Analogowe PID dla silnika prądu stałego pozycji

Parametry są często podawane w kartach katalogowych silnika lub mogą być ekstrapolowane z wykresami wydajności General Motors przeznaczenia. np. jak podane przez http://www.johnsonmotor.com Rotor bezwładność nie zawsze jest podana, ale tutaj całkowita inercja tym obciążeniem należy umieścić w obliczeniach. To może być obliczona na podstawie danych konstrukcyjnych lub mierzona od spin-up eksperymentu. A mechaniczne tłumienie można pominąć w większości przypadków, jak sądzę, ale może być określona na podstawie czasu spin-down z otwartym silnikiem drukowanej.

Tu u można znaleźć en ciekawy dokument dla silnika prądu stałego

Hi FVM używam S9D150-24CH od silnika SPG. Zestawienie danych z silnika jest jako stronie: http://www.spg.co.kr/en/product/product_standarddc_st_6.asp tak, może wiem, jak można uzyskać parametry, które muszę z arkusza? I trzeba wiedzieć, z powrotem emf stała silnika, jak również. Tak, jak je zdobyć eksperymentalnie? Czy jest inny sposób aby ją z arkusza? z drugiej strony, jak idę do oszacowania mechaniczne tłumienie od czasu spin-down z otwartym silnikowe? (Miałem dostać ON / OFF przez wstrzyknięcie początku etapu, aby uzyskać odpowiedź kroku silnika) Dzięki ...

Można oszacować R, K i B z danych silnikowych wykorzystujących pewne uproszczenia. Załóżmy, że silniki nie prąd obciążenia byłoby rzeczywiście 2 i jest spowodowana stratami tarcia proporcjonalna do prędkości obrotowej, które są identyczne z mechaniczne tłumienie systemu. Następnie pojawi się prawdziwy rozładowane prędkości 3117 rpm lub 326 rad / s oraz KE o 0,074 Vs / rad = Kt 0,074 Nm / A (oszacowanie KT od cech TN byłaby nieco wyższa na poziomie około 0,09). Straty tarcia przy 3000 obr są 2 • 0,074 = 0,15 Nm lub 0.15/314 znaku = 0.47e-3 NMS tłumienie stała. R określona na podstawie zadanych punktów operacyjnych jest 0,47 Ohm. Możesz użyć zamiast pomiarów elektrycznych. Silnik L może być określona na podstawie aktualnego czasu narastania zablokowanego silnika lub o impedancji metra. Bezwładność może być określona na podstawie dynamicznego pomiaru, np. prędkości obrotowej lub prądu odpowiedzią na napięcia kroku gdy silnik L jest już znany lub obrotowej odpowiedzi prędkości do aktualnego etapu bez silnika L. Także częstotliwość rezonansowa ze sprężyną skrętną pozwolić na dokładny pomiar.

Hi FVM,
Załóżmy, że silniki nie prąd obciążenia będzie rzeczywiście 2 i jest spowodowana stratami tarcia proporcjonalna do prędkości obrotowej, które są identyczne mechaniczne tłumienie systemu. Następnie pojawi się prawdziwy rozładowane prędkości 3117 rpm lub 326 rad / s oraz KE o 0,074 Vs / rad = Kt 0,074 Nm / A (oszacowanie KT od cech TN byłaby nieco wyższa na poziomie około 0,09).
1. Jak mogę uzyskać prawdziwy rozładowane prędkości 3117rpm? Jak to, co dostaję od arkusza danych jest 3000rpm. 2. Co miałeś na myśli przez Ke znaku = Kt 0,074 Nm / rok? Czy to oznacza, że ​​Ke = Kt = 0,074 Nm / A? 3. Za straty tarcia przy 3000rpm, u wspomnieć, że 0.15/314 znaku = 0.47e-3 NMS tłumienie stała. Mogę wiedzieć, gdzie 314 pochodzi? 4. U wspomnieć, że R określona na podstawie zadanych punktów operacyjnych jest 0,47 Ohm. Czy możesz powiedzieć coś więcej na ten temat? Mam nadzieję, że możesz mi pomóc ... Dziękuję bardzo, bardzo dużo ...

1. Ja po prostu skonstruowane "prawdziwy rozładowane prędkości" w "prędkości w porównaniu do aktualnego obciążenia" diagramu przez ekstrapolację do I = 0. To jest motywowany przez mojego założenia o charakterze strat odpowiednio prąd w stanie spoczynku. 2. Tak, Ke = Kt = 0,074 Nm / 3. 314 to 3000 rpm wyrażona jako rad / s 4. Opór jest liczony od KE i upuść oraz prędkości w porównaniu do prądu obciążenia.

Hi FVM, naprawdę dziękuję bardzo, bardzo dużo ... I znalazłem jedną stronę internetową, która wyjaśni na ten temat również. http://inst.eecs.berkeley.edu/~~HEAD=NNS ~~~HEAD=NNS ee128/fa04/labs/lab7-motor.pdf : D [size = 2] [color = # 999999] Dodano po 1 godzin 7 minut : [/color] [/size] co znalazłem z eksperymentalnie wartości Kt jest 0,076 Nm / A i to tylko nieznacznie wyższe niż obliczenia z arkusza danych, tj. 0.066Nm / A. Jak wówczas, gdy silnik jest z gearhead, będzie wartość parametrów (R Ke) zmiana?

Myślę, że korespondencja z parametru z różnych metod obliczeniowych jest dokładnie tyle, aby umożliwić np. projekt kontrolera. Z przekładnią, rozmiary obserwowane przy zmniejszonej wału muszą być skalowane ze współczynnikiem redukcji, albo podzielony (prędkość) lub mnożone (moment obrotowy). Ke = Kt związane z obniżoną wału byłoby również skalowany. Ale myślę, że to pożyteczne lub wspólne, aby to zrobić. Można by wyliczyć rozmiary na wale silnika i skalować Wyprowadzone wartości. Inną kwestią jest to, że przekładnia zwiększa mechaniczne tłumienie.

Hi FVM, rozumiem, że z biegu, prędkość zmniejszy natomiast moment obrotowy wzrośnie. Mogę wiedzieć, co jest relacja między przełożeniu, N z momentu i prędkości? W moim przypadku, i stwierdził, że speed_gear = prędkość / N ale torque_gear! = Moment obrotowy * N.
Ke = Kt związane z obniżoną wału byłoby również skalowany.
może wiem jak skalować go? Czy to wystarczy pomnożyć lub podzielić ją przez N? Jak gdyby udało się znaleźć funkcji transferu silnika bez biegu, to Kt / (tau * s +1) i chcesz przekonwertować go do funkcji transferu silnika o przełożeniu N? Z góry dziękuję ...

Dla idealnego biegu, Ke i Kt zostanie pomnożona z N. Jeśli obserwujemy moment poniżej wartości teoretycznej, może to być spowodowane sprawność przekładni poniżej 1, oczekiwałbym od 60 do 90% w zależności od przełożenia.

i obliczyć, sprawność przekładni wynosi 73%, więc do tego biegu nie idealny, Ke i Kt będzie pomnożyć przez N * 0,73 prawo?

Z MCU dla Automotive jak MPC5554, DC silnik sterujący jest określony przez eTPU (Enhanced Processing Unit Time), Freescale stworzył bibliotekę do niego. Wystarczy użyć API do budowania aplikacji. To bardzo wygodne.

Hello! Mam PID wykonany z wzmacniacza operacyjnego i chcę, aby zapytać w jaki sposób wybrał rezystora i kondensatora wartości? Jak wpływają one na proces? Dzięki

można sprawdzić t [url = "http://ourlibro.blogspot.com/2011/05/pid-proportional-diferential-integral.html"] jego blog [/URL] Im znaleźć ma PID obwodu (za pomocą ISIS) do napęd silnik prądu stałego i może symulować [color = "Silver"] [SIZE = 1] ---------- Post added at 07:49 ---------- Poprzedni post był w 07 : 47 ---------- [/SIZE] [/color] można sprawdzić Blog [/color] [/B] [/i] [/U] [/URL] Im znaleźć ma PID obwodu (za pomocą ISIS) do napędu silnik prądu stałego i może symulować

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back