Zakład sposób przetestować kabel video?

M

MrEd

Guest
Jak można przetestować kabel video najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy impedancji kabla jest wciąż nienaruszone?Na przykład kabel video mogą być grzywny rezystancyjne środka, ale powiedzmy, że została przeniesiona przez coś ciężkiego i kabel został "zmiażdżony" tak pojemność w kablu nie stanie nienaruszonym, w którym zostało stłumione.
Czy mogę wysłać 1MHz sinusoida przez i sprawdzić, co wychodzi po drugiej stronie?Czy to wystarczy?

MrEd

Jeśli zakres i impulsów lub etapu (przebieg prostokątny) generatora można zrobić kilka prostych TDR (reflectormeter w dziedzinie czasu) pomiarów.

http://www.thom-tech.com/tdr.htm

TDM pokaże dokładne miejsce nieprawidłowości, ale jeśli go nie masz, TDM, który można użyć 6 - 6.5MHz sygnału (do końca pasma kanału filmowego) i zmierzyć jego osłabienie.Jeżeli tłumienie jest w spec kabel następnie pasma wideo powinny przejść ..

Cześć chłopaki, dzięki,
I nie trzeba środka, gdzie wina jest tylko wtedy, gdy kabel jest ok czy nie.
Postaram się wysłać 6MHz sinusoida poprzez kabel z 75ohm wyjścia i porównanie amplitud pomiędzy zapisem i odczytem.Jeśli różnią się one zbytnio, kabel nie?
Ale wtedy, kiedy myślę o tym, czy kabel jest długi tłumienia będzie więcej i to nie badania, nawet jeżeli kabel jest rzeczywiście dobry.
Więc teoretycznie nie muszę zrobić TDR w połączeniu z testem częstotliwości.TDR wyższa wartość, tym więcej tłumienia mogę się spodziewać?

Is that correct?
Wydaje się to dość skomplikowane do zrobienia.Mam nadzieję, że się mylę

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back