I
iVenki
Guest
Ja nawet nie wiem nic o tranzystor aż dotarłem do 12 klasy. Teraz w szkole uczę się w pełni o tranzystorów. Co sprawia, że tych tranzystorów jest tak wyjątkowy? Dlaczego używamy tranzystorów wszędzie ?

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Pozwól mi spróbować wyjaśnienia: Po pierwsze, tranzystor sam nie może działać jak wzmacniacz. Funkcjonuje on jako swego rodzaju analogowych bramy: kontrola napięcia steruje ilość prądu, która przepływa przez urządzenie (z kolektora do emitera lub kolektora do źródła). Prąd ten jest napędzany przez suplly napięcia. Nie ma to wpływu, ponieważ wzmacnia napięcia sterującego (B_E lub G_S, odpowiednio) tylko kontroluje przepływ prądu. Teraz - gdy prąd przepływa przez zewnętrzny rezystor że jest wystarczająco duży, napięcia mogą być tworzone przez ten rezystor, który jest większy niż wprowadzone (kontrola) napięcia. That `s sekret wzmocnienia. Czy to pomoże? [COLOR = Silver] [size = 1 ]---------- Post added at 21:33 ---------- Poprzedni post był o 21:15 --- -------[/SIZE] [/color] Na koniec, w celu wyjaśnienia: prąd bazowy BJT nie kontroluje prąd kolektora. W Przeciwnie, można uznać za "pasożytniczy" prąd, który nie da się uniknąć. To jest wielką zaletą FET: To "unika" takiego prądu wejściowego. Określenie "Current Amplification" nie ma sensu fizycznego. To tylko odzwierciedla fakt, że zarówno kolektora i prądu bazy mają stosunek, w przybliżeniu stałe. Przy okazji, ten temat był omawiany kilka razy na tym forum.jeszcze nie jestem tak jasne, abt ten sir ...