zapisu danych w pamięci RAM na eeprom kiedy jest przerwa w zasilaniu

D

dnarenderreddy

Guest
Witam wszystkich, mam na imię Narender, b.tech koncowa roku. iam robi mój projekt przed piad licznika energii. i jestem w obliczu kłopotów z projektem. krótki temat mojego projektu. będzie ic licznik energii, które wil konwersji instantaneeous załadować do impulsów oraz mikrokontrolera, który będzie licząc tych impulsów, a kiedy staje się coraz liczyć impulsy 1500 jeszcze trochę licznik jest zwiększany i zapisywana jest w pamięci EEPROM serisl. teraz, kiedy coraz licznik jest po prostu mniej niż 1500 impulsów i przerwy w dostawie energii, a następnie całą zawartość pamięci RAM są tracone. i całkowite ea 1 kWh jest stracone. więc do tego mam do projektowania zasilania się jednostki (z batery), który wykryje awarii zasilania i doliczono się na bardzo szybko, gdy jest przerwa w zasilaniu i będę pisać usługę przerw rutynowych pisać zawartości licznika do seryjnej eeprom i po plecach w górę (z baterią) jednostka powinna również zamknięcie. i na energię i wznowienie powinna przyjmować wartości od szeregowego eeprom i potem zacznij liczyć od tego. jak można to zrobić, nieulotnej pamięci RAM, ekonomiczny, który jest tak nie mogę pójść na to. może ktoś mi pomóc z innymi obwód tanich i dostać mój cel rozwiązany. Przepraszam za mój angielski. z góry dzięki.

awaryjnego Najprostsza: wykorzystanie dwóch diod; (zasilanie główna) - |> - (μC) - i -

Dziękuję panu, ale mój problem nie jest z układem ładowania z jego wykrycia awarii zasilania w bardzo szybciej. iam im mój projekt z wykorzystaniem częstotliwości zegara 11,095 MHz. na ten zegar, jak i szybko powinien wykryć awarii i jak wykrywać tak szybko i włączyć zasilanie akumulatorowe i przejść do interrrupt rutynowe usługi i zapisać dane w pamięci EEPROM, a następnie przełączyć na baterii również. dzięki Narender

Wczesne ostrzeganie o zamknięcie rutynowych systemów o znaczeniu krytycznym często wymagają wczesnego ostrzegania, gdy napięcie zasilania (VCC) zaczyna spadać. Ostrzeżenie daje czas na mikroprocesor do przechowywania ważnych danych i wykonują "housekeeping" porządki przed VCC spadku powoduje, że organ sprawujący nadzór nad wydania twardy reset. Jeśli surowy napięcie wejściowe jest dostępny, może on być monitorowany lub zbyt niskiego napięcia z elektrowni nie porównawczego, który z kolei twierdzi, procesor przerywa wskazujące, kiedy nieuregulowanych dostaw załamuje się
Cytat z:. http: / / www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/appnote_number/655 Jeśli uważasz, że warto spróbować IC w projekcie zapytać MAXIM za darmo próbki .. Pozdrawiam, IanP

Wystarczy tylko mieć władzę w czasie zajmuje uContr. do pisania w pamięci EEPROM i zamykania systemu. W najgorszym przypadku będzie to kilka sekund. Ta moc może być pobierana z kondensatorów zasilacza. Prawdopodobnie nie ma potrzeby tworzenia kopii zapasowych baterii kondensatorów po prostu większe. W celu wykrycia awarii trzeba wyczuć napięcie AC. zamiast napięcia stałego, które zasila uC. W ten sposób można wykryć bardzo wcześnie AC przerwy, gdy jest wystarczająco dużo energii w lewo na zasilacz do zapisywania danych. Nadzieję, że to pomaga

Witam Olvi Czy jest coś na temat projektowania tych crcuits w sieci? Chętnie przeczytam coś więcej na ten temat Pozdrawiam

Albert22 ma rację. W zależności od tego, co masz, aby zapisać w pamięci EEPROM pozostałej energii jest wystarczająca. I to już zrobione za pomocą H8S z Renesas i działa. Używam FRAM przechowywać ponad 100 parametrów w 32 bit to na powerdown. W najgorszym przypadku można użyć SuperCap. B.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back