Zegar jest sinusoidalne lub kwadratowe?

M

master_picengineer

Guest
Witam wszystkich, W praktyce sygnał zegarowy, który napędza SOC na komponenty (co wysokim poziomie: adresy IP, a przy niskich Analogowe DFF, zatrzask ...) jest to Sunusoidal czy plac?

Nigdy nie używałem sinusoidalny zegar - trudno byłoby zagwarantować odmierza czas w każdym procesie CMOS (spowodowane różnicami VT) z sinusoidy. Ofcourse, gdy idziesz do naprawdę wysokich częstotliwości zegara może mieć tendencje-ku sinusoida - ale nie jest to pożądane. Jest bardzo możliwe jest zastosowanie gdzie sinusoida jest prefferable jak zegar (jest to mniej hałasu ot systemu), ale nie mogę myśleć o jednym z narzędzi.

gdy idzie do wysokiej częstotliwości, rodzaju ~ 100m, signla zegar głównie wyglądać sinusoidalnym bez względu jak bardzo się starają, aby szybki rosnące i opadające, zawsze będzie parasitics do degradacji brzegi.

Czy to znaczy, że dla urządzeń dużej prędkości (1 do wielu GHz), jak PLLs wszystkie wewnętrzne sygnały są sine fale forma?

[Quote = master_picengineer] Czy to znaczy, że dla urządzeń dużej prędkości (1 do wielu GHz), jak PLLs wszystkie wewnętrzne sygnały są sine fale forma? [/Quote] Zegary nie będzie celowo być sinusoidalny. Ale po brzegi każdej prostokštny zegar będzie miał ładowania i rozładowania chareceristics. Przy bardzo wysokich częstotliwości, impulsy są tak wąskie, że wzrasta odsetek zegara jest opłata Wyładowcze krzywe. Więc tak naprawdę nie są sinusoidalne, ale nie są kwadratowe albo. Nie jestem pewien, co się pytanie o PLL IS. Istnieje kilka rodzajów PLL, tych używanych zegarów mnożenia (te są w 2 wersjach), a te używane w telewizorach oraz takimi, które blokują do fal sinusoidalnych (oznaczenie sinewaves w tym przypadku nie są zegary), nie jestem pewien w przypadku tego ostatniego, że allthe sygnały wewnętrzne będzie sinusoidalny.

AA, W GHz wzrost sygnał i pełne czasy jest duża, więc zegar nie zostanie znacznie osłabiona, jeżeli jest on generowany sinusoidalny i następnie przechodzi przez łańcuch falownika do pracy jako bufor, to będzie prawdopodobnie prostokątny. Wiele PLL generatory zegar używać LC VCO na jego niski poziom szumów fazowych, jednak jego produkcja jest sinusoidalny Mam nadzieję, że doszedłem do prawej punkt poważaniem, Rania

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back