zegar czasu rzeczywistego

O

olemp

Guest
cześć.
zegara w aplikacji (za pomocą pic MCU LCD), co należy wykorzystać do osiągnięcia precyzji na czas ...
jest wystarczająco timer1 (z 32,768 kHz OSC) lub w czasie rzeczywistym niezbędne IC?
Czy istnieje różnica o precyzji?

Jeśli używany jest zegar czasu rzeczywistego jest zamierzać potrzebować zewnętrznych oscilator, a 32khz Cristal.
Ale ja polecam użyć kompensowane Oscylator Crystal jak DS32kHz z Maxim.

I think it's bettter u użyć RTC IC ds1307 bo to się liczy sekundy, minuty, godziny, dnia miesiąca, miesiąc, dzień tygodnia i roku
skok roku odszkodowania ważne do 2100

Salam,

Jeśli ten zegar projektu (Hobby projektu), tak to wystarczy, aby korzystać z wewnętrznego czasomierza z uC z 32khz Crystal

Ale lepiej jest użyć zegara RTC jak DS1302 (3 Wire seryjny) lub DS1307 (I2C Serial)

Spójrz na ten link

F84 miniaturowe Real-Time Controller
http://chaokhun.kmitl.ac.th/ ~ kswichit/f84rtc/f84rtc.htm

Cześć

Thanks everybody ..po prostu chcę je porównać precyzji kryteriów .......
oczywiście rtc advenced IC ma więcej funkcji, ale tylko dla zegara stosowania (które wymagają precyzji) wygląda odpadów,
isn't it? ..

Praktycznie można podrzucenie monety w celu rozwiązania tego dilema, chyba że trzeba bardzo, bardzo dokładne źródło czasu.Nawet DS32kHzS z Dallas da wam coś /-1 minuta rocznie.Jeśli jesteś zadowolony z kilku sekund / tydzień niż Cristal Quarz system będzie robić, jeśli po "bezwzględne" czasu niż uzyskać koryta GPS lub 75kHz długo fali (tylko w Europie) transmisji.

olemp napisał:

po prostu chcę je porównać precyzji kryteriów .......

oczywiście rtc advenced IC ma więcej funkcji, ale tylko dla zegara stosowania (które wymagają precyzji) wygląda odpadów, isn't it? ..

to można zrobić z 16f628 LCD rtc ds32khz
Bardzo tanio!

O 4 lata wstecz, przy budowie jednego z moich cyfrowy budzik za pomocą mikrokontrolera, nawet mogę używać, aby myśleć, że za pomocą RTC chip jest odpadem, kiedy można zrobić przy użyciu precised timer interrupts.Ale kiedy faktycznie go używając tylko uC,
znalazłem powód, dla którego powinniśmy użyć "Real" czas zegary.Moim jedynym-uC oparte zegar używane stracić 3 sekund na dobę.Oznacza to 90 sekund na miesiąc!Thats bardzo źle pod względem dokładności.W przerwać napowietrznych powoduje ten błąd, ponieważ uC nie może przejść do ISR najszybciej jak przerwanie występuje.To musi najpierw ukończyć bieżącej instructon,
a następnie przejść do ISR aktualizacji taktowania i wrócić.To tam mikroorganizmy sekund pojawią się błędy i dodać do 3 sekund na dobę!

Więc za pomocą zewnętrznych RTCs się musi, gdyż ma tylko jedno zadanie do wykonania i to jest czas prowadzenia.Mając na uwadze swój uC ma robić wiele innych miejsc pracy, co sprawia, że zapominamy, że aby utrzymać zbyt czasu.

CMOS, swój czas dryfu może być spowodowane przez błąd częstotliwości Twojego mikroprocesor
z kryształu oscylator (jeżeli jest to, co było przy użyciu).Trzy sekundy na dzień jest 35ppm.Typowe niedrogie kryształu oscylator jest oceniane na plus lub minus 100ppm.

echo47 napisał:

CMOS, swój czas dryfu może być spowodowane przez błąd częstotliwości Twojego mikroprocesor z kryształu oscylator (jeżeli jest to, co było przy użyciu).
Trzy sekundy na dzień jest 35ppm.
Typowe niedrogie kryształu oscylator jest oceniane na plus lub minus 100ppm.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back