zmniejszenie parasitics w Mim czapce

H

hacksgen

Guest
Witam wszystkich, chciałbym się dowiedzieć czy jest jakiś sposób aby stłumić pasożytnicze pojemności w czapkach Mim. Technologia stosowana w 0.18um UMC technologii Imager, który ma 4 metalowe warstwy i czapkę MIM jest między warstwami M3 i M4. Jestem projektowania naładowania redystrybucji sar ADC dla 12-bitowej rozdzielczości i myślę, że pasożytniczy może odegrać znaczącą rolę w tym projekcie. Wszelkie sugestie, w jaki sposób zmniejszyć pasożytnicze capcitance dla danej jednostki kondensator C. Dzięki

Czy masz na myśli - podczas ekstrakcji chcesz uniknąć podwójnego liczenia pasożytniczych czapki? - Jeśli tak - trzeba korzystać z technik blokowania podczas ekstrakcji RC. Jeśli masz na myśli zmniejszenie pasożytniczą C z płyt do pobliskiego routowanego standardów przesyłu metalu - i zmniejszenie płatności oddzielone korek do podłoża [GND] .. następnie przeczytać: nie wiem - techniki, aby stłumić je całkowicie / lub zasadniczo - nie sądzę, ekranowania - że ma zamiar zwiększyć ją dalej. Unikaj innych warstw kierowane pod i nad strukturą MIM - jeśli to możliwe. Jak to jest 4 Proces metal - i cap-top jest podłączony do M4 nie ma zagrożenia od góry - teraz, możesz usunąć dielektryk pasywacji na górze, gdzie jest MIM - że zmniejszy sprzężenia pola w bardzo małym stopniu . [Efekt nie będzie niezwykły] Na dole - zmniejszenie oddzielenia Cap Value - nie może pozostawić uziemionego psub pod MIM, aby zmniejszyć sprzężenie podłoża - może narysować kształt NWELL pod MIM, NWELL będzie działać prawie jak inne płyty prowadzącej / warstwa między p-podłoża i MIM-bocie [m3] - i czapka wyczerpywanie między pływającym NWell i PSUB - będą dodawane jako kolejny cap szeregowo z MIM. [Nic nie poprawi to znacząco] Jeśli poznasz jakąś inną technikę - jestem zainteresowany, aby dowiedzieć się. Dzięki

Dzięki za radę. Jestem nadal próbuje dowiedzieć się measn do tłumienia pasożytniczych. Z odlewniczych dokumentów mam wiedzieć, że parasitics może być tak wysokie, jak 12 procent planowanego capcitance pomiędzy dolną i subtrate. Dlatego muszę spróbować zmniejszyć go jakoś lub niwelują jego działanie.

można dodać nwell który będzie pełnił rolę lokalnego podłoża dla czapce .... Ponadto będzie to również zmniejszyć sprzężenie hałasu podłoża

Nie jestem pewien, czy pasożytnicze pojemności do masy jest krytyczny w SAR ADC. Co ważne jest właściwe ważenie capacctance (1:2:4:8 ...), które mogą być łatwo zniekształcona przez pasożytniczego sprzęgła do sieci routingu. Tak, trasy płyty dolnej stosując niższe warstwy metalu (M1, M2) może pomóc. Również, jeśli jednostka jest mała pojemność (trzeba dopasować ADC do piksela boisku), pojemność fringe pomiędzy płytami może się rozpowszechniany w Sieci okrążające routingu ...

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back