Bufor IC - 5Volt I / O 3.3Volt moduł napędu

H

Help

Guest
Szanowni Państwo, chciałbym wiedzieć, co jest korzystne IC do napędów 3.3Volt jeśli mój 8bit portu I / O to ~ 5Volt. Czy można używać jako bufor 74HC245? Vcc połączyć się 3.3Volt. Każde wejście 5Volt podaje się 74HC245 będzie dane wyjście 3.3Volt. Po 2 tabeli z arkusza 74HC245, ale nie jestem pewien, która tabela i powinna odnosić. Uprzejmie proszę o poradę. Dziękuję.

Pytanie jest, czy potrzebne bufor w ogóle? Jeśli jest mikrokontrolera, I posiada wewnętrzne zabezpieczenie przed napięciem wyższym niż Vdd i niższe niż Vss, i wszystko, co musisz zrobić, to zapewnić rezystora szeregowego do każdego pinu, powiedziałbym, na 5V do 3.3V 1k rezystor powinien działać .. IanP: D

Drodzy Ianp, jest ponownie. Dzięki za odpowiedź. Faktycznie, ostatnio szukam jakiś TFT LCD. Praca w tym LCD 2,8 ~ 3,0 V. Nie wiesz może obsługiwać nie 3.3V. Obecnie, po prostu zrobić kilka badań w pierwszej kolejności. Tak, używam AT89C52 mikrokontrolera, który w obsłudze, że do kontrolowania danych TFT LCD 16/8-bit i PIN. Q1) maja wiem, jak obliczyć wartość rezystora 1k? Q2) Czy wysyłanie / odbieranie sygnału stabilny wystarczy podłączyć rezystor 1k między uC portu I / O do portu LCD? Q3) Innym problemem jest, gdy sygnał jest wysyłany z modułu LCD, który jest niższy sygnał napięciowy kadź (powiedzmy ~ 2.8V sygnału) na wysokie napięcie 5V laver, może uC I / O wykryć 2.8V sygnału? (. Zewnętrzne uC portu I / O będzie musiał wyciągnąć wysokiej rezystor 4,7 k) w arkuszu danych uC powiedział: Vil - 0.2Vcc-0.1 VIH - 0.2Vcc +0.9 VOL - 0,45 VOH - 2.4, 3.75, 4.5 Dziękuję.

Może nie wiem jak obliczyć wartość rezystora 1k? Czy wysyłanie / odbieranie sygnału stabilny wystarczy podłączyć rezystor 1k między uC portu I / O do portu LCD?
Wejście ochronne diod może wytrzymać około 20mA, więc jeden lub dwa mA nie powinno być problemu .. Oczywiście, tym większy opór tym niższe częstotliwości sygnału sterującego .. Tak więc, biorąc pod uwagę wszystkie wyżej - 1k Brzmi to rozsądnie .. Z drugiej strony, istnieją specjalne tłumaczy poziom napięcia, które są używane jako bufory pomiędzy 3.3V i 5V autobusów. Wystarczy popatrzeć na SN74LVC4245A: http://rocky.digikey.com/WebLib/Texas % 20Instruments/Web% 20data/SN74LVC4245A.pdf IanP: D

Drodzy Ianp, Dzięki za polecam SN74LVC4245A IC i jak, ale myślę, że w lokalnych nie mogę dostać tego układu może wymagać aby z zamorskiej i drogie: (Czy nie możemy używać 74HC/LVC245 IC to myślę, że może go pobrać z lokalnym.

Q3) Innym problemem jest, gdy sygnał jest wysyłany z modułu LCD, który jest niższy sygnał napięciowy kadź (powiedzmy ~ 2.8V sygnału) na wysokie napięcie 5V laver, może uC I / O wykryć 2.8V sygnału? (. Zewnętrzne uC portu I / O będzie musiał wyciągnąć wysokiej rezystor 4,7 k) w arkuszu danych uC powiedział: Vil - 0.2Vcc-0.1 VIH - 0.2Vcc +0.9 VOL - 0,45 VOH - 2,4, 3,75, 4,5
Vil - 0.2Vcc-0.1 => 0.2 * 3.3-0.1 => 0.56V VIH - 0.2Vcc +0.9 => 0.2 * 3.3 +0.9 => 1.56VI nie widzę problemów tutaj .. Wystarczy popatrzeć na załączonym obrazku .. To pokazuje, jak możliwe scenariusze: 3.3V [out] do 5V [w] 5V [out] do 3,3 [in] http://www.circuit-projects.com/microcontroller/connecting-33v-device-to -5V-microcontroller.html IanP: D

W arkuszu uC powiedział: Vil - 0.2Vcc-0.1 VIH - 0.2Vcc +0.9 VOL - 0,45 VOH - 2,4, 3,75, 4,5
Przepraszam za make you miss undestand tabeli. Właściwie tej tabeli jest dla AT89C52. tak ... Vil (wejście Lo do UC) - 0.2Vcc-0.1 => 0.2 * 5-0.1 => 0.9V VIH (wejście Hi do UC) - 0.2Vcc +0.9 => 0.2 * 5 +0.9 = > 1.9V tom (wyjście Lo do UC) - 0.45V VOH (wyjście Witam uC) - 2.4 ~ 4.5V Pin-3 MOSI jest podłączona do jednego diody. Od 3.3V urządzenia jest bardzo niski sygnał + 0,7 V diody. 5V urządzenie otrzyma sygnał High 2.6V. Więc to napięcie laver sygnału nie wpływa na wejście uC laver napięcia (od VIH dla uC jest 1.9V rozważyć Hi), am i obrzęd? Dziękuję ci.

To prawda .. i jeśli korzystasz z diody Schottky'ego marża jest jeszcze lepiej .. IanP: D BTW. Ten rysunek powinien mieć przekreślony przez MISO i MOSI szpilki .. ale nie ma nic wspólnego z napięciem problem poziomie.

Drodzy Ianp, Dzięki za poradę. Ya, niektóre diody Schottky'ego spadnie tylko 0.3V. Proszę zobaczyć poniżej zdjęcie. I jeszcze wątpliwości, rezystora i diody na dysku sygnał. Tak zrobić kilka symulacji. Wygląd wynik nie tak jak idealność. Każdy pomysł, o wyniku? 3-3V-device-to-5V-mikrokontroler Dlaczego CS pin-1 i SCK-4 pin rezystor połączenie jest różnica? i) CS pin-1 będzie miał 10kOHM (można użyć 4.7KOhm?) z rezystorem plus 1kOhm w rezystora szeregowego do każdego pin. ii) SCK pin-4 tylko dostarczyć rezystora szeregowego 10kOHM do każdego pin. Czy mamy 2 opcjonalne urządzenie do sterowania 3.3V? 1-cia jest użycie 2 rezystora. z rezystorem + szereg rezystora. 2-ga jest po prostu umieścić najwyższą wartość rezystora do każdego pin. Dziękuję ci.

Nie będę oceniać dlaczego użyli kilka różnych sposobów .. Chciałbym skontaktować się z serii 1k rezystor 10k i pull-up (89S52 ma niewielki pullups) na 3,3 strony na wszystkie połączenia między 5V-MCU i urządzenia 3.3V .. Jeśli chcesz mieć pewność, że urządzenie jest chronione 3.3V można dodać diodę Schottky'ego równolegle z pull-up .. patrz załączone zdjęcie .. IanP: D

Drodzy Ianp
Jeśli chcesz mieć pewność, że urządzenie jest chronione 3.3V można dodać diodę Schottky'ego równolegle z pull-up ..
Zwykle tego rodzaju zabezpieczenie przeciwzwarciowe, co nazywamy to? Czasem mam zobaczyć układ odniesienia będą skontaktować się dioda Schottky'ego w równoległy z pull-up/GND rezystora. Dziękuję.

Niektórzy inżynierowie używają pojęcia == "Fail Safe" ESD == dla tego rodzaju ochrony .. IanP: D

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back