z silną anteną sygnału wyjściowego biegunowość jest odwrócone!

F

flyback2

Guest
Mam dość dziwny problem:
Jestem opracowania ASK odbiornik na 433MHz, modulowana przez cyfrowy strumień w 4K bodów.Gdy nadajnik i odbiornik są bardzo blisko (ok. 40cm), odbiornika RF przodu będzie nasycony (sądzę, że tak), a demodulated wyjściowa przestanie działać.Z odległości 35cm, wyjście ponownie, ale dokładnie w odwróceniu polaryzacji.Jak można wyjaśnić to zachowanie?
Pozdrowienia

Jaki typ odbiornika używasz?Czy to jest super regeneratywna lub "ASH" odbiornika, albo po prostu zwykły superhetrodyne?

Chipa Jestem używa Philips (NXP) UAA3220, wired jako ASK superheterodyna odbiornika.Chyba, że mikser etapie raz przeciążona, reaguje dziwnie.
Ja także przestrzegać tych samych zachowań w zupełnie inny system: a 125KHz RFID użyciu Atmel U3280M (tag) / U2270 (czytelnika).Kiedy kręgi są bardzo zbliżone, w maju U2270 rozkodować odwrócić sygnał nadawany przez U3280M.

Czy możliwe jest rf wzmacniacz, zysk spada ze wzrostem sygnału wejściowego (w dużym stopniu stan przeciążenia, daleko przeszłości kompresji punkt)?.Nie mam wystarczająco dużo sprzętu do zweryfikowania tego zachowania.

Cóż, tego typu chipy tylko spojrzeć na wyjście RSSI, i zdecydować, czy amplitudy istnieje czy też nie.Tak więc pierwszy test chciałbym zrobić, to podłączyć oscyloskopu sondy do RSSI wyjścia, a
2-sze sondy do danych wyjściowych, a następnie spróbuj zobaczyć co heck is going on.Nie może być kilka dźwięków czy coś, że dane slicer myśli jest rosnące na krawędzi złego punktu w czasie.Możesz wokół śruby z CPA / CPB może ustalić szpilki do niektórych dźwięków.

Jest możliwe, że ASK nadajnik nie mają bardzo dobre wyginięciem (innymi słowy, nawet jeśli są przekazywania "0", nie może być dużo RF pochodzących z anteny).Jeśli nie jest jasne, ON / OFF z RF energii, wówczas może uzyskać RSSI mylić.Ponadto, nie mogą być inne wycieków częstotliwość dostawanie zabierani przez odbiornik jako nadajnik pobiera zbyt blisko.

Bogate
Maguffin Mikrofalowa
www.MaguffinMicrowave.com

Hi Rick
So far, I grzebać w rssi sygnał zgodnie z waszą radą:
- Jeżeli odległość jest dostatecznie daleko, w rssi wykazuje dobrą zmianę, zgodnie z modulacji sygnału.
- Kiedy zmniejszyć odległość, tym mniejszy staje się zmianę, ale nadal jest w fazie.w rssi sygnału rośnie do max
- Nie ma punktu, kiedy zmienność jest zbyt mała dla danych slicer.rssi wynosi max.
- Po tym, w rssi jest nadal na max, ale (bardzo mały) zmienności ponownie o przeciwnych fazy.Nie ma dzwonka lub skoki.
I'm sorry, że nie mam ekranu migawki (i zrobi to później, kiedy wróci do pracy)
I załóżmy, że zachowanie się rf wzmacniacz jest załączony bitmapy, więc
gdy nadajnik wysyła "0", nie są wystarczająco rezydualnym rf dotarcia do odbiornika, które zapewniają najwyższej rssi napięcia
gdy nadajnik wysyła "1", odbiornik jest tak silnie przeciążone (roboczych od kompresji pkt), oraz zapewnia slighly niższe rssi.
Pana zdaniem, jest to możliwe, że taki stan może występuje?
Postaram się potwierdzić z bardziej "naukowego" sprzętu później.
Lang

Cóż, to tylko brzmi jak to jest przeciążony.Jeśli masz zakresie zapasowe, można dodać stałą attenuator.Jeśli nie, możesz dodać zmienną attenuator, jak diody PIN, z przodu odbiornika.Chcesz monitorować RSSI średniego napięcia DC, a gdy ją dostał wystarczająco wysokie,
należy wysłać kilka przekazania stronniczości Prąd stały do manewrowania zamontowane diody PIN.

Bogate
Maguffin Mikrofalowa
www.MaguffinMicrowave.com

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back