa przez zewnętrzny rezystor że jest wystarczająco duży, napięcia mogą być tworzone przez ten rezystor, który jest większy niż wprowadzone (kontrola) napięcia. That `s sekret wzmocnienia. Czy to pomoże? [COLOR = Silver] [size = 1 ]---------- Post added at 21:33 ---------- Poprzedni post był o 21:15 --- -------[/SIZE] [/color] Na koniec, w celu wyjaśnienia: prąd bazowy BJT nie kontroluje prąd kolektora. W Przeciwnie, można uznać za "pasożytniczy" prąd, który nie da się uniknąć. To jest wielką zaletą FET: To "unika" takiego prądu wejściowego. Określenie "Current Amplification" nie ma sensu fizycznego. To tylko odzwierciedla fakt, że zarówno kolektora i prądu bazy mają stosunek, w przybliżeniu stałe. Przy okazji, ten temat był omawiany kilka razy na tym forum.

Przede wszystkim tranzystora jest mały Jest to główny powód wzrostu tranzystorów i upadku tubes.will próżni kupić telefony komórkowe, który jest wielkości cegły ... że jest różnica sekund jest szybciej niż lamp próżniowych, zawsze mają powinowactwo do szybszego rzeczy jak najszybciej samochodów itd. ..

Możesz dowolnie któryś funkcji za pomocą tranzystorów. Miliony tranzystorów mogą być wykonane na pojedynczym chipie, aby uzyskać bardzo złożonych funkcji (Intel Core2Duo, i3, i5, procesory DSP). Tranzystory to małe, zużywa niewielką ilość energii. Jeśli tranzystor nie ma nie trzeba inteligentny telefon o megapikselowy aparat, wbudowany modem, odtwarzacz MP3, Wi-Fi, nagrania wideo, GPS itp. z baterią wielu dni. Tranzystor może również wzmacniać.

Nie ma elektroniki [lub możemy powiedzieć, gadżety elektroniczne] bez tranzystora ... Matka elektroniki ...

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back