D
dumdum123
Guest
Hello! Czy ktoś pcha mnie w dobrym kierunku z następujących projektu? Muszę budować napięcie źródła, które ma moc przez conrollable procent od zmiennego napięcia odniesienia. Muszę kontrolować źródła napięcia z procesora (z PWM, napięcie DC lub DAC zewnętrzny), potencjometry nie są rozwiązaniem do kontroli, z wyjątkiem cyfrowych doniczkach. Na przykład: Vout = x * Vref Vref ciągle waha się gdzieś pomiędzy 12-14V (napięcie z akumulatora samochodowego z alternatora on / off) x = 0,25 do 0,75 ja symulacji różnego rodzaju op-amp schematy i takie bez rozwiązania. Vref jest problem zmiany, zmiany zysk z nim i nagle 0,5 Vref * 0,5 * nie jest już ... Vref (Nie jestem pewien, czy jest prosta konstrukcja op-amp dla tego rodzaju sytuacji) Czy mógłbym skorzystać z MCU + DAC łatwe wdrażanie tego rodzaju źródło napięcia? Jednym z rozwiązań Myślałem, że było "czytać Vref z ADC - MCU proces - Realizacja właściwego napięcia z DAC i bufor wyjściowy z OP-AMP" Wydawało się to niepotrzebne kompleks ... Jestem bardziej znany z systemów cyfrowych bus / protokołów i programowania, ale analogowej elektroniki jest zupełnie dla mnie nowe. Dzięki za wszelkie rady!